Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Ni četnik više nije ono što je bio

Znao je Kovačević, ma koliko bio nazadni četnički frak, da se himna svira u čast oslobođenja Nikšića od svega onoga neljudskoga čemu on politički pripada i protiv zločina njegovih uzora učinjenim na ovom prostoru i ovom narodu tokom Drugog svjetskog rata. Ali, nije se imalo kud.

Piše: Slavko Mandić

Predsjednik opštine Nikšić, izvjesni Kovačević, iz ešalona mladih vojvode Andrije, muka se mučio dok je intonirana sa ozvučenja himna njemu nepriznate nezavisne države Crne Gore. Sa rukom na grudima, kako to rade na zapadu a ne i na istoku, gotovo u transu krenule su muke po Kovačeviću. Znao je on, ma koliko bio nazadni četnički frak, da se himna svira u čast oslobođenja Nikšića od svega onoga neljudskoga čemu on politički pripada i protiv zločina njegovih uzora učinjenim na ovom prostoru i ovom narodu tokom Drugog svjetskog rata. Ali, nije se imalo kud.

Pośeti me ta mučna slika na onu kada je prijatelj Aleksa priredio prijatelju popu Mićoviću, onom nedostojnom, kako mu poručiše Cetinjani, onom helikoprerski ustoličenom uz pomoć dugih cijevi, suzavaca, šok bombi i gumenih metaka spektakularni koncert koračnica komunističko-partizanskih. Posadio ga je u prvi red i ostavio jadnog tako da odsluša jednosatni program revolucionarnih pjesama. On onako bradat ne moga da sakrije grimasu koja je simbolizovala bijes. Grčio se, čekajući da završe koračnice pod čijim je refrenima završavala ljudska izdajnička sramota kojoj je pripadao Joanikije prvi, osvjedočeni zločinac. Joanikija drugog, prvog popa političko-klerikalne organizacije Srpske pravoslavne crkve pamtiće istorija po ova dva cirkusoidna događaja. Nedostojan, po oba slučaja!

Kovačević je držao ruku na grudima dok su mu utrobu cijepali refreni naše nacionalne svijetle majske zore, koje su ovom mladiću ostrašćenom i otrovanom bez ijednog razloga, crna rupa i tamna strana crnogorske istorijske zbilje. Ali, četnik ne može dalje od sebe. Pa tako ni ovaj o kome je riječ. Ne moga ruka na prsima dugo, jer je to laž koje je svjestan Kovačević. I koju ne mogaše da podnese, jer zna dobro da mentori ne praštaju. Zato povuče dva prsta i osta ona osakaćena šaka sa tri prsta koja je simbol ničega što bi razum mogao da prihvati.

I nema u tom činu izražavanje ničega nikakve provokacije nikšićkog predśednika, kako tvrde opozicione partije. One kao da ne znaju o kome je riječ i čemu on služi. Njegova najveća muka je što je naćeran da licemjerno organizuje i prisustvuje svečanosti śećanja na veličanstvenu pobjedu jedinica NOB-e nad onom politikom kojom on pripada. Pa ima li veće bruke od ove. I većeg licemjerstva.

Ima, naravno. Ko zna đe je dno kada je ova družina u pitanju. Odluka nikšićke vlasti da najveće priznanje – Nagradu oslobođenja Nikšića, ove godine, uruči posthumno Amfilohiju Radoviću, prethodnom šefu Srpske crkve u Crnoj Gori, trebala bi da bude rezultat sabranih djela ovog popovskog ideologa u borbi za antifašizam, revolucionarno djelovanje, antiklerikalizam i još po nešto. Nešto se tu očigledno ne slaže, ali ne treba zaboraviri da su Anfilohijevi zakleti sljedbenici pogazili njegov amanet samo nekoliko mjeseci nakon njegove smrti. Pa što onda čudi dodijeljeno mu priznanje za onu političko-ideološku matricu koja je istorijski predstavljenena kao izdajnička, fašistička i zločinačka. Ovo je prva dodijeljena nagrade za poraz.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

10 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Lajo
19.09.2021-07:36 07:36

Četničina odrta.
Prost i zatucan .
Đe smo stigli kad nem je ovaj gradonačelnik.
E kukala nam majka.

Masala
19.09.2021-07:38 07:38

Ovako su CETNICI po KOSOVU i HRVATSKOJ  provocirali i vratilo im se o glavi !

Niksic
19.09.2021-08:34 08:34

Kad je u toku rata Sava Kovacevic zauzeo vidrovan i zatvorio vodu Niksicu…poslali njemci glas da su mu zarobili rodjaka Raka i da ce ga ubiti ako ne pusti vodu (rako bio saradnik okupatora) ostace za anale odgovor slavnog komandanta ” ubijte Raka pustcu vam vodu” Od casne porodice Kovacevica sa 9 (devet) narodnih heroja NOB-a …i direktno iz partizanske porodice mladi srbin Marko cetnik…kako to objasniti bilo kome

blentavija
19.09.2021-09:03 09:03

a nemo nemo molim te….. samo vidji facu ovog anticrnogorca… molim te samo samo pogledaj ovu facu

Riki
19.09.2021-10:17 10:17

Eto koliki su istinski vjernici kad nijesu ispoštovali ni amanet ĐEDA NJIHOVOGA.
E jadaaaa

Erakovići
19.09.2021-10:27 10:27

Džabe si troprstaš. A što to ti silo možeš?
Jado nikogovićki.

Drobnjak
19.09.2021-12:38 12:38

Gospodine Slavko možda bi bilo bolje da gledate na politička dešavanja sa neke vedrije strane jer ovakvim pisanjem sami upadate u zamku ostrašćenosti. Riječi vam postaju sve otrovnije kao da u vama nedaj Bože stanuje mržnja. Moj predlog je: Udrite brigu na veselje.

Rajko M
19.09.2021-17:39 17:39

Bravo Slavko,po sto puta.
To su oni jadovi.

Pavle
19.09.2021-20:48 20:48

Četničadija grdna.
Ne mogu dugo ovakvi.
Provaljeni su!!

Gajo
20.09.2021-07:07 07:07

Spremte se spremte da popadate četnici uskoro!!!