Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

NEREGISTROVANA PARTIJA Kako je Srpska crkva dobila crnogorske izbore svetosavskim strankama

Navedeno u ovom tekstu predstavlja samo neznatan dio primjera političkog aktivizma kome je SPC u Crnoj Gori posljednjih osam mjeseci bila potpuno posvećena. U predizbornoj kampanji učestvovali su gotovo svi - od lidera ove organizacije do terenskih aktivista, a uloženi trud nije bio uzaludan o čemu svjedoče i rezultati izbora

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori je neprijavljena, kleronacionalistička politička partija čiji program je utemeljen na svetosavlju i velikosrpskoj radikalnoj ideologiji. Ovu činjenicu javnost, čak i onaj njen najtvrdokorniji svetosavski dio, mora da prihvati nakon što je “rektor” srednje Bogoslovske škole na Cetinju Gojko Perović u emisiji Studio N1 Live konačno otvoreno priznao da je Srpska crkva aktivno učestvovala u predizbornoj kampanji.

Popularni “đedo” na jednom od mnogih predizbornih skupova

Perović je juče kazao “da će se crkva nakon ovih izbora rastati sa politikom” jer, ako je vjerovati njegovim riječima, “nema nikakav interes ni plan da učestvuje u formiranju buduće Vlade Crne Gore”. Jedan od najistaknutijih funkcionera SPC u Crnoj Gori takođe je dodao da je njegova organizacija “nevoljno ušla u doba predizborne kampanje” čime je jasno priznao da je Srpska crkva prije svega politički subjekt.

I bez Perovićevog priznanja, kojim je samo formalno potvrđeno ono što gotovo čitava domaća i regionalna javnost zna, odavno je bilo jasno da SPC u Crnoj Gori nije ni religijska, ni duhovna, niti vjerska institucija, već prije svega organizacija sa jasnim političkim i finansijskim ciljevima.

SPC se od usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti nije libila da uloži svoje ogromne resurse (finansijske i u ljudstvu) za pomaganje svojih političkih favorita u predizbronoj kampanji, ali je takođe nastojala da realizuje lične finansijsko-političke prioritete.

Amfilohije neprikosnoveni lider opozicije

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović, na nedavno završenim izborima zacementirao je svoje mjesto lidera opozicionih partija u Crnoj Gori. To i ne treba da čudi s obzirom da od početka aktivnog djelovanja u Crnoj Gori prije 30 godina nije krio svoje političke aspiracije, pa je bilo samo pitanje vremena kad će se bez ustručavanja uključiti u predizbornu kampanju. A ne tek onako, sa strane…

Amfilohije predvodi političku šetnju

Amfilohije i SPC su u političku agitaciju najprije krenuli preko litija i molebana koje su organizovane po tipičnom modelu političkih protesta.

Osim litija popularni “đedo” često se sastajao sa liderima tadašnje opozicije da im prenosi političke naloge njegove organizacije. Amfilohije je već u januaru na Cetinju razgovarao sa liderima Demokratskog fronta Andrijom Mandićem, Milanom Kneževićem i Nebojšom Medojevićem, poslanikom Ujedinjene Crne Gore Goranom Danilovićem i predsjednikom Socijalističke narodne partije Vladimirom Jokovićem.

Kako smo ranije pisali, Radović je, pored redovnih sastanaka sa čelnicima Demokratskog fronta koji su počeli još u januaru, bio i u kontaktu je i sa liderom Demokrata Aleksom Bečićem.

Osim čestih konsultacija sa kolegama iz opozicionih stranaka Radović je koristio svaku priliku da glasače u Crnoj Gori pozove da na izborima 30. avgusta glasaju protiv vlasti u Crnoj Gori. Mnoštvo izjava koje je Amfilohije dao u predizbornoj kampanji kojima otvoreno favorizije opoziciju se ovom prilikom ne mogu pobrojati i zahtjevaju poseban tekst ili čak seriju tekstova.

Potpredsjednik stranke Joanikije u predizbornom spotu!

Amfilohije se nametnuo kao vodeća politička figura među opozicionarima i to ne samo na ovim izborima već decenijama unazad. Zamjenik Amfilohija i njegova desna ruka u predizbornoj kampanji Joanikije Mićović nakon  hapšenja u Nikšiću i zadržavanja od 72 sata, takođe je dobio na političkoj težini pa su čelnici SPC iskoristili i njegovu popularnost među prosrpskim biračkim tijelom za predizborni marketing.

Da je Joanikije ozbiljno shvatio svoj politički zadatak govori i njegova izjava u Beranama koju je dao nakon puštanja iz pritvora gdje je boravio zbog organizovanja političkih protesta i kršenja mjera NKT-a.

”Pametni ljudi su potrebni da rješavaju probleme koji su se nagomilavali godinama, a SPC će podržati te pametne ljude koji će riješiti probleme. Poredak u državi, to nam treba, i dužni smo da se izborimo za to. Mi smo dužni da se borimo za slobodu i slavu naše vjere”, kazao je tada Joanikije.

Iako nije precizirao na koga tačno misli kad je kazao da će “podržati pametne ljude”, jasno je da je mislio na Demokratski front, jer se Joanikijev šef sastao sa funkcionerima ovog političkog saveza samo par dana nakon ove izjave.

Vrhunac Joanikijeve involviranosti u političku kampanju uslijedio je kada je dan prije izborne ćutnje predstavljen predizborni spot SPC. U videu koji traje oko minut Joanikije Mićović je pozvao sve ljude “da glasaju za one koji su se suprotstavili bezakonju koju je vlast Crne Gore licemjerno nazvala Zakonom o slobodi vjeroispovijesti” – dakle tadašnju prosrpsku opoziciju.

Operativac sa Miholjske prevlake

Osim sastanaka sa prosrpskim strankama i otvorenom kampanjom podrške njihovim političkim favoritima, SPC je u predizbornoj kampanji imala jaku terensku podršku na stotine popova od kojih su mnogi ilegalno boravili ili još uvijek borave u Crnoj Gori.

Portal Aktuelno je pisao o mahincijama i kupovini birača u koju su bili umješani popovi SPC, a zbog iznošenja istine o aktivnostima svetosavskih crkvenih aktivista ova organizacija je otvoreno napala naš medij putem, unaprijed osmišljenog, sudskog procesa.

Kao jedan od glavnih terenskih operaticvaca u javnosti je označen militantni pop SPC Miajlo Backović, koji je poznat po tome što je policiju optužio da vrši opsadu u Tivtu na lokaciji Miholjska prevlaka kako bi se obezbjedilo uklanjanje nelegano podignute krstionice.

General-major Aleksandra Salujanov, bivši komandant i veteran VDV, boravio je 2. oktobra 2016. na Miholjskoj prevlaci. Tom prilikom je odlikovao Backovića, kako je saopšteno „jubilarinim odlikovanjem povodom 85 godina ruskih vazdušno-desantnih snaga”.

Backović je, kako su mediji pisali, bivši pripadnik Vojske Jugoslavije, učesnik rata, došao u Crnu Goru preko Srbije, organizator izvjesnih „omladinskih pravoslavnih bratstava”.

On njeguje stajling: pola vojna uniforma, pola sveštenička odora. Pretvorio je posljednjih godina Miholjsku prevlaku u „paramilitarni” poligon „molepstvija” za majku Rusiju i Srbiju. Tu su se, kako su pisali mediji, sabirali srpski i ruski oficiri koji su kasnije operisali po teritoriji Crne Gore.

Perović veza sa Vijestima i URA-om

Osim po svojim propagandnim izjavama i djelovanju u okviru pregovaračkog tima za pregovore sa Vladam oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Gojko Perović se takođe isticao po operativnom i terenskom radu.

Njegovo “terensko zalaganje” postalo je očigledno kad je u javnosti procurjela fotografija Perovića koji razgovara sa jednim od vlasnika koncerna Vijesti Miodragom Perovićem i nosiocem liste Crno na bijelo Dritanom Abazovićem. Ova fotografija je potvrdila da SPC u političkoj kampanji aktivno sarađuje sa koncernom Vijesti koji stoji iza koalicije Crno na bijelo, a da Perović već odavno ima sastanke sa opozicionarima.

Sačuvali imovinu i zataškali kriminalne radnje

Navedeno u ovom tekstu predstavlja samo neznatan dio primjera političkog aktivizma kome je SPC u Crnoj Gori posljednjih osam mjeseci bila potpuno posvećena. U predizbornoj kampanji učestvovali su gotovo svi – od lidera ove organizacije do terenskih aktivista, a uloženi trud nije bio uzaludan o čemu svjedoče i rezultati izbora.

Sad je jasno da su se SPC i njihovi čelnici potpuno posvetili političkom djelovanju jer im je samo smjena vlasti omogućavala da sačuvaju svoju ogromnu ilegano stečenu imovinu, zaštite poslovne poduhvate, spriječe odlivanje finansija, ali i da do kraja zataškaju priču o pedofiliji i seksualnim devijacijama u svojim redovima.

S obzirom da su dobili što su zacrtali ostaje da se vidi da li će se, i na koji način SPC registrovati u Crnoj Gori – kao religijska organizacija ili će biti iskreni i deklarisati se i zvanično kao politička partija.

B.Knežević

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ja ti kažem sa kapetanovog jezera
16.09.2020-15:56 15:56

On je hteo novu crkvu, politickim dekretom. Onaj kogaje nakaradno nagovorijo odgovornje što je on pao.

Jo Radyn
17.09.2020-21:19 21:19

Zar su crnogorci sliepi, zalosno kada to citam,ponist izbore

Dusko
23.09.2020-21:41 21:41

ne damo dzipove i pare joanikije vidim ja fino zabolje tebe za svetinje