Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Nikolić: Izjave nekih ruskih funkcionera o Crnoj Gori, odraz njihovih ozbiljnih deficita da se suoče sa realnošću

Crna Gora je, navodi Nikolić, država koja je kroz svoju slavnu istoriju bila saveznik i prijatelj Rusije. Obnovila je, dodaje, svoju nezavisnost, postala članica NATO i odabrala put ka EU, bez namjere da kvari tradicionalne odnose sa Rusijom

Izjave pojedinih visokih državnih funkcionera Ruske Federacije kojima se obraćaju Crnoj Gori, svjedoče o njihovim ozbiljnim deficitima da se suoče i da prihvate realnost, ocijenio je Andrija Nikolić, član Predsjedništva i poslanik Demokratske partije socijalista u Skupštini Crne Gore.

Crna Gora je, navodi Nikolić, država koja je kroz svoju slavnu istoriju bila saveznik i prijatelj Rusije. Obnovila je, dodaje, svoju nezavisnost, postala članica NATO i odabrala put ka EU, bez namjere da kvari tradicionalne odnose sa Rusijom.

“Žao nam je što takvo naše opredjeljenje, nije pravilno protumačeno u Moskvi. Međutim, važnije od toga je da je viziju naše stranke i njenog predsjednika o učlanjenju u NATO i putu ka EU, potvrdilo vrijeme. Tome prevashodno svjedoče tragični događaji u Ukrajini, ali i činjenica da su države sa dugom tradicijom neutralnosti, poput Švedske i Finske, izgubile nadu da mogu očuvati svoju bezbjednost bez NATO-a”, ističe Nikolić.

U našem slučaju, dodaje, danas se još bolje vidi, da alternativa koja se nudila Crnoj Gori, a koja je raznim akcijama, od ometanja ulaska u NATO, pokušaja državnog udara, “bitke za Nikšić”, itd, sa namjerom da se nametne kao dominantna sila, nikad nije ni bila demokratska, te da je svoje pravo lice pokazala agresijom na suverenu državu.

“Zato danas kad je svijet suočen sa pitanjem, kolika prijetnja postaje Rusija, Crna Gora ima još veći motiv, da ubrzano ide evropskim putem. A evropski put podrazumijeva da nastavimo ozbiljno i dosljedno da poštujemo i usklađujemo vanjsku i bezbjednosnu politiku sa EU, čiji sastavni dio želi da bude. To nije nova praksa koja počinje od Ukrajine, Crna Gora to radi godinama, stoga, frustracije pojedinaca u formi uvreda, koje nažalost, izriču zvaničnici velike države kao što je Rusija, štete isključivo Rusiji i njenoj, odveć narušenoj međunarodnoj reputaciji”, zaključuje Nikolić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve