Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Nikolić: Vlada Crne Gore sigurno pada

Saglasnost da bi ova vlada trebalo da padne postigli smo davno nas 40 poslanika opozicije. Trebao nam je još jedna glas da preispitamo njeno povjerenje i konačno je oborimo. Sada se pojavio Građanski pokret URA i CIVIS i vjerujem da ćemo uspješno privesti taj posao kraju

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić saopštio je da će ta partija s obje ruke podržati inicijativu Građanskog pokreta URA za glasanje o nepovjerenju Vladi Crne Gore, navodeći da očekuje da će ona biti oborena u crnogorskom parlamentu.

On je u Jutarnjem programu TVCG rekao da je ubijeđen da će aktuelna vlada izgubiti povjerenje u crnogorskom parlamentu.

“Saglasnost da bi ova vlada trebalo da padne postigli smo davno nas 40 poslanika opozicije. Trebao nam je još jedna glas da preispitamo njeno povjerenje i konačno je oborimo. Sada se pojavio Građanski pokret URA i CIVIS i vjerujem da ćemo uspješno privesti taj posao kraju”, rekao je Nikolić.

Dan pada aktuelne vlade, kako je rekao, biće početak ozdravljenja demokratije u Crnoj Gori.

Da se vratimo na ispravan put

Nikolić podsjeća da su istu inicijativu o izglasavanju nepovjerenja vladi, kakvu je ovih dana podijela URA, iz opozicije kandidovali odmah nakon 30. avgusta.

“Već tada smo rekli da dajemo blanko podršku izvršnoj vlasti koja će ostati na strateškom kursu proevropskog razvoja bez da učestvujemo u toj vladi. Bilo bi srećnije da je tad već prihvaćena ta inicijativa, jer ne bismo izgubili godinu i po dana u sinhronizovanoj devastaciji Crne Gore”, rekao je Nikolić.

Ističe da im nije stalo do toga da li će ili neće biti u manjinskoj vladi: “Stalo nam je da se vratimo na ispravan put i to je naš ključni politički prioritet”.

Komentarišući teške riječi među pripadnicima aktuelne vladajuće većine, Nikolić ocjenjuje da je to potvrda nezdravog odnosa u vlasti.

“Riječ je o najboljoj potvrdi da je ovo jedna nesinhronizovana vladajuća većina koja nema šansu da se dogovori i da je najbolji put da se krene u neki dalji demokratski razvoj Crne Gore, da ova vlada izgubi povjerenje u parlamentu”, navodi Nikolić.

U odnosu na formiranje manjinske vlade, kako je rekao Nikolić, svoj stav će DPS saopštiti kad za to dođe vrijeme. Situacija je, kaže, na političkoj sceni toliko dinamična da se mijenja iz dana u dan, pa ne žure da saopšte odluke o pitanjima za koja nije izvjesno kakav će biti njihov karakter

On kaže da je u Crnu Goru u posljednjih godinu i po dana, posebno za vrijeme ljetnje sezone, ulazio ko je htio, bez kontrole, a pod plaštom ekonomskog ozdravljenja.

“A ekonomskog ozdravljenja ne da nije bilo, nego smo svjedoci da su porasle cijene životnih namirnica, da imamo porast nezaposlenosti. Sve to nas učvršćuje u uvjerenju da je vrijeme ove vlade prošlo”, smatra Nikolić, navodeći da su i institucije u blokadi.

Imao je kad Krivokapić da smijeni Abazovića

Smatra da je inicijativa premijera Zdravka Krivokapića za smjenu potpredsjednika Dritana Abazovića “nedorasla i neozbiljna”.

“Imao je kad Krivokapić da smjenjuje Abazovića i za potpredsjendika da predloži Milojka Spajiča. Naš cilj je pad ove vlade, rukovodićemo se time, i neće nas voditi simpatije prema Krivokapiću, odnosno Abazoviću”, kaže Nikolić.

Vlada, kako je rekao, nikad nije imala političku hemiju, a vrijeme je pokazalo da su okupljeni na ideji animoziteta prema DPS-u sa oročenim trajanjem.

“U terminalnoj smo fazi bolesti vlade, u kojoj se vide svi njeni unutrašnji nedostaci. Vidjeli ste teške riječi koje su pale juče, to se najbolje slika kroz odnose tima koji nikad nije funkcionisao na način da je emitovao potrebnu zrelost i funkcionalnost”, rekao je Nikolić.

Ocjenu DF-a da je na sceni prekrajanje izbone volje građana, te da je najbolje formirati tehničku vladu koja bi pripremila vanredne izbore, Nikolić komentariše ovako: “Prekrajanje izborne volje građana se desilo 30. avgusta. Glasači Ure koji su odlučivali o mandatima te koalicije, i na kraju im povjereli četiri mandata, su suverenistički glasači dominantno. Ako to uzmemo u obzir, začuđujuće je da su ti glasovi završili na oltaru onih koji se bore protiv građanskih vrijednosti”.

Tehnička ili manjinska vlada

Zaokret koji sada pravi Ura, kako kaže Nikolić, predstavlja povratak na neke pozicije za koje smo cijenili da im Ura pripada prije 30. avgusta.

Nikolić kaže i da nije na njemu da su sudi je li tehnička vlada poštenije rješenje od manjinske koju predlaže Ura: “DPS je imao dvije ideje. Prva su bili izbori, a ako oni nijesu opcija, postojala je ideja o političkoj vladi”.

Uvjerenja je da bi politička vlada bila optimalnija verzija udruživanja proevropskih snaga, te da bi dala efikasnije odgovore na izazove sa kojima se Crna Gora suočava.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve