Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

NIŠTA OD IZMJENA ZAKONA O TUŽILAŠTVU I UKIDANJA SDT-a: Demokrate ”pukle” pod pritiskom, DF opravdao epitet ”vječitih gubitnika”

Iz DF-a ističu da, ako ne prođu izmjene zakona o tužilaštvu, neće glasati ni za usvajanje budžeta, što bi dovelo do pada vlade. Da li će DF ostati dosljedan i oboriti vladu ako ne dođe do usvajanja takozvanih tužilačkih zakona, ostaje da se vidi u narednom periodu

Izmjene zakona o Tužilaštvu po kojima je predviđeno ukidanje Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) po svemu sudeći neće biti usvojene u četvrtak na skupštinskom zasjedanju, a pitanje je da li će se o njima uopšte i raspravljati.

Kako saznaje portal Aktuelno do ovog obrta došlo je jer su se Demokrate na čelu sa predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem našle pod velikim pritiskom Evropske unije, ali i samog SDT-a, zbog čega su primorani da odustanu od podrške pomenutim izmjenama zakona.

”Demorakte ne mogu da izdrže pritisak. Evropska unija ih je pritisla jer ne žele da se tek tako donesu radikalne izmjene postojećeg zakona na kojem je rađeno dugi vremenski period i koji je donesen uz saglasnost Venecijanske komisije. Ukratko – EU ne želi da se mijenjaju zakonski okviri koji su po njihovom mišljenju dobri i koji su doneseni uz saglasnost evropskih eksperata”, rekli su naši dobro upućeni sagovornici.

Kako Zdravko Krivokapić, Dritan Abazović i njihovi nalogodavci doživljavaju Demokratski front, Ilustracija (kolorizovano)

Dodatni pritisak na Demokrate vrši i sam glavni specijalni tužlac Milivoje Katnić koji je nekoliko dana pred sjednicu Skupštine na kojoj je predviđena rasprava o izmjenama takozvanih tužilačkih zakona počeo da objavljuje sumnjive transkripte razgovora poslanika Demokrata Borisa Bogdanovića i Dragana Krapovića, kao i Bogdanovića i predsjednika Skupštine Alekse Bečića.

”Bečić i njegovi poslanici su u panici i pod ogromnim pritiskom koji po svemu sudeći neće moći da izdrže, stoga je izvjesno da u četvrtak neće biti izmjena zakona o tužilaštvu. Demokrate će pokušati da pridobiju URA-u da i oni odbiju da glasaju za izmjene zakona da ne bi ispalo da su se samo oni povukli”, rekli su naši sagovornici.

DF poslušni pion URA-e i njenih nalogodavaca

Nova parlamentarna većina, 3. februara je najavila da će ukinuti postojeći Zakon o tužilaštvu i donijeti novi kako bi se sprovele smjene u tužilaštvu jer smatraju da ”sa postojećim tužiocima borba protiv kriminala i korupcije nije moguća”. Suštinska izmjena koju je ovaj zakon trebalo da donese je ukidanje Specijalnog državnog tužilaštva i formiranje Posebnog državnog tužilaštva koje je trebalo da preuzme većinu nadležnosti Katnićevog resora.

Ništa od izmjene zakona i ništa od pada vlade: DF ponovo poražen

Jedan od lidera DF-a i predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević, krajem prošle godine (28.decembra) je saopštio da Vladi Zdravka Krivokapića daju rok od mjesec da iniciraju izmjene Zakona o tužilaštvu. Taj mjesec je odavno istekao a Demokratski front će, po svemu sudeći, izgubiti još jednu političku bitku i time opravdati epitet ”vječitih gubitnika” koji ih prati godinama.

Kako saznajemo, DF ipak neće sjedjeti skrštenih ruku već će ako se u dogledno vrijeme ne usvoje izmjene zakona o Tužilaštvu, sabotirati sve zakone koje nova vlast treba da usvoji u parlamentu.

Aleksa Bečić, Boris Bogdanović i Dragan Krapović – isprepadani

”Izvjesno je da izmjene zakona o Tužilaštvu neće biti izglasane u četvrtak, a ako ne budu izglasane u skorije vrijeme DF neće podržati nijedan zakon koji vlada Zdravka Krivokapića  bude uputila u skupštinsku proceduru”, kazali su naši dobro upućeni izvori iz DF-a.

Oni ističu da, ako ne prođu izmjene zakona o tužilaštvu, neće glasati ni za usvajanje budžeta, što bi dovelo do pada vlade. Da li će DF ostati dosljedan i oboriti vladu ako ne dođe do usvajanja takozvanih tužilačkih zakona, ostaje da se vidi u narednom periodu.

Isljedničke metode prekaljenog udbaša

Sa druge strane, Milivoje Katnić je posljednjim ”tužilačkim akcijama” potvrdio navode iz mnoštva tekstova portala Aktuelno u kojima smo ukazivali da glavni specijalni tužilac ovaj resor vodi kao ispostavu za lične obračune.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić: “Ja sam hrišćanin više stotina godina, mogao bih biti i papa”, “Zamislite da svi počnu da košarku igraju rukama”, “Može biti ova kriminalna organizacija, a može ispanuti i falsifikovanje isprave ili u pokušaju”, “Pošto sam ja uvijek spreman ne znači da vas prisluškujem, mada imam pravo da gledam na daljinu – znate ono Lovćenski Tajnovidac, pa mogu da vidim šta hoćete”

Katnić je kada je osjetio da mu je pozicija ugrožena, objavio transkript razgovora koji je 2017. godine vođen između poslanika Demokrata Borisa Bogdanovića i Dragana Krapovića, koji je tada obavljao funkciju predsjednika opštine Budva, takođe je objavljen transkript razgovora Krapovića i lidera Demokrata Alekse Bečića. Sada čak traži od Skupštine da se skine poslanički imunitet Krapoviću.

Prosto se nameće pitanje zašto Katnić ranije nije procesuirao funkcionere ove partije, nego je čitav ovaj materijal držao u fioci da bi ga, kako se ispostavilo, kad bude zatrebao, iskoristio za ucjene i vršenje pritiska. To i ne treba da čudi s obzirom na metode koje se vezuju za lik i djelo glavnog specijalnog tužioca Katnića o čemu smo opširno pisali u mnoštvu tekstova.

Milivojeva ostavka za spas SDT-a?

Kao jedna od opcija koja bi mogla makar malo da smiri Demokratski front, pominje se i ostavka Katnića, koji je već poručio premijeru Zdravku Krivokapiću da je spreman da se ”žrtvuje” i da podnese ostavku ako bi to značilo da će biti sačuvan SDT.

Međutim iz DF-a smatraju da odlazak Katnića sam po sebi neće promijeniti ništa u strukturi SDT-a, jer će, kako su nam kazali iz tog političkog saveza, u toj instituciji ostati kadar koji je samoproklamovani Lovćenski Tajnovidac doveo.

U svakom slučaju, ako u četvrtak i definitivno bude potvrđeno da nema ništa od izmjena zakona o tužilaštvu, jedno je sigurno – predstoji velika kriza vlasti i pitanje je da li će DF moći da pređe preko ovoga i da li će vlada Zdravka Krivokapića dočekati ljeto…

B.Knežević

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

6 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Trebjesa
16.02.2021-16:14 16:14

Čim su u ambasadama ova zastiđa iz vlade “dobili po ušima” okrenuli su priču. Posebno je pogođena “grantolovka” V.Ćalović koja je žurila sa ovim zakonima i njeni šefovi Don Lupeži (kako M.Vešović zove Miška P.) i Žeks.

Sara
16.02.2021-19:20 19:20
Reply to  Trebjesa

Tacno je,dosla je “Ada Bojana”..da presudi Crnoj Gori..cak se jedanput izjasnila u vijestima ..da zeli Djukanovica uhapsi i da obrsi kao Caucevski..znaci priprema se ova sramotna zena..koja se sa pascadima zadovoljava,,da ubije Mila..Vjerujtemi ovo sto se desava u CG..je neizdrzljivo..vlada cetnicki-srpski nacionalizam..revansizam..ludilo..primitivizam i veliki kriminal…Hrvatcka je sve ovakve izjurila iz HR..a ti su dosli kod nas…sad vidimo rezultat..ja ne znam..kako je Djukanovic primio masu srpskih ekstremista..a da ne razmisli..da smo mi mala zemlja!!!???

Admin treba da odluci hoceli sve ovo objaviti..iako je istina..ali uzasna istina..!

Todor
16.02.2021-16:17 16:17

Aktuelno najbolji ste na svijetu !! Zajedno u jedan jaram Kravicu i Magaricu gore NA NJIVI kod Srpske vlade su za muzu i za oranja a korist cemo dobiti koliko od JARCA mlijeka- Sve djao po DJAOLU!!

Milivoje
16.02.2021-16:34 16:34

Ma DF Demokrate URA sta je tu razlika svi su isti. Njima je samo Milo i DPS trn u oku. Puca im za narod

@@@@
16.02.2021-16:52 16:52

PA NORMALNO DA JE DF VJECITI GUBITNIK JER ZAMISLITE,DALEKO BILO DA ONI NEGDJE BUDU TRAJNO POBJEDNICI,U KAM UDRILO!

Sara
16.02.2021-19:22 19:22

Vodic Mandic..osudjeni terorista..pucista..vodi njegovu zlocinacku partiju..kao da se nista nije desilo!