Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Nikolić: Neprimjeren rječnik MCP, njihova politika biće pobijeđena na izborima

Jedna moja opaska u izjavi o neuspjehu sastanka zavađene opozicije, u kojoj sam naveo da je SPC tražila od njih taj susret, izazvala je pravu lavinu optužbi od strane Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP). I to jezikom koji više dolikuje nekoj podružnici Demokratskog fronta (DF), što ona izgleda sve više i jeste. Zato ću morati da prokomentarišem, kako bi oni rekli, najobičnije laži koje su saopštili, kazao je poslanik DPS-a Miloš Nikolić

Jedna moja opaska u izjavi o neuspjehu sastanka zavađene opozicije, u kojoj sam naveo da je SPC tražila od njih taj susret, izazvala je pravu lavinu optužbi od strane Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP). I to jezikom koji više dolikuje nekoj podružnici Demokratskog fronta (DF), što ona izgleda sve više i jeste. Zato ću morati da prokomentarišem, kako bi oni rekli, najobičnije laži koje su saopštili, kazao je poslanik DPS-a Miloš Nikolić.

foto DPS

Ostatak saopštenja poslanika i portparola DPS Miloša Nikolića prenosimo u cjelosti

Prije svega, klasično izvlačenje iz konteksta je tvrdnja da je predsjednik Đukanović rekao da će pobijediti Srpsku pravoslavu crkvu krajem avgusta. Ono što jeste istina i što je činjenica jeste da ćemo pobijediti politiku koju otvoreno personifikuje ta crkva u Crnoj Gori, koja se ne razlikuje od anticrnogorskog nastupa prosrpske opozicije. Kvalifikative o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, koje odbacujem, ne želim ni da komentarišem.

SPC je sebe, dodatno, postavila i u ulogu Ustavnog suda, pa su Zakon još proglasili i neustavnim, ne pominjući kako još uvijek nijesu podnijeli inicijativu za ocjenu ustavnosti. Što će im Ustavni sud kad tu odluku mogu donijeti i sami. Kao što misle da im je za gradnju dovoljan Amfilohijev blagoslov umjesto građevinske dozvole.

Javnosti radi, a vezano za kontekst moje opaske u komentarisanom saopštenju, želim da podsjetim kratko na veze Mitropolije sa opozicijom i saradnju u svim aktivnostima koje su bile protiv zvanične politike Crne Gore a što su pokušali demantovati u svom pamflet saopštenju. Samo nekoliko podsjećanja.

Još 2008. lider DF Mandić i mitropolit Amfilohije sa istog mikrofona su se obratili na protestu povodom odluka o priznanju Kosova. Amfilohije je došao nenajavljen i održao govor o izdaji. Slično je bilo i u oktobru 2015. na protestu DF, kad je sa njihove bine razrađivao spoljnopolitičke teze opozicije. U septembru 2017. našao se u ulozi posrednika u pokušaju da učini prihvatljivom platformu za posvađane opozicionare. O redovnim konsultacijama o kojima nema zvaničnih objava da i ne govorimo. I o susretima sa medijskim poslenicima bliskim Mitropoliji i dijelu opozicije. Tu je i Amfilohijeva desna ruka, Gojko Perović, koji s vremena na vrijeme pokušava da moderira sastanke među posvađanim opozicionarima. Mada određeni krugovi u Beogradu ne vjeruju ni jednom ni drugom, kad je u pitanju njihova srpska opcija. Džaba im koliko god se trudili da ne budu Crnogorci.

Nema potrebe da podsjećamo na sve političke izlete mitropolita i drugih visokih predstavnika Srpske pravoslavne crkve tokom takozvanih litija, koje nijesu ništa drugo nego otvoreni anticrnogorski politički protesti kamuflirani pod crkvenim sloganom. Uostalom, da je SPC izvođač radova DF-a otvoreno je priznao vojvoda Mandić početkom godina na RT Vojvodina. „Nije ih pozvala crkva“, kazao je Mandić, „ja sam ih pozvao da izađu na ulice u ime DF-a“. Nikada iz Mitropolije nije bilo demantija.

Na kraju, ko širi laži, prosudite sami. DPS će naravno pobijediti 30. avgusta, kako god se to u Mitropoliji doživljavalo.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve