Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Nikolić i Kodheli: Crna Gora i Albanija doprinose jačanju regionalne stabilnosti

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić na sastanku sa delegacijom Odbora za vanjske poslove Parlamenta Republike Albanije, koju predvodi predsjednica Odbora Mimi Kodheli

Crna Gora i Albanija predstavljaju primjer dobrosusjedskih odnosa, te zajednički značajno doprinose jačanju regionalne stabilnosti, ocijenio je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić na sastanku sa delegacijom Odbora za vanjske poslove Parlamenta Republike Albanije, koju predvodi predsjednica Odbora Mimi Kodheli.

Predsjednica albanskog Odbora za vanjske poslove čestitala je Crnoj Gori na njenim reformskim postignućima koji su je doveli do NATO članstva, te zaključila da jadranska obala nikada nije bila bezbjednija, imajući u vidu da je sada čitava pod NATO zaštitom. Govoreći o tradicionalno prijateljskim odnosima dvije države, poslanica Kodheli izrazila je posebnu zahvalnost crnogorskim zvaničnicima, kao i građanima Crne Gore na nesebičnoj podršci pruženoj nakon zemljotresa koji je u novembru pogodio Republiku Albaniju, napominjući da takvu solidarnost Albanija nikada neće zaboraviti.

Upućujući na zajedničke spoljnopolitičke ciljeve, predsjednik Odbora Andrija Nikolić izrazio je žaljenje što Republika Albanija još uvijek nije dobila datum početka pregovora za članstvo u Evropskoj uniji, te obećao dalju snažnu podršku evropskoj aspiraciji Albanije. Nikolić se osvrnuo na prvu zajedničku sjednicu vlada Crne Gore i Albanije i ukazao na važnost pune implementacije osam zajedničkih dokumenata potpisanih na sjednici.

Imajući u vidu da posebnu sponu saradnje Crne Gore i Albanije predstavljaju nacionalne manjine u objema državama, na sastanku je bilo riječi o naporima da se njihov položaj dalje unaprijedi. Sagovornici su razmijenili iskustva o politikama koje se odnose na dijasporu, uz ocjenu da dvije države ovom pitanju posvećuju značajnu pažnju.

Pored predsjednika Odbora Andrije Nikolića, sastanku su prisustvovali članovi Odbora: Luiđ Škrelja, Nada Drobnjak, Dragutin Papović, Nela Savković Vukčević, Ervin Ibrahimović i Miodrag Lekić.

Sa albanske strane, sastanku su prisustvovali i članica Odbora za vanjske poslove Ediola Braha i ambasador Albanije u Crnoj Gori Ridi Kurtezi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve