Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Nikolić u Vašingtonu: Borba ukrajinskih partizana inspiriše cio slobodni svijet

Nikolić, koji je bio jedan od govornika na skupu gdje su se obratili članovi Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, kao i ministri, poslanici i politički lideri sa Zapadnog Balkana, ocijenio je da borba ''ukrajinskih partizana za slobodu, inspiriše cio slobodni svijet''

Danas slobodni i demokratski svijet nema drugog izbora, osim da bude na strani hrabrog ukrajinskog naroda, koji je napadnut u autoritarnoj agresiji, poručio je poslanik Skupštine Crne Gore Andrija Nikolić sa foruma “Kako doći do protivteže ruskoj agresiji u Ukrajini”, koji je održan u Kongresu SAD-a u Vašingtonu.

Nikolić, koji je bio jedan od govornika na skupu gdje su se obratili članovi Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, kao i ministri, poslanici i politički lideri sa Zapadnog Balkana, ocijenio je da borba “ukrajinskih partizana za slobodu, inspiriše cio slobodni svijet”.

“Na primjeru Ukrajine vidjeli smo neke autoritarne režime koji se solidarišu, ali važnije od toga, vidjeli smo i da slobodna i demokratska društva imaju konsenzus o tome da je brutalno napadnuto pravo ukrajinskog naroda da bira svoju budućnost”, kazao je Nikolić.

Poslanik Nikolić podsjetio je prisutne zvanice da dolazi iz Crne Gore, države koja je, prema riječima američkog državnog sekretara Džona Kerija, 2016. godine bila “na liniji vatre između Zapada i Moskve zbog svoje želje da postane članica NATO”.

Uz napomenu da je Crna Gora, iako izložena “ogromnom” ruskom pritisku, na kraju postala članica NATO, saopštio je da “Moskva nije odustala, i da i danas ima jaka uporišta na Zapadnom Balkanu”.

“Crna Gora, iako članica NATO-a, još uvijek nije postigla funkcionalnu geopolitičku nezavisnost od ruskog imperijalizma, prevashodno zahvaljujući Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koja predstavlja ključni punkt ruskog imperijalizma na Balkanu, o čemu govori i rezolucija Evropskog parlamenta”, kazao je Nikolić.

Prema mišljenju Nikolića, Moskva i dalje koristi svoje baze u Beogradu i Banja Luci, za, kako je istakao, “hibridni rat protiv Zapadnog Balkana”.

Sa skupa “Kako doći do protivteže ruskoj agresiji u Ukrajini”, na kojem su pored poslanika Nikolića, učestvovali i poslanici Skupštine Crne Gore Branimir Gvozdenović i Damir Šehović, poručeno je da se Ukrajinci “bore za svoju slobodu, ali i za cio slobodni i demokratski svijet, što ih u moralnom smislu, čini istorijski i civilizacijski superiornim u odnosu na agresora”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve