Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Njemačka dokazani prijatelj i saveznik Crne Gore

Ministar Radulović podsjetio je da dvije zemlje razvijaju sadržajan politički dijalog, koji treba dalje unapređivati, imajući u vidu značaj dobrih i prijateljskih odnosa sa Njemačkom, kao jednom od najuticajnijih članica EU, za evropsko opredjeljenje

Njemačka je dokazani prijatelj i saveznik Crne Gore, i možemo računati na njenu podršku u procesu reformi i savladavanja svih izazova na evropskom putu, ocijenjeno je u današnjem razgovoru ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića sa državnim ministrom za Evropu u Saveznom ministarstvu vanjskih poslova Njemačke Mihaelom Rotom, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Ministar Radulović podsjetio je da dvije zemlje razvijaju sadržajan politički dijalog, koji treba dalje unapređivati, imajući u vidu značaj dobrih i prijateljskih odnosa sa Njemačkom, kao jednom od najuticajnijih članica EU, za evropsko opredjeljenje.

Tom prilikom, podsjetio da je od formiranja nove Vlade, prva posjeta učinjena upravo Berlinu, a da su nakon toga premijer Zdravko Krivokapić i kancelarka Angela Merkel imali i video sastanak.

On je zahvalio sagovorniku na ekspertskoj medicinskoj pomoći Njemačke tokom pandemije.

„Upućivanje medicinskih radnika i stručnjaka iz eminentnih njemačkih zdravstvenih institucija u Crnu Goru, u cilju jačanja naših kapaciteta u borbi protiv COVID-19, jasan je signal posvećenosti i snažnih bilateralnih veza“, poručio je Radulović.

On je takođe naglasio važnost EU mehanizma raspodjele vakcina, kao pokazatelja da Zapadni Balkan, i u izazovnim vremenima, stoji visoko na listi evropske porodice.

Kada je riječ o procesu evropske integracije, šef crnogorske diplomatije ukazao je na značaj organizovanja u junu Međuvladine konferencije Crna Gora – EU, u okviru portugalskog predsjedavanja Unijom, te u tom kontekstu zamolio za podršku Njemačke po ovom pitanju.

„Njemačka je tradicionalno najsnažniji promoter proširenja EU, što jako cijenimo i na čemu smo zahvalni. Mi smo prvenstveno i prije svega Evropljani i pripadamo evropskoj porodici“, naglasio je on.

Ministar Rot je podvukao značaj koji Zapadni Balkan ima za EU, te naglasio da je „naša pozicija po pitanju ovog regiona kristalno jasna – podržavamo naše partnere u svim reformskim procesima i u bliskoj smo komunikaciji sa našim kolegama u Lisabonu, kao trenutnim predsjedavajućim, po pitanju promocije politike proširenja“.

On je dodao da je na EU da ohrabri zemlje kandidate u njihovim zalaganjima i naporima u procesu evropske integracije, kao i da donese konkretne odluke na najvišem nivou, kao jasan pozitivan signal prema ovom važnom regionu za Uniju.

Sagovornici su takođe istakli značaj održavanja Konferencije o budućnosti Evrope, koja će poćeti 9. maja na Dan Evrope.

Izraženo je očekivanje da zemlje kandidati za članstvo dobiju mogućnost učešća na Konferenciji kao otvorenom forumu za razmjenu mišljenja o svim važnim pitanjima po pitanju dalje perspektive EU.

“Ključno je omogućiti zemljama kandidatima priliku da u otvorenom dijalogu predstave dosadašnja dostignuća ali i podijele iskustva i potencijalne izazove, doprinoseći oblikovanju zajedničke evropske budućnosti”, ocijenili su sagovornici.

Ministar Radulović je dodao da Crna Gora dokazuje ozbiljnost pristupa procesu integracije usvajanjem Nove metodologije, kao i da postoji snažna politička volja da se reforme u poglavljima 23 i 24, sprovedu kvalitetno, upravo imajući u vidu da one predstavljaju kamen temeljac sveukupnog pravnog i društvenog poretka.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve