Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Nije bilo opravdano dan prije skupa zabraniti saobraćaj

Advokat i profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta Mediteran dr Miloš Vukčević o ograničenjima kretanja prema Cetinju tokom vikenda

Policija ima pravni osnov da ograniči ili zabrani saobraćaj na javnom putu kada to nalažu razlozi održavanja javnog reda i mira. Takva mjera policije mora biti proporcionalna cilju koji se želi postići i u interesu demokratskog društva. Totalna zabrana saobraćaja na magistralnom putu Podgorica – Cetinje – dan prije održavanja javnog okupljanja u prijestonici – nije bila opravdana razlozima održavanja javnog reda i mira i zaštite života i zdravlja ljudi, proporcionalna cilju koji se želio postići, niti je bila u interesu demokratskog društva, rekao je za Pobjedu advokat i vanredni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta Mediteran dr Miloš Vukčević.

Što kaže Zakon

On objašnjava da, shodno odredbama Zakona o unutrašnjim poslovima, Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima i Pravilnika o načinu obavljanja određenih policijskih poslova i primjeni ovlašćenja, policija može na javnom putu ili njegovom dijelu određenim danima ili u određenom vremenskom razmaku, zabraniti ili ograničiti saobraćaj svih ili pojedinih kategorija vozila kad je to neophodno za sprečavanje ili otklanjanje opasnosti za učesnike u saobraćaju, nesmetanog odvijanja saobraćaja, i kad to nalažu razlozi održavanja javnog reda i mira.

Ta ograničenja, odnosno zabrane saobraćaja moraju biti obilježeni odgovarajućim saobraćajnim znakovima na putu, o čemu javnost mora biti blagovremeno obaviještena.

“O ograničenju, odnosno zabrani saobraćaja javnost je morala biti blagovremeno obaviještena, upoznata sa razlozima zabrane saobraćaja i morala je biti postavljena signalizacija, što je u ovom slučaju izostalo”, kaže advokat Vukčević.

On ističe da obezbjeđivanje javnih okupljanja građana visokog bezbjednosnog rizika podrazumijeva preduzimanje mjera i radnji za održavanje javnog reda i mira na području na kome se održava javno okupljanje.

“Obezbjeđivanje javnih okupljanja, na osnovu procjene, naređuje rukovodilac organizacione jedinice policije, u ovom slučaju rukovodilac operativnog štaba. U vršenju poslova obezbjeđivanja javnih okupljanja, policijski službenik može upotrijebiti tehnička sredstva i sredstva zaštite u skladu sa zakonom. Poslovi obezbjeđivanja javnih okupljanja vrše se u skladu sa planom obezbjeđivanja, koje donosi organizaciona jedinica policije koja vrši obezbjeđivanje2, objašnjava naš sagovornik.

Dodaje da je policijski službenik koji rukovodi obezbjeđivanjem dužan da policijske službenike koji vrše obezbjeđivanje upozna sa planom i njihovim pojedinačnim zadacima.

Hemijska sredstva

Govoreći o mogućnostima upotrebe hemijskih sredstava, profesor Vukčević kaže da zakon propisuje njihovu upotrebu radi odbijanja napada i savladavanja otpora koji se ne mogu obezbijediti upotrebom fizičke snage, ručnog spreja sa nadražujućim dejstvom, električnog paralizatora i službene palice, a radi uspostavljanja narušenog javnog reda i mira u slučajevima kad su ispunjeni uslovi za upotrebu sredstava posebne namjene ili za upotrebu vatrenog oružja utvrđenih zakonom.

Prilikom upotrebe hemijskih sredstava u blizini ustanova u kojima borave djeca i stariji, bolnica, osnovnih škola, prometnih saobraćajnica i lako zapaljivih materijala, preduzimaju se i posebne mjere za zaštitu i pružanje pomoći licima (prisustvo službe hitne medicinske pomoći, vatrogasne službe i dr.).

Hemijska sredstva ne mogu se upotrebljavati prema licima koja se nalaze u blizini eksplozivnih materija, odnosno zapaljivih tečnosti i gasova, kao i na velikoj visini i na sličnim mjestima gdje bi mogao biti ugrožen život ljudi.

“Sredstva posebne namjene (bombe sa zvučnim, svjetlosnim, dimnim ili kombinacijom navedenih efekata, kao i šok municija, fleš bombe i šok bombe, eksplozivna sredstva….) mogu se upotrijebiti radi odbijanja napada i savladavanja otpora koji se ne mogu obezbijediti upotrebom drugih sredstava prinude, a radi uspostavljanja narušenog javnog reda i mira, radi primoravanja lica da napusti zatvoreni prostor i u slučajevima kad su ispunjeni uslovi za upotrebu vatrenog oružja propisanih zakonom.

Sredstva posebne namjene se upotrebljavaju na osnovu pisanog naređenja direktora policije. Izuzetno, ako postoji opasnost od odlaganja upotrebe sredstava prinude, sredstva posebne namjene se mogu upotrijebiti na osnovu usmenog naređenja direktora policije, s tim da je direktor policije dužan sačiniti pisano naređenje u roku od 24 časa od izdavanja usmenog naređenja.”

Sloboda kretanja je osnovno ljudsko pravo

Pobjedinoj ekipi, koja je bila na kružnom toku u Donjoj Gorici u noći između subote i neđelje, obratilo se više građana koji su ispričali da su u subotu popodne vraćeni sa dijela puta prema Kamenici i zabranjeno im je da prođu prema Cetinju. Uzalud su bila pozivanja na zakon, policija ih je vraćala, uz objašnjenje da je zabranjeno da prođu javnom površinom. Najuporniji među njima zbog toga su odlučili da krenu preko privatnih posjeda, glasno govoreći da ih niko neće spriječiti da stignu do Cetinja. Bilo je i građana koji uopšte nijesu namjeravali da idu u prijestonicu nego da se vrate kući (Lješkopolje, Lješanska i Riječka nahija…) sa posla, za vikend na starevinu da beru grožđe za pečenje rakije ili da produže na more.

“Sloboda kretanja predstavlja jedno od osnovnih ljudskih prava zagarantovano Ustavom (čl. 39 ), kao i međunarodnim konvencijama poput Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i drugim. Izuzetno, ova sloboda može biti ograničena kada su ispunjeni zakonski uslovi (razlozi bezbjednosti, zaštite života i zdravlja ljudi) i to samo privremeno, dok traju razlozi za njeno ograničenje. Iako policija ima ovlašćenje propisano zakonom da ograniči slobodu kretanja, mišljenja sam da razlozi za totalnu zabranu kretanja u subotu, dan prije održavanja skupa na Cetinju, nijesu bili opravdani, jer tada nije postojala opasnost za život i zdravlje ljudi, niti je bilo remećenja javnog reda i mira. Mjera policije nije bila nužna, proporcionalna cilju koji se želio postići, niti je postojao interes u demokratskom društvu da se zabrani kretanje građana”, rekao je dr Vukčević i dodao da je na taj način velikom broju građana onemogućeno da ostvari i pravo na javno okupljanje, kao jedno od osnovnih ljudskih prava, dok jedan dio građana nije mogao otići na more ili na starevinu da beru grožđe.

Primjenu ovlašćenja ,,naređuje“ zakon, a ne političari

“Zakon je taj koji ,,naređuje“ policijskom službeniku primjenu ovlašćenja, a ne političke ličnosti (poput premijera, članova vlade, poslanika itd). Lice prema kome se primjenjuje policijsko ovlašćenje ima pravo da, kad to okolnosti omogućavaju i ako se time ne ugrožava ili ne odlaže izvršenje policijskog zadatka, bude upoznato sa razlozima za preduzimanje policijskog ovlašćenja, ukaže na okolnosti koje smatra bitnim u vezi sa primjenom tog ovlašćenja, bude upoznato sa identitetom policijskog službenika koji primjenjuje policijsko ovlašćenje i da traži prisustvo lica koje uživa njegovo povjerenje. Primjena policijskog ovlašćenja mora biti srazmjerna potrebi zbog koje se preduzima. Između više policijskih ovlašćenja, primijeniće se ono kojim se zadatak može izvršiti blagovremeno, sa najmanje štetnih posljedica i kojim se najmanje ograničavaju ljudska prava i slobode. Prilikom primjene sredstava prinude, njihova upotreba treba da bude postupna, od najblažeg prema težem sredstvu prinude, ako je to moguće i uz minimum neophodne sile”, objašnjava dr Vukčević.

Policijska ovlašćenja mogu se primijeniti samo ako su ispunjeni zakonom propisani uslovi za njihovu primjenu. Policijski službenik primjenjuje policijska ovlašćenja po: sopstvenoj procjeni ispunjenosti zakonom propisanih uslova za primjenu, naređenju neposrednog rukovodioca, odnosno nadređenog policijskog službenika, u skladu sa zakonom ili po naredbi suda ili državnog tužioca, u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku.

Vlasnici uništenih vozila imaju pravo da traže naknadu štete

Pojedini portali i društvene mreže objavili su tokom minula 2-3 dana fotografije i izjave ogorčenih građana čije je automobile, koji su bili parkirani na blokiranim ulazima kod Cetinja iz pravca Budve, oštetio – bager. Advokat Vukčević kaže da će svaki vlasnik čije je vozilo prilikom premještaja oštećeno imati pravo da na sudu traži naknadu materijalne štete.

“Vozila koja su parkirana na javnom putu uklanjaju se zbog nesmetanog odvijanja saobraćaja, ali ne bagerima koji će ih oštetiti, već upotrebom specijalizovanih vozila – pauka koji omogućavaju bezbjedno i sigurno prenošenje automobila. Svaki vlasnik vozila čije vozilo je prilikom premještaja oštećeno će imati pravo da na sudu traži naknadu materijalne štete zbog oštećenja vozila2, kazao je dr Vukčević.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve