Srijeda, 1 Februara, 2023
Rubrika:

Nikolaidis: Vučić i Piksi pokazali kakav je balon ”Otvoreni Balkan”

Pomirenje, povezivanje, dobrosusjedski odnosi ne grade se, kako smatra, tako što jedan predsjednik države premijeru susjedne države kaže da je ''terorističko smeće''

Skandalozno Vučićevo obraćanje Kurtiju  i uvrede na račun Rade Trajković i Nenada Rašića, te sinoćnje psovke selektora Srbije Dragana Stojkovića Piksija najbolje govore o kakvom balonu „Otvoreni Balkan“ je riječ, ocijenio je književnik i kolumnista Andrej Nikolaidis za Gradski portal.

Pomirenje, povezivanje, dobrosusjedski odnosi ne grade se, kako smatra, tako što jedan predsjednik države premijeru susjedne države kaže da je “terorističko smeće”.

“Naravno da ne. U takvoj situaciji mogući su samo fingirani, nametnuti odnosi. Društvo u kojem selektor fudbalske reprezentacije protivničkim igračima upućuje psovke koje ne želim ni da ponovim, i predsjednik države koji se obraća nedoličnim, nedopustivim riječima, kao reprezenti tog društva koji koriste takav rječnik i ispoljavaju takvu mržnju, da li je to društvo zrelo za dobrosusjedske odnose? Moj odgovor je apsolutno i rezolutno ne!”, naglašava Nikolaidis.

Dobrosusjedski odnosi u regionu postavljeni na lažnim osnovama

Sve ovo što se već dvadeset pet godina dešava u regionu je, smatra, fingiranje dobrosusjedskih odnosa koji su postavljeni na potpuno lažnim osnovama.

„Jedini način da ovaj region bude miran jeste da se suzbije velikosrpski nacionalizam, jer je ta ideologija trajni izvor nestabilnosti na Balkanu. Da bude zabranjena kao što je to bila nacistička ideologija nakon Drugog svjetskog rata“, ocjenjuje književnik.

Dodaje da tu nije riječ o narodu, već isključivo o jednoj ideologiji.

„Nikada nije u pitanju narod već lideri i ideologija koja pokreće mase. Posve sam siguran da je srpski narod sposoban da bude dio evropske porodice naroda, i da je taj narod, isto kao crnogorski, bošnjački ili albanski sposoban da prihvati liberalne vrijednosti. Ono što je problem je „golema sila“ koja Srbiju sprečava da postane moderna evropska država. Ta sila je oličena u Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja je bazirana na antizapadnoj i antiliberalnoj ideologiji, te političkoj eliti u kojoj je prisutan uticaj Rusije. Srpski narod je talac vlastite političke elite i projekta koji ne može biti ostvaren, ma koliko se trudili“, objašnjava Nikolaidis.

Prijetnje smrću organizatorima protesta u Crnoj Gori realne

Uzavrela dešavanja u regionu, te masovni protesti u Crnoj Gori, koji svojom brojnošću potvrđuju ispravnost borbe i želje da se ona vrati na evropski kolosjek, rezultirali su perfidnim targetiranjem organizatora i prijetnjama smrću. Te prijetnje su, kako ocjenjuje, veoma realne i dio su hibridnog rata.

“To je čitav jedan sistem koji teče ovako: idu prijetnje koje imaju za cilj da se oni kojima su upućene samo isključe iz onoga što rade. Ukoliko oni nastave sa radom prijetnje će biti intezivirane, a ukoliko ni to ne urodi plodom onda je moguća i fizička likvidacija. Tu nije riječ ni o kakvom spontanom izlivu bijesa već o sistemu kojim se zastrašuju ljudi koji se suprotstavljaju velikosrpskoj ideologiji”, naglašava Nikolaidis za Gradski portal.

Podsjeća da govorimo o ideologiji koja je iza sebe ostavila stotine hiljada mrtvih, ideologiji koja je počinila genocid, i pitati se čak i retorički da li je ta ideologija spremna da ustrijeli nekoga ko joj stoji na putu je, kako kaže, potpuno nelogično.

“Nemojmo imati iluzije, tu je riječ o vrlo ozbiljnim prijetnjama koje, nažalost, prolaze kao neka vrsta gotovo pa javne debate. Te prijetnje su toliko učestale da smo mi skoro oguglali na njih, ali valja podsjetiti da je to apsolutno nedopustivo i vrlo opasno“, poručuje Nikolaidis.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

7 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
cikoticka.
03.12.2022-17:36 17:36

Bravo Nikolaidis, tacno i precizno kao uvjek uz puno cinjenica, svakako i to pod hitno sPs treba da a bude zabranjena kao što je to bila nacistička ideologija nakon Drugog svjetskog rata

Ivana
03.12.2022-18:54 18:54

Kako misko i govedo privlace evropu sa k sebi a uru polako ceraju

Tanja
03.12.2022-19:00 19:00

Velikosrpska ideologija je svinjac nikolaja velimirovica koji je bazirao to pravoslavlje na hitleru a ako covek je bio obicno go.no

Merlin
03.12.2022-21:29 21:29
Reply to  Tanja

Kakve ti veze imaš sa Srbijom kada nisi njen građanin niti si Srpkinja ?

Merlin
03.12.2022-21:29 21:29

Bravo kretenu! Ne zna se da li si lepši ili si pametniji …

Tanja
03.12.2022-21:42 21:42

Molim portal aktuelno da pisu o tome zasto medijske tajkuncine Imaju toliku vlast iz sjenke upravljaju gradjanskim pokretima odakle legitimitet jednom sramnom govedu u mikeliju lopini ukazati dvolicnoj evropskoj uniji na dvije tajkuncne koje razaraju zemlju tim kancernom puno

Bar
05.12.2022-11:11 11:11

Pa i Dejo bio kod Piskija, znači i on je ćetnik…. ahhahaha, koja si ti dijabola Niki