Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Njemačka ekspertiza za lakše ispunjenje obaveza u poglavlju 8 – Konkurencija

Zamjenik ambasadora SR Njemačke u Crnoj Gori Kristof Brojnig je istakao da ovakav vid bilateralne saradnje predstavlja praktičan primjer prijateljskih odnosa dvije zemlje i riješenost SR Njemačke da bude pouzdan partner Crnoj Gori na putu ka članstvu u Evropsku uniju

U okviru memoranduma o saradnji potpisanog između nadležnih ministarstava u oblasti ekonomije između Njemačke i Crne Gore, 15. i 16 septembra održan je sastanak sa predstavnicima njemačkih institucija u oblasti konkurencije i državne pomoći koje će u narednom periodu pružati ekspertsku podršku Agenciji za zaštitu konkurencije na putu dostizanja EU standarda u ovoj oblasti i ispunjavanja obaveza definisanih završnim mjerilima u poglavlju 8 – Konkurencija.

“Sa njemačke strane sastanku su prisustvovali Volfgang Jakobi iz Bundeskartelamt-a, Eva Kler iz Ministarstva ekonomskih poslova i klimatske akcije i Kristof Brojnig zamjenik ambasadora SR Njemačke. Crnogorsku stranu predstavljali su Dragan Damjanović predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije, Nebojša Jovović vd direktora Agencije, Jasna Vujović generalna direktorica u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma i Luka Dedić sekretar pregovaračkog poglavlja 8 iz Ministarstva evropskih poslova”, saopšteno je iz Agencije za zaštitu konkurencije.

Predsjednik Savjeta Dragan Damjanović je istakao da, uzevši u obzir kompleksnost materije kojom se Agencija za zaštitu konkurencije bavi na dnevnoj bazi, administrativni kapaciteti predstavljaju ključni resurs na putu uspostavljanja moderne i nezavisne institucije posvećene evropskom putu Crne Gore, u skladu sa vizijom novog rukovodstva Agencije.

“Izrazio je uvjerenje da će ekspertiza njemačkih kolega predstavljati vrijedno iskustvo u obuci službenika koji svakodnevno prate veoma složene slučajeve u oblasti konkurencije i državne pomoći čiji ishod direktno utiče na ekonomsku situaciju u zemlji”, navodi se u saopštenju.

Zamjenik ambasadora SR Njemačke u Crnoj Gori Kristof Brojnig je istakao da ovakav vid bilateralne saradnje predstavlja praktičan primjer prijateljskih odnosa dvije zemlje i riješenost SR Njemačke da bude pouzdan partner Crnoj Gori na putu ka članstvu u Evropsku uniju. Dodao je da se raduje budućoj saradnji sa kolegama iz Agencije.

“Eksperti iz Njemačke će u narednom periodu blisko sarađivati sa crnogorskim kolegama kako bi prenijeli svoje iskustvo, kao i pripremili službenike Agencije na obaveze koje predstoje nakon članstva Crne Gore u Evropskoj uniji. U fokusu saradnje će biti jačanje kapaciteta Agencije u oblasti konkurencije i državne pomoći”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve