Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Nikolić: Očekujem da Odbor nastavi rad početkom septembra

Nikolić je, komentarišući zahtjev Damjanovića da bude član Odbora, rekao da je Administrativni odbor zauzeo stav povodom tog pitanja

“Očekujem da će Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva nastaviti rad početkom septembra. Svi su dobrodošli da rade u Odboru i mi smo spremni da otklonimo eventualne tehničke prepreke kako bi se to ostvarilo”, kazao je za Pobjedu Miloš Nikolić, poslanik DPS-a, dodajući da se nada da će i Aleksandar Damjanović “na kraju uzeti učešće u radu tog tijela”.

Miloš Nikolić

Nikolić je, komentarišući zahtjev Damjanovića da bude član Odbora, rekao da je Administrativni odbor zauzeo stav povodom tog pitanja.

“Izmjenom odluke amandmanima od 31. jula stvoreni su uslovi da dio opozicije koji do sada nije učestvovao počne da radi u Odboru. Na sjednici 23. avgusta izabrali smo dva nova člana. Na taj način stvorili su se uslovi da se u septembru nastavi rad, iako su Demokratska partija socijalista i njeni koalicioni partneri sve vrijeme radili u podgrupama Odbora i došli do brojnih rješenja koja postavljaju odličnu polaznu osnovu za dalji rad. U tom kontekstu izuzetnu zahvalnost dugujemo nevladinom sektoru, akademskoj zajednici kao i stručnoj službi Skupštine, koji su dali ogroman doprinos u dosadašnjem radu”, istakao je Nikolić.

On je, na pitanje očekuje li da će se Demokratski front vratiti u Odbor, rekao da su se prethodnih dana u medijima mogle vidjeti najave čelnika tog saveza koje, kako je rekao, nijesu do kraja usklađene.

“Pojedini lideri izjavili su da odluka o povratku još nije donijeta, te da bi tek trebalo da o tome razgovaraju na stranačkim organima, dok su drugi izjavljivali da se u Odbor neće vraćati ukoliko predmet razgovora u tom tijelu ne bude i izmjena Ustava koja se tiče položaja srpskog naroda u Crnoj Gori. Mislim da ni u samom DF-u trenutno ne znaju hoće li se vratiti u Odbor, ali vjerujem da će, nakon analiza, ipak uvidjeti da je to ispravna odluka, te da će Odbor na taj način biti kompletiran”, rekao je Nikolić.

Prema njegovim riječima, vremena je dovoljno da se kompletna reforma izbornog zakonodavstva završi u roku, do 15. novembra.

“Apsolutno sam optimista. Radom u Odboru prethodnih mjeseci došli smo do ogromnog broja rješenja kojima se ispunjavanju OEBS-ove preporuke i to je odlična polazna osnova za dalji rad. Vremena apsolutno ima, te se nadam da će biti i dovoljno političke volje kod svih političkih subjekata da ovaj posao dovedemo do kraja”, dodao je Nikolić.

Skupština je 31. jula usvojila Izmjene i dopune Odluke o formiranju Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, kojima je rok da se završi taj posao produžen do 15. novembra.

Novi članovi – Momo Koprivica i Danilo Šaranović izabrani su na sjednici parlamenta 23. avgusta.

Predsjednica SDP-a Draginja Vuksanović-Stanković uputila je poziv liderima opozicionih partija i predstavnicima poslaničkih klubova koji su iskazali spremnost za rad u Odboru, kako bi razgovarali o definisanju zajedničke platforme za razgovore sa predstavnicima vlasti.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve