Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Nikolić za AKTUELNO: Cilj koalicije SPC, DF i Demokrata je vaninstitucionalno preuzimanje vlasti

Pred nama je još jedna ubjedljiva izborna pobjeda Demokratske partije socijalista koja će izvjesno, i nakon narednih izbora, biti stožer državne politike, smatra portparol DPS-a

Prethodna nesposobna vlast se više bavila nacionalizmom i propagiranjem velikosrpske ideologije nego li stvarnim i realnim potrebama opštine Budva, ocjena je portparola DPS Miloša Nikolića u intervjuu za portal Aktuelno.

Miloš Nikolić

On smatra da postoji zajednički cilj novoformirane koalicije SPC, DF i Demokrata da izazivanjem krize, vaninstitucionalno preuzmu vlast kako bi “ostvarili svoje programske prioritete, koji podrazumijeva napuštanje trenutnog koncepta suverene države Crne Gore”. Portparol DPS vjeruje da će ta partija na izborima 30. avgusta ostvariti bolji rezultat nego li četiri godine ranije.

AKTUELNO: Nakon skoro mjesec od inicijative za smjenu čelnih ljudi u opštini Budva, nedavno je sve dobilo epilog. Opozicija kritikuje DPS za podizanje tenzija u toj opštini, ali i u cijeloj državi zbog insistiranja da se smjene obave uoči održavanja redovnih lokalnih izbora. Zašto je za DPS bilo važno da sada preuzme vlast u toj opštini?

Važno je prije svega da se podsjetimo hronologije događaja. Naime, inicijativu za smjenu predsjednika Opštine i Skupštine Budva pokrenula je Crnogorska zajedno sa nezavisnim odbornikom Stevanom Džakovićem. Dakle, nije Demokratska partija socijalista ta koja je pokrenula ovo pitanje, ali je apsolutno prihvatila inicijativu, kako bi što prije oslobodili Budvu od nesposobnosti dosadašnje vlasti koja se više bavila nacionalizmom i propagiranjem velikosrpske ideologije nego li stvarnim i realnim potrebama opštine Budva. Iako kratko, vrijeme pred nama je sasvim dovoljno da pokažemo razliku u kvalitativnom smislu u načinu rukovođenja Opštinom Budva.

AKTUELNO: Od usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti prošlo je šest mjeseci. Tokom tog perioda došlo je otvorenog protivljena SPC i dijela opozicionih partija ovom Zakonu, što je rezultiralo organizovanjem protestnih šetnji (litija), ali i podizanjem tenzija na unutrašnjem planu, kao i zaoštavanju odnosa sa Srbijom. U tom kontekstu kako ocjenjujete ukupnu aktuelnu političku sitauciju u Crnoj Gori?

Aktuelna politička situacija u Crnoj Gori je stabilna. Sposobnost da se bez većih problema očuva stabilnost, uprkos trajnim naporima i pokušajima da se izazivanjem krize političke profitira, najbolje govori o kvalitetu rada crnogorskih institucija. Sve što se dešavalo od usvajanja Zakona do današnjeg dana je apsolutno očekivano i sada je, nakon niza konkretnih situacija, aspolutno jasno ono o čemu smo govorili: da postoji zajednički cilj novoformirane koalicije SPC, DF i Demokrata da izazivanjem krize, vaninstitucionalno preuzmu vlast kako bi ostvarili svoje programske prioritete o kojima su govorili više puta, a koji podrazumijeva napuštanje trenutnog koncepta suverene države Crne Gore koja usvaja i baštini evropski sistem vrijednosti. Naš odgovor na sve to uvijek je bio jasan: izbori su jedini način kako se može obezbijediti legitimitet za upravljanje državnom politikom na osnovu slobodno izražene volje građana. Tako će biti i ovoga puta na predstojećim parlamentarnim izborima.

AKTUELNO: SPC je na ponudu vlasti u CG, odgovorila da će šansu za dijalog povodom Zakona o slobodi vjeroispovjesti dati do 12. jula. Kako ocjenjujete taj ultimativan stav predstavnika SPC u Crnoj Gori? Vjerujete li da može doći do kompromisa o tom pitanju?

Vjerujem da ni u jednom dijalogu ultimatum nije poželjan. Tako je i u slučaju dijaloga između predstavnika Vlade i SPC u Crnoj Gori. Takođe, podsjetiću da je vrh SPC u Crnoj Gori odbio krajnje dobronamjernu ponudu koji su iznijeli Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i Premijer Duško Marković o odlaganju primjene Zakona sve do odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. I jedno i drugo, govore u prilog tvrdnji da su predstavnici SPC u potpunosti svjesni pravne neutemeljenosti svojih zahtjeva te da je mjesecima unazad riječ o političkom pritisku kako bi se Zakon koji na ravnopravan način tretira vjerske zajednice uklonio iz pravnog sistema države Crne Gore. Kao i više puta do sada ponavljam da je takav pritisak uzaludan te da se na takav način ne može razgovarati sa predstavnicima državnih institucija.

AKTUELNO: Parlamentarni izbori su zakazani za 30. avgust. Opozicija, ali i dio NVO sektora smatra da nema uslova za održavanje fer izbora. Kako komentarišete te njihove tvrdnje? 

Tvrdnje o kojima govorite predstavljaju unaprijed pripremljeni alibi za izborni poraz i najbolje svjedoče o poraznom stanju u kom se nalazi crnogorska opozicija. Što se drugog dijela pitanja tiče – te tvrdnje najbolje demantuje izvještaj delegacije OEBS/ODIHR koji nedvosmisleno potvrđuje da građani na izborima mogu slobodno izraziti svoju volju te da izborni proces zadovoljava demokratske standarde. Drugi argument u korist demantija jeste činjenica da je od izbora 2016. godine dva puta unaprijeđeno izborno zakonodavstvo: 2017. i 2019. godine, te da su izmjenama ispunjavane sve preporuke OEBS-a za koje nije potrebna kvalifikovana većina.

AKTUELNO: Izbori i njihovi rezultati najčešće u praksi donose rješavanju političke krize. Vjerujete li da će ono što je praksa u razvijenim demokratijama biti trend i u CG?

Ne očekujem. Kao što sam već kazao, crnogorska opozicija nije spremna da prihvati još jedan izborni poraz i duboko je ubijeđena u sopstvenu nemoć i inferiornost u odnosu na Demokratsku partiju socijalista. Zbog toga već godinama prisustvujemo dvijema pojavama. Prvu pojavu čine pokušaji zauzimanja vlasti vaninstitucionalnim putem kreiranjem afera i pokušajima destabilizacije: počevši od protesta 2015. godine, svega što se dešavalo tokom izbora 2016. godine, bojkota parlamenta, protesta posle fabrikovanih afera koje je lansirao bjegunac Duško Knežević pa zaključno sa litijama i posljednjim dešavanjima u Budvi. Drugu pojavu predstavljaju unaprijed pripremljeni alibiji za očekivani izborni poraz koji se najčešće svode na netačne tvrdnje da ne postoje uslovi za održavanje izbora. Sve ovo posljedica je nespremnosti opozicionih lidera, osvjedočenih izbornih i političkih gubitnika, da preuzmu odgovornost, podnesu ostavke i trajno napuste političku scenu.

AKTUELNO: U kojim segmentima su izborni uslovi poboljšani u odnosu na prije četiri godine?

Kao što sam već rekao, i 2016. godine, misija OEBS/ODIHR je potvrdila regularnost i legitimnost izbora u Crnoj Gori. Nakon toga ispunjene su preporuke i izmijenjeni zakoni koji regulišu materiju biračkih spiskova, finansiranja političkih partija i izbornih kampanja, medijski zakoni kao i Zakon o teritorijalnoj organizaciji. Sve ovo dodatno je unaprijedilo postojeće dobro stanje u materiji izbornog zakonodavstva.

AKTUELNO: DPS je po anketama partija koja ima najviše povjerenje među biračima. Vjerujete li da će DPS imati bolji rezultat u odnosu na 2016. godinu? 

Vjerujem. Takvo moje očekivanje posljedica je odličnog rada Vlade u prethodne četiri godine, kontinuiteta uspješnih politika koje personifikuje Demokratska partija socijalista kao i dobrog stanja u partijskoj infrastrukturi. Dakle, vjerujem da ostvareni rezultati, superiornost izbornog programa Demokratske partije socijalista kao i izuzetna organizacija partije u cjelini su apsolutno pouzdan garant da je pred nama još jedna ubjedljiva izborna pobjeda Demokratske partije socijalista koja će izvjesno, i nakon narednih izbora, biti stožer državne politike.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Lovcenac
03.07.2020-16:58 16:58

Ovaj čovek bi trebo biti konzul u Lovćenac! A ako on nemoze trebo bi biti neko sličan njemu.