Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Nikolaidis: Dobra odluka DPS-a da ne učestvuje u raspravi o smjeni Leposavića

''Zašto bi iko iz opozicije pomagao Vladi da lažno popravlja vlastiti imidž''

Odluka Demokratske partije socijalista da bojkotuje rad Skupštine apsolutno je ispravna. Politički gledano, to je najpametniji potez koji je ta stranka mogla povući, ocijenio je književnik Andrej Nikolaidis, gostujući u emisiji Znam da znaš Gradskog radija.

”Jasno je da bi se eventualnim ostankom ministra Vladimira Leposavića na funkciji unijeli nemir i konfuzija u Vladu premijera Zdravka Krivokapića. Svakoj opozicionoj partiji je više u interesu da doprinese takvoj situaciji, nego da svojim djelovanjem omogući Vladi da se konsoliduje. Zašto bi iko iz opozicije pomagao Vladi da lažno popravlja vlastiti imidž “, zapitao se Nikolaidis.

Odlukom ostatka opozicije da ne slijedi primjer DPS-a, na Demokrate je izvršen dodatni pritisak, smatra Nikolaidis.

“Na ovaj način postoji mogućnost da ministar Leposavić bude smijenjen, ukoliko Demokrate za to glasaju. Tako su oni stavljeni u položaj koji uporno izbjegavaju. I iz tog razloga je izlazak DPS-a iz parlamentavrlo pametan potez”, ističe Nikolaidis za Gradski radio.

Odluka DPS- a izazvala je buru u vladajućoj koaliciji, što dokazuje da ovakva odluka ne odgovara vlastima.

“Imamo komične pokušaje spinovanja od strane potpredsjednika Dritana Abazovića, koji kaže da, ako Leposavić ostane na funkciji, to će biti zasluga DPS-a. Ne! On će, ako ostane na mjestu ministra, ostati zato što Demokrate, Abazovićevi koalicioni partneri, nijesu glasale za njegovu smjenu. Konačno, sastav Vlade nije odgovornost opozicije. Politički gledano, suludo je da opozicija, na bilo koji način, Vladi koju doživljava kao neprijateljsku i izdajničku, pomaže da bude efikasnija”, tvrdi Nikolaidis.

Kakav god bio ishod glasanja u Skupštini, Nikolaidis misli da ne postoji nikakva šansa da DF sruši Vladu.

“Gajiti iluziju da će se u vlasti pojaviti pukotina i da će Vlada sama od sebe pasti je ozbiljno i problematično političko sljepilo. Svi su oni na istom poslu. Taj posao je osmišljen i dirigovan iz jednog centra, čije ime počinje slovom B. DF uhljebljuje svoje kadrove po dubini i širini, i oni neće oboriti Vladu jer su svjesni da je ovo najbliže što mogu prići vlasti”, kaže Nikolaidis za Gradski radio.

Opstanak Vlade, smatra, nije pitanje odnosa u vladajućoj koaliciji, već pitanje snage opozicije i, što je najvažnije, geopolitičkih odnosa snaga i kretanja. Vlada, pojašnjava, može pasti tek kada izgubi podršku zapada.

Ne čudi ga, kaže, što se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije složio sa idejom nepromjenjivosti granica na Balkanu, koja je bila predmet razgovora na samitu Brdo – Brioni Proces.

“Srbija nastoji da, na svaki mogući način, razori državu BIH i bosansko – hercegovačko društo, kao što razara i državu Crnu Goru I crnogorsko društvo. Srbija je instalirala i svoju vlast u Crnoj Gori. Uprkos Vučićevoj priči da se zalaže za mir u regionu, jasno je da Srbija aktivno radi na promjeni granica na Balkanu. Informacija sa samita u Sloveniji dobra je jer izbija oružje iz ruku Vučićevim spinerima, koji više ne mogu da tvrde kako je Vučić za mir, toleranciju i dobrosusjedske odnose”, pojašnjava Nikolaidis.

Činjenica da je jedina nada Zapadnog Balkana da se odnekud pojavi američka konjica, dodaje Nikolaidis, ako je moguće sa Džonom Vejnom na čelu, precizno govori o mjeri naše propasti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Vukoje
20.05.2021-07:06 07:06

Leposavic je udarna igla SPC, nije to Krivokapic, treba ga izvuci iz Vlade na bilo koji nacinm. Nakon smjene Lepoga Vlada se tesko moze oporaviti.Nikolaidisova prica je amaterska, u politiku se ne razumije..