Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Nikolić: Pitanje da li će Putin pokrenuti nove konflikte na Balkanu

On je dodao kako je uvjeren da su poslije vojne agresije Rusije protiv Ukrajine i njegovi sunarodnici iz Crne Gore koji su sa rezervom gledali na učlanjenje Crne Gore u NATO, shvatili šta za državu znači to što je postala dio kolektivnog sistema bezbjednosti

U svom obraćanju učesnicima Konferencije Andrija Nikolić je istakao kako dolazi iz Crne Gore, države koja je, prema riječima američkog državnog sekretara Džona Kerija, 2016. godine bila na liniji vatre između Zapada i Moskve zbog svoje želje da postane članica NATO.

,,Crna Gora je, iako izložena ogromnom ruskom pritisku, odlučno branila svoju, i evroatlantsku orijentaciju Zapadnog Balkana”, istakao je Nikolić.

On je dodao kako je uvjeren da su poslije vojne agresije Rusije protiv Ukrajine i njegovi sunarodnici iz Crne Gore koji su sa rezervom gledali na učlanjenje Crne Gore u NATO, shvatili šta za državu znači to što je postala dio kolektivnog sistema bezbjednosti.

,,Danas smo ohrabreni odlučnošću NATO-a da brani svaki pedalj teritorije saveznica”, rekao je Nikolić.

,,Drage kolege, svjedočimo najvećem izazovu po očuvanje evroatlantskih vrijednosti od završetka Hladnog rata, i moramo odgovoriti ujedinjeno i odlučno, i NATO i EU, jer svi znamo šta se može dogoditi kada agresori prođu nekažnjeno”, istakao je Nikolić.

“Ne zaboravite da ruski predsjednik ima saveznike u regionu Zapadnog Balkana, preciznije u Beogradu i Banjaluci, i postavlja se pitanje da li se njegove agresorske ambicije završavaju u Ukrajini, ili će nakon što stavi Ukrajinu pod kontrolu, pokrenuti nove konflikte na Balkanu“, naglasio je Nikolić.

On je zaključio da je ekstremno važno, da EU zajedno sa NATO-om, ozbiljno shvati prijetnje po stabilnost Zapadnog Balkana, i da ubrza integracije zemalja kandidata sa jasnim uslovima i rokovima. U suprotnom, posljedice mogu biti razorne.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Sara
25.02.2022-17:14 17:14

Ja mislim da je pogresno reci ..da je prijetnja ZB..posto nam vec Srbija sa Putinom prijeti..od 2016 godine..kad su pokusali sa srpsko-klerofasistickim nacistima da izvrse krvavi Puc u drzavi CG..U ovom slucaju je momentalno najvise pogodjena suverena drzava CG..