Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Nikolić: Loptica je u dvorištu opozicije

On je predstavio ključna unapredjenja medijskih zakona, ali i novo zakonsko rješenje, koje reguliše izvještavanje medija o političkim subjektima u toku izbornih kampanja

Dakle, loptica je u dvorištu opozicije, a ukoliko opozicione kolege ne budu željele da podijele odgovornost sa nama, bićemo prinuđeni svakako da u saradnji sa nevladinim sektorom, akademskom zajednicom i međunarodnim ekspertima samoinicijativno predložimo ova reformska rješenja, kazao je poslanik Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić.

On je predstavio ključna unapredjenja medijskih zakona, ali i novo zakonsko rješenje, koje reguliše izvještavanje medija o političkim subjektima u toku izbornih kampanja.

“Radna grupa koja je analizirala i radila na pripremi prednacrta pojedinih medijskih zakona sa akademskom zajednicom, nevladinim sektorom i dijelom opozicije, na poslednjoj sjednici je dogovorila i usaglasila da se formira novo zakonsko rješenje kojim bi se regulisalo praćenje i izvještavanje o političkim subjektima za vrijeme izbornih kampanja. Radna grupa se rukovodila opredjeljenjem da svim političkim subjektima treba obezbijediti jednake šanse, bez obzira na njihovu političku snagu, a da mediji, sa druge strane, imaju obavezu profesionalnog izvještavanja”, objasnio je Nikolić.

Takođe, kako je dodao, ovo zakonsko rješenje podrazumijeva formiranje posebnog odbora za praćenje i realizaciju ovog zakonskog rješenja.

“Na taj način, u Odboru za praćenje bi bili zastupljeni, pored poslanika, i nevladin sektor, akademska zajednica ali i predstavnici medijske zajednice takođe. A Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva imao bi poslednju riječ kada se radi o medijskim zakonima i o zakonu o javnom servisu. Ti zakoni, čiji je kreator Ministarstvo kulture kao resorni organ koji predlaže zakonska rješenja, trenutno su na trećem čitanju kod eksperata u Venecijanskoj komisiji u Savjetu Evrope”, naglašava on.

Nikolić navodi da su se dogovorili takođe da im ostaje obaveza da budemo strpljivi do poslednjeg trenutka u odnosu na potencijalnu kooperativnost kolega iz opozicije, te da potencijalno ne upadnu u zamku da možda zbog loše namjere ili objekivnog nesnalaženja uđemo u zonu da ne završe reformske zakone na vrijeme.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve