Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Nikolić: Pokušaj ukidanja nezavisnosti tužilaštva, ako se usvoje izmjene možemo očekivati zastoj na evropskom putu

Nikolić podsjećada je stalnost sudske i tuzilačke funkcije upravo predviđena Ustavom kako bi se nosioci tih najdelikatnijih državnih funkcija zaštitili od samovolje izvršne ili zakonodavne vlasti

Pokušaj ukidanja Specijalnog državnog tužilaštva, i preuzimanje većine na političkoj osnovi u Tužilačkom savjetu, predstavljao bi potez revanšizma i pravnog nasilja svojstven diktaturama, a ne državi koja je kandidat za članstvo u EU, ocijenio je danas portparol DPS-a i poslanik u Skupštini Crne Gore Miloš Nikolić.

“Ukoliko bi se vladajuća većina na ovaj način poigrala sa pravnim poretkom Crne Gore, to bi značilo da su pod pritiskom ucjene Demokratskog fronta, Krivokapić, Abazović i Bečić pogazili trojni sporazum koji su potpisali, i borbu protiv kriminala i korupcije podredili očuvanju svojih funkcija. Smatramo da bi ovakav potez svakako izazvao reakciju međunarodne zajednice jer bi on bio signal da država ide u sasvim pogrešnom smjeru, i da kršenje ustavnih normi, pravno nasilje, postaju praksa koja će u krajnjem ugroziti strateški put države i integraciju u EU”, smatra on.

Nikolić podsjećada je stalnost sudske i tuzilačke funkcije upravo predviđena Ustavom kako bi se nosioci tih najdelikatnijih državnih funkcija zaštitili od samovolje izvršne ili zakonodavne vlasti.

“Bilo ove trenutne vlasti ili neke buduće. I upravo je sada pravi momenat da se na djelu aktiviraju predviđeni ustavni mehanizmi radi zaštite ugleda, dostojanstva i nezavisnosti pravosuđa u odnosu na revanšistički nastrojene predstavnike izvršne vlasti i njihove parlamentarne većine”, kaže Nikolić.

Dakle, dodaje on, izvršna i zakonodavna vlast mogu i treba da se mijenjaju bilo na svake četiri godine ili na svaka četiri dana, ali vitalne institucije sistema ne smiju biti pogođene tim promjenama jer na taj način sistem se nikada neće izgraditi.

“Takođe, podsjećanja radi valja istaći da je sadašnji Glavni specijalni tužilac prije samo nekoliko godina bio heroj trenutne vladajuće strukture, kada je potpuno legitimno i legalno procesuirao najviše zvaničnike naše partije. Tada niko iz Demokratske partije socijalista, kao vladajuće partije, nije uputio jednu jedinu riječ ka Specijalnom državnom tužilaštvu, a ni na kraj pameti nam nije bilo da gasimo cijelu instituciju. No, nasuprot nama, naši konkurenti su, kada je došao red da njihove radnje budu predmet istrage SDT-a, najprije pravili skandale u Skupštini Crne Gore kako bi spriječili skidanje imuniteta, pa kada to ne bi prošlo onda su propagandnom kampanjom punom uvreda pokušavali da diskredituju Specijalno državno tužilaštvo, da bi se na kraju, kada ni to nije prošlo, a kada su postali vlast, odlučili za suludi revanšistički potez gašenja te institucije suprotno svim principima vladavine prava i pravne sigurnosti”, zaključio je Nikolić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve