Petak, 30 Jula, 2021
Rubrika:

Nikolić o povratku DPS-a: Naša odluka neće iznenaditi

Vladajuća koalicija da vidi '''da li evropske vrijednosti mogu ići ruku pod ruku sa velikosrpskim nacionalizmom, sa onima koji negiraju genocid, negiraju sopstvenu državu''

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić kazao je, gostujući u emisiji “Drugačia radio veza”, da je ova “Vlada toliko slaba da nema snage ni da padne”. Nikolić nije potvrdio, ali ni demantovao spekulacije da bi DPS u skupštiske klupe mogla da se vrati kada na plenumu bude rasprava o Rezoluciji o Srebrenici i smjeni ministra Leposavića. U vezi sa tim navodi da odluka partije kojoj pripada, kako je rekao, neće iznenaditi.

 “Mi smo nacionalno odgovorna stranka, državotvorna stranka koja vodi brigu o nacionalnim interesima i reputaciji Crne Gore, tako da sam siguran da naša odluka u vezi sa tim neće iznenaditi. DPS je tu i mi ćemo našu odgovornost potvrditi”, reka je Nikolić.

Na opsku da li to znači da DPS želi da vladajuću koliciju ostavi da se sama suoči sa tim, da sami donesu odluke o Rezoluciji o Srebrenici i smjeni Leposavića, Nikolić navodi:

“Ključno je da se oni malo pogledaju u oči, da vide gdje su i u kojem vrijednosnom sistemu obitava ova vladajuća većina. Da li evropske vrijednosti mogu ići ruku pod ruku sa velikosrpskim nacionalizmom, sa onima koji negiraju genocid, negiraju sopstvenu državu”, poručio je Nikolić.

Bilo bi nečuveno da međunarodna zajednica ne primjećuje što se dešava u Crnoj Gori

Time što ne učestvuje u radu Skupštine, DPS je, kaže Nikolić, željela da pošalje poruke i domaćoj i međunarodnoj zajednici.

“Ne tražimo od međunarodnih partnera da brane Crnu Goru, jer imamo dovoljno kapaciteta da odbranimo nacionalne interese države. Za nas je važno da vrijednosti, u koje vjerujemo, sa međunarodnim partnerima malo dosljedije primjenjujemo. To znači da treba da budemo jasniji i eksplicitniji u osudama ponašanja koje za cilj ima urušavanje institucija Crne Gore, rušenje njenog međunarodnog kredibiliteta i izvršavanje naloga sa ciljem destabilizacije Crne Gore”, reko je Nikolić.

Govoreći o tome da li se u međunarodno zajednici produbljuje svijest o dešavanjima u Crnoj Gori Nikolić navodi da se sa promjenom vlasti u Crnoj Gori dogodilo oživljavanje nacionalističkih ideja iz devedesetih. Ocjenjuje da bi bilo nečuveno i neobično da to ne primjećuje i međunarodna zajednica.

“Želim da vjerujem da posljednji događaji idu u tom pravcu. Od međunarodne zajednice, međutim, ne očekujemo da ona doprinese promjeni vlasti u Crnoj Gori, očekujemo da u principima koji su nam zajednički budu doslijedni i glasniji”, kazao je Nikolić.

Nikolić smatra da reakcije međunarodne zajednice na presudu Ratku Mladiću predstavljaju najdublji prezir prema svima koji su negiranje genocida u Srebrenici pokušavali da formalizuju i predstave kao vrstu nezvanične državne političke doktrine.

“Takvih imamo u Srbiji, u RS, u vladajućoj koaliciji u Crnoj Gori”, ističe Nikolić.

Dobar potez Bajdena

Nikolić pozdravlja odluku predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Džoa Bajdena da proširi opseg sankcija za pojedince i organizacije iz država Zapadnog Balkana koji ugrožavaju mir i stabilnost regiona.

“Vidjećemo što će biti epilog te inicijative kada su posrijedi imena koja se mogu naći na njoj. Pozdravljam takvu inicijativu jer ide u prilog očuvanja stabilnosti na Balkanu”, kazao je Nikolić.

Vladajuća kolaicija funkcioniše po principu „ucijeni – uhljebi“

Nikolić kaže da je odluka da ne učestvuju u radu plenuma, a da to ne formalizuju kao bojkot, doprinijela da bolje osvijetle upadljive slabosti u vladajućoj koaliciji.

DPS je, navodi Nikolić, uvijek bila politička snaga koja je bila protiv da se preko ulice dolazi na vlast. Smatra da će se vrlo brzo steći uslovi da se promjena vlasti dogodi na izborima.

Na pitanje da li to znači da očekuje vanredne izbore Nikolić kaže:

„ Očekujemo da je, dugoročno gledano, jedini legitimni način da dođe do promjene vlasti na izborima, da ovakvo stanje nije održivo na duži rok, jer vladajuća kolaicija funkcioniše po principu ‘ucijeni- uhljebi’. Nemamo iluziju da farsa koja dolazi od DF-a, koji navodno najavljuje kako će srušiti Vladu, a Boga moli da ne padne, ima utemeljenje u realnim i pragmatičnim razlozima. Njihov interes je da što više svojih ljudi uhljebe po dubini, da ucjenjuju Vladu i ostatak vladajuće većine, ovi drugi to trpe. To je ‘ravnoteža nemoći’, ocijenio je Nikolić.

Vladu ucjenjuju oni za koje je Mladić pobjednik

Vladu, samtra Nikolić, ucjenjuje neko za koga je Ratko Mladić pobjednik.

“Nagovještava se rekonstrukcija Vlade, đe je cilj da Vladu popune opet oni kojima je Mladić pobjednik. Biće interesantno na koji način će to opravdati oni koji su zagovornici evropskih vrijednosti. Iz više razloga, bez obzira na to što mislim da je ova Vlada toliko nejaka da nema snage ni da padne, ali zaista smatram da je ovakvo stanje neodrživo, a istovremeno mislim da je jedini legitimni čin finala razrješenja ove krize na vanrednim izborima”, ocijenio je Nikolić.

IzvorAntenaM

Najnovije

Odbor DPS Glavnog grada: Politički piromani iz DF podmeću nove vatre

U trenucima kada neko društvo zadese elementarne nepogode, poput poplava, požara i sl. obično se zaboravi na sve razlike, naglašava se solidarnost i spremnost...

Ministarstvo poljoprivrede pripremilo sadnice za obnovu Gorice

U cilju blagovremene sanacije posljedica požara, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Uprava za šume Crne Gore, opredijeljuju 10. 000 sadnica crnog bora za...

Krivokapić: 2025. prosječna plata u Crnoj Gori će biti oko 1000 eura

Premijer Zdravko Krivokapić govoreći na Biznis forumu koji je održan u Bijelom Polju kazao je da su procjene Vlade da će 2025. prosječna plata...

Nastavlja se fudbalski šampionat, pomjeren meč Zeta – Sutjeska

Crnogorski fudbalski šampionat se nastavlja u subotu utakmicama 2. kola. Četiri od pet mečeva se igra u subotu. Od 19 časova će se u Beranama sastati...

Vlada će obezbijediti ljetovanje za djecu iz zemalja najteže pogođenih nedavnim nevremenom

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o upućivanju humanitarne pomoći Njemačkoj, Holandiji i Belgiji, saopšteno je iz Vlade. "Izražavajući saosjećanje i solidarnost...

Najčitanije

Povezano

Odbor DPS Glavnog grada: Politički piromani iz DF podmeću nove vatre

U trenucima kada neko društvo zadese elementarne nepogode, poput poplava, požara i sl. obično se zaboravi na sve razlike, naglašava se solidarnost i spremnost...

Nikolić: Manipulacijama i obmanama URA zanemaruje Ustav, zakone i međunarodne preporuke

Bestidna manipulacija URE je tvrdnja da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu, koji je ,,silom na sramotu” usvojila vladajuća većina,...

Radman: Političkom hajkom izvršena cenzura u kulturi

Hajka koju su fiktivni žabljački odbori nacionalističkih i kvazi stranaka pokrenuli protiv jednog festivala zato što je najavio projekciju jednog od najboljih globalnih filmova...

Šćekić: Neuredno vodosnabdijevanje nebriga lokalne vlasti

Lokalna vlast u Beranama (DF-SNP-Demokrate) svojim djelovanjem svakim danom sve više pokazuje nebrigu i nesposobnost za rješavanje nagomilanih problema naših sugrađana, poručio je Dalibor...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve