Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Nikolić: Krivokapić neće da uradi što i Đukanović

Nikolić navodi i kako Maršalov plan – Evropa sad, vjerovatno treba da posluži ministru finansija Milojku Spajiću u predizbornoj kampanji za lidera buduće Demohrišćanske stranke

Premijer Zdravko Krivokapić zna da nema podršku većine poslanika i zato odbija da pokrene inicijativu za preispitivanje povjerenja njegovoj Vladi, kao što je 2016. uradio tadašnji premijer Milo Đukanović, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić, u jutarnjem programu Gradske televizije “Rujna zora”.

Nikolić navodi i kako “Maršalov plan – Evropa sad”, vjerovatno treba da posluži ministru finansija Milojku Spajiću u predizbornoj kampanji za lidera buduće Demohrišćanske stranke.

“Volio bih da to može da bude istina, ali kad prijedlog budžeta dođe u Skupštinu vidjećemo kako izgleda plan prihoda i rashoda i da li su poruke koje Spajić šalje realne, ili više liče na bajke kako ih sada čitamo”, kazao je Nikolić.

Da je riječ o nerealnom planu i praznom PR-u, objašnjava, potvrđuje i jučerašnje reagovanje Demokrata, odnosno poslanika Borisa Bogdanovića, koji je kritikovao ocjenu Spajića da od parlamenta zavisi da li će građani imati veće plate.

“I oni koji su juče štitili tu Vladu, sada prepoznaju da je to jedan zavodljivi PR koji treba da posluži u političke svrhe”, ističe Nikolić koji ne misli da građani danas žive bolje nego što su živjeli do 30. avgusta prošle godine.

Takođe, dodaje, u značajnoj mjeri napadnuta je biološka supstanca države zahvaljujući nemaru prije svega aktuelne Vlade koja je dozvolila da u Crnu Goru ulazi ko i kad hoće, ne bi li se ostvario određeni suficit u budžetu.

“Na kraju, kad neka porodica podvuče crtu mnogo će joj važnije biti da li su svi članovi na okupu, ili je njihov budžet poboljšan za 100 ili 500 eura. Mislim da je tu mnoštvo neodgovornosti iza koje se krije populizam, a o idejama i planovima Spajića najbolje je govorio on sam prije nekoliko mjeseci u parlamentu, kad je rekao kako bi sva priča koja bi išla ka ukidanju doprinosa na zdravstveno osiguranje bila goli populizam. Pet mjeseci nakon toga, mjera o ukidanju zdravstvenog osiguranja nalazi se u njegovim idejama za oporavak ekonomije Crne Gore”, naglasio je Nikolić.

Unutar vladajuće koalicije, prema njegovoj ocjeni, postoji ravnoteža straha.

“Svi vide da to ne funkcioniše, ali ne ide im se na izbore jer su svjesni da je upadljiva promjena raspoloženja biračke javnosti u odnosu na 30. avgust, tj. da građani priželjkuju drugu Vladu prije isteka mandata aktuelne. Svjesni su da na novim parlamentarnim izborima ne mogu odbraniti izbornu volju iz avgusta kada su postali vlast u Crnoj Gori”, tvrdi Nikolić.

To znači da već duže imamo blokadu sistema, parlament ne radi, dok Crna Gora pet mjeseci nema ministra pravde.

“Kada će na red doći inicijativa za preispitavanje povjerenja Vladi, najpozvaniji je da preispita sam Krivokapić koji zna da nema podršku parlamenta, ali građane i državu drži u statusu taoca, odbijajući da uradi ono što je u mandatu 2012 – 2016 uradio premijer Milo Đukanović”, rekao je Nikolić.

Podsjeća da je Đukanović, kada je postojala sumnja da njegova Vlada nema podršku većine u parlamentu, pokrenuo inicijativu o preispitivanju povjerenja.

“Kad je ta Vlada dobila povjerenje, rekonstruisao je u skladu sa dogovorom o predizbornim uslovima, a SDP koja je do tad bila konstituent vlasti prešla je u opoziciju. Tako se radi u ozbiljnoj politici”, zaključio je Nikolić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve