Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Nikolić u Cirihu: Crna Gora intenzivno promišlja i konstantno unapređuje politiku prema dijaspori

Nikolić je sa direktorom Uprave za dijasporu Predragom Mitrovićem održao sastanak sa predstavnicima udruženja: “Crnogorska dijaspora u Švajcarskoj”, “Bošnjačka dijaspora Crne Gore u Švajcarskoj”, humanitarno udruženje “Bratska ruka” i islamski kulturni centar “Džemat Watvil”

Skupština Crne Gore i njena radna tijela otvorena su za sve ideje i inicijative koje za cilj imaju poboljšanje položaja crnogorske dijaspore, kazao je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić na sastanku sa predstavnicima crnogorskih udruženja u Cirihu.

Foto: Predstavnici crnogorskih udruženja u Cirihu

Nikolić je sa direktorom Uprave za dijasporu Predragom Mitrovićem održao sastanak sa predstavnicima udruženja: “Crnogorska dijaspora u Švajcarskoj”, “Bošnjačka dijaspora Crne Gore u Švajcarskoj”, humanitarno udruženje “Bratska ruka” i islamski kulturni centar “Džemat Watvil”.

Nikolić je saopštio da članovi Savjeta za dijasporu iz Švajcarske Esmir Rastoder i Remzo Skenderović imaju dobru osnovu da nametnu nove ideje i otvore teme od značaja za djelovanje crnogorske dijaspore u Švajcarskoj. Nikolić je poručio predstavnicima naše dijaspore da, uprkos razuđenosti članstva i ne tako čestim okupljanjima, pokušaju da iskoriste nove tehnologije koje su im dostupne. Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i direktor Uprave za dijasporu sugerisali su uspostavljanje intenzivnije komunikacije sa matičnom državom i veći nivo međusobnog umrežavanja.

Predstavnici crnogorskih udruženja u Švajcarskoj otvorili su pitanja organizacije budućih konzularnih dana u Cirihu, dvojnog državljanstva, mogućnosti glasanja u diplomatsko konzularnim predstavništvima na parlamentarnim i predsjedničkim izborima, kao i daljeg ulaganja u sjever Crne Gore.

Foto: Predstavnici crnogorskih udruženja u Cirihu

Nikolić je naveo da posvećenost i ozbiljnost državnog zalaganja za dijasporu mora da prati adekvatna stručna i finansijska podrška toj temi, te da Crna Gora intenzivno promišlja i konstantno unapređuje svoju politiku prema dijaspori. Takođe, naglasio je da je Vlada Crne Gore fokusirana na stvaranje boljih uslova za život na sjeveru, da većinu kapitalnog budžeta opredjeljuje upravo za sjeverni region naše države, s namjerom da uravnoteži razvoj i zaustavi odlazak ljudi. Povodom organizacije konzularnih dana u Švajcarskoj, Nikolić i Mitrović su saopštili da bi bilo realno očekivati da se to dogodi u prvom kvartalu 2020. godine.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić i direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović, drugog dana posjete Švajcarskoj, sastaće se sa predstavnicima udruženja “Srpski forum građana Crne Gore iz Evropske unije i Švajcarske”.

Sastancima u Cirihu, pored Nikolića i Mitrovića, prisustvovao je i ambasador Crne Gore u Švajcarskoj Damir Grbović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve