Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Nikolaidis: SNP glumi tas na vagi, izostavljanje SDP i SD iz vlade je truo kompromis

Podsjetio je kako se na javnoj sceni traže rješenja te da svako od aktera očekuje da će onaj drugi nečemu popustiti

Na žalost, moguće je da mandatar Dritan Abazović formira novu vladu jer to, prije svega, nije demokratsko rješenje. Crna Gora je demokratska zemlja i strane ambasade, bar formalno, podržavaju demokratske procese, kazao je gostujući u emisiji “Pressing” na Gradskoj televiziji pisac Andrej Nikolaidis i dodao da “ukoliko smo demokratija, stvari moramo rješavati na izborima”.

Podsjetio je kako se na javnoj sceni traže rješenja te da svako od aktera očekuje da će onaj drugi nečemu popustiti.

“Jedino o čemu niko ne govori je ono jedino demokratsko rješenje – tehnička vlada sa kratkim i ograničenim mandatom kako bi se pripremili izbori. Dojma mi se komičnim situacija u kojoj SNP o bilo čemu odlučuju i izigravaju ‘uvrijeđenu mladu’ koja će pristati na neke ustupke”, naveo je on i podsjetio da buduću izvršnu vlast treba da formira više “malih partija” – od SNP-a, preko GP URA, do manjinskih stranaka, “a sve će to svojim glasovima podržati velika Demokratska partija socijalista”.

Lažni tas na vagi

Za njega je “truo kompromis” rješenje da SDP dobije mjesto predsjednika Skupštine, a SD mjesta “po dubini”, jer to znači da ih i dalje neće biti u Vladi. Ako se to dogodi, dodaje, SNP je onda uspio u naumu “da se dogovorimo kako mi želimo” – što smatra izuzetnim uspjehom za stranku koja ne treba ni da bude u Vladi.

“Abazović je napravio situaciju u kojoj SNP glumi ‘tas na vagi’ – što objektivno nije, jer 41 glas u Skupštini postoji i bez njih. Sa njima postoji većina od 49 glasova, ali ne postoje nikakve garancije da će oni ostati dio te grupe. Jedno ne – retoričko, već praktično pitanje: koje su, bilo kome, garancije da će SNP glasati za progresivne, proevropske zakone koji su potrebni Crnoj Gori i da će postojati većina od 49 kada jednom uđu u vlast? Opravdane su sumnje da oni neće glasati kao stranke manje brojnih naroda, SD i SDP”, ističe Nikolaidis.

Zastrašivanje glasača

Kada je riječ o snimku eventualne kupovine glasova u Ulcinju, on podsjeća da tako nešto nije demantovano. Patroliranje crnih džipova koji su na dan lokalnih izbora kružili “kao u američkim filmovima”. Kako je naveo, naizgled je bilo nejasno što oni tu rade, ali da je “u stvari svima bilo jasno da zastrašuju”.

“Kada odlučite da ponovite izbore samo na jednom mjestu, da se ne lažemo, to radite jer ste naumili da izvršite pritisak na birače koji tu glasaju i pokušate da ih natjerate da glasaju drugačije nego prošli put. To je famozni plan Abazovića i koalicije okupljene oko njega, i to svako zna. Sad ćemo vidjeti što će uraditi tužilaštvo, perjanice tzv. ‘nezavisnog novinarstva’ i vajni analitičari”, istakao je on i dodao da te izbore nije bilo potrebno ponavljati, jer će birači – izvjesno – promijeniti mišljenje samo ako se našao neko ko će mu u tome pomoći.

Sa žaljenjem konstatuje da se svi prave kako su prakse bivše vlasti navodno strane novoj. Kako navodi, postoje neke razlike u “tehnici” vladanja, ali je ta razlika minimalna.

Ruski i srpski imperijalni projekti

Zadiranje ruskih zvaničnika u “bolne teme” poput genocida u Srebrenici i NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999, Nikolaidis vidi kao komentare koji treba da izazovu takva osjećanja, “jer kad boli – pravimo greške”, uključujući i političke.

“Oni koji negiraju genocid u Srebrenici najbolje znaju da se on dogodio. I kao što je nesporno da Rusija čini ratne zločine u Ukrajini, a Vladimir Putin i drugi ruski zvaničnici, na žalost, neće za njih odgovarati, jer je Rusija odveć velika, moćna i puna nuklearnog oružja da bi to bilo moguće. Oni koji to nisu željeli da vide sada imaju priliku da shvate singeriju ruskog imperijalnog projekta i imperijalnog projekta na Balkanu koji Srbija pokušava da sprovede. To se vidi i kroz ideologiju i propagandu koja se preliva iz jednog u drugi, da više ne vidite gdje počinju ruski, a gdje prestaje negiranje zločina Karadžića i Mladića u BiH”, naveo je on i podsjetio na riječi Franca Kafke: “Od laži se gradi poredak u svijetu”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve