Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Nikolić i Ahmetović u Bundestagu: Nezakazivanje sjednice Skupštine predstavlja destruktivni bojkot demokratije

Nikolić i Ahmetović su se tokom razgovora u Bundestagu saglasili da je za Crnu Goru ključno da što prije izađe iz institucionalne blokade, i stvori uslove za neposredniju saradnju sa evropskim partnerima.

To što se ne udovoljava zahtjevu većine poslanika da se zakaže sjednica Skupštine Crne Gore, predstavlja destruktivni bojkot demokratije, zajednička je ocjena poslanika i člana Predsjedništva DPS Andrije Nikolića i izvjestioca njemačkog SPD-a za Zapadni Balkan Adisa Ahmetovića sa sastanka u Berlinu.

Nikolić i Ahmetović su se tokom razgovora u Bundestagu saglasili da je za Crnu Goru ključno da što prije izađe iz institucionalne blokade, i stvori uslove za neposredniju saradnju sa evropskim partnerima.

“Poslanik vladajuće njemačke SPD podsjetio je da je jednako važno i da se vanjska politika Crne Gore u potpunosti uskladi sa politikom EU, prevashodno u pogledu uvođenja paketa sankcija Rusiji, kojeg je prethodno usvojio Savjet Evropske unije”, saopšteno je iz DPS-a.

Ahmetović je u razgovoru sa Nikolićem, istakao da agresija Rusije na Ukrajinu čini još važnijom nužnost tješnje saradnje Zapadnog Balkana sa EU, i to već od ove godine, kako bi zemlje regiona brže napredovale u integracijama.

To je, prema njegovim riječima, zajednički zadatak EU i zemalja regiona. Ahmetović je ocijenio da je Crna Gora daleko odmakla u pregovaračkom procesu sa EU, i da je sad trenutak da se preciznije definiše kako treba da izgleda završna faza pregovora Crne Gore i EU.

Nikolić je upoznao Ahmetovića sa aktuelnom političkom situacijom u zemlji, potencirajući neophodnost daljeg rada na smanjenju političkog jaza među proevropskim partijama, sa ciljem bržeg učlanjenja u EU.

“Naglasio je da se više ne smiju tolerisati maligne aktivnosti ruskih pomagača u regionu, koji djeluju preko platformi političkih partija, bezbjednosnih službi i medija, u Beogradu, Banjaluci i Podgorici”, ističe se u saopštenju.

Nikolić je ocijenio da je, nakon užasnog čina agresije Rusije na Ukrajinu, presudno važno da EU i NATO ozbiljno shvate prijetnje po stabilnost regiona Zapadnog Balkana, te da je sad trenutak da se ubrza integracija zemalja kandidata sa jasnim uslovima i rokovima. U suprotnom, prema riječima Nikolića, posljedice mogu biti uznemiravajuće, i za region i za Evropu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve