Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Nikočević: Abazović simbol kako se ne treba odnositi prema medijima

''Prije svega jučerašnja instrumentalizacija Dana slobode medija, sastanak u gluvoj sobi, mislim da je imao za cilj da prikupi jeftine političke poene''

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović je primjer kako se ne treba ponašati prema medijima smatra koordinator za razvoj u CGO Damir Nikočević.

Nikočević je gostujujući u Drugačijoj radio, odgovarajući na pitanje kako je moguće da je Reporterima bez granica u izvještaju Abazović uspio da “prođe ispod radara”, kazao da Abazović u tom dokumentu nije pomenut imenom i prezimenom, ali da se, kako navodi, naslućuje….

– Politički pritisci… Mi ga jesmo pomenuli u našem izvještaju. Mislim da je premijer u tehničkom mandatu je simbol kako se ne treba odnositi prema medijima. Prije svega jučerašnja instrumentalizacija Dana slobode medija, sastanak u gluvoj sobi, mislim da je imao za cilj da prikupi jeftine političke poene, naročito konferencija za medije nakon toga. Iskreno se nadam da u susret godišnjici ubistva Duška Jovanovića neće se napraviti opet neki takav pres – navodi Nikočević i dodaje da je to, prema njegovom mišljenju, blijeda kopija Vučićevih pseudodogađaja.

Komentarišući izvještaja Reportera bez granica prema kojem je Crna Gora sa 63. mjesta sada na 39. poziciji, Nikočević kaže da skok jeste veliki, ali ukazuje da su u tom izvještaju navedene ocjene na koje ukazuje i CGO.

– Ne vidim što je tu doprinijelo tolikom skoku. Tim skokom rejtinga će Vlada slavodobitno da maše, ali očigledno nisu pročitali što u tom dokumentu piše, jer u njemu ima istih stvari…govori se da RTCG nije poštešđen političkog uticaja, govori se o televizijama koje su u stranom vlasništvu, vlasništvu Srbije, govori se o napadima na novinare, nerazrišenim slučajevima – navodi Nikočević.

Komentarišući ocjenu iz izvještasja CGO-a da je kontrolisani haos na RTCG-u, Nikočević kaže da je taj haos počeo, kako navodi, spornim imenovanjem Raonića na mjesto generalnog direktora RTCG-a.

– Kad kažem da na toj televiziji postoji kontrolisani haos govorim o brojnim slučajevima kršenja ljudskih prava novinara zbog korišćenja jotovane verzije, zbog mobinga, zatim finansiranje tv emisija i produkcija autora koji imaju izrazito homofobne mizogine stavove, da ne govorim o ovom dijelu podrške ruskoj agresiji – navodi Nikočević.

Nikočević, takođe, navodi da se ne vidi napredak na RTCG- u.

– Oni bilo kakvu kritiku na njihov račun ne objavljuju. Nisu objavili naše saopštenje zato što se u jednom poglavlju kritikuje RTCG. Više od 20 dana ne možemo da dobijemo podatke o zaradama, službenium poutovanjima …kvanititet sagovornika ne donosi kvalitet… – navodi on.

Kazao da ima velika očekivanja od nove direktorke AEM-a.

– Vidimo da je mnogo otvorenija prema medijima, vidimo veću transparentnost. Pomak je očigledan i vidljiv,očekivanja ostaju i dalje – navodi Nikočević.

On, međutim, kaže da je Savjet Agencije plod skupštinskih, političkih trgovina.

Nikočević, takođe, smatra da nije prihvatljiv modela da se u Savjetima javnog servisa nađu sve kategorije društva.

On kaže da se tokom jedne javne rasprave u decembru kao jedna od ideja čuo predlog SPC da jedan od članova Savjeta bude neko iz vjerskih zajednica.

– To je bio predlog, u Nacrtu zakona to ne stoji, nadam se da to neće proći – navodi Nikočević.

Nikočević navodi da prema jednom od istraživanja samo 15 odsto građana smatra da je medijima stalo do njihovog interesa, više od trećine bi svom omiljenom mediju oprostilo nesistinu čak i ako je ona namjerna, a skoro 90 odsto ispitanika smatra da su mediji spremni, ili donekle spremni da zbog povećanja rejtinga i tiraža objavljuju senzacionalističke informacije.

Nikočević je saglasan da posao medija nije da smjenjuju i biraju vlast nego da građanim Crne Gore daju pozuzdane i pravovremene informacije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve