Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Neodgovorno postupanje Vlade: NVO mogu ostati bez sredstava za realizaciju projekata u ovoj godini

Poziva i nadležno Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija na ozbiljniji i proaktivniji odnos prema NVO, i pita zašto nadležno ministarstvo nije preduzelo pravovremenu akciju kako bi dodjela sredstava za projekte NVO bila u skladu sa zakonom

Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) poziva Vladu da obaveže ministarstva  da sve  odluke o dodjeli sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija objave u što kraćem roku, kako bi  realizacija projekata mogla otpočeti u ovoj godini.

“U suprotnom, ukoliko se nastavi ovom dinamikom, izvjesno je da NVO ostanu bez sredstava za projekte u ovoj godini”, kazala je izvršna direktorka Centra za razvoj nevladinih organizacija Zorana Marković.

Poziva i nadležno Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija na ozbiljniji i proaktivniji odnos prema NVO, i pita zašto nadležno ministarstvo nije preduzelo pravovremenu akciju kako bi dodjela sredstava za projekte NVO bila u skladu sa zakonom.

CRNVO izražava ozbiljnu zabrinutost zbog kršenja Zakona o nevladinim organizacijama u dijelu finansiranja projekata i programa nevladinih organizacija.

“Ova  vlada nastavlja praksu prethodnih  u dijelu kašnjenja i zanemarivanja obaveza koje proizilaze iz Zakona o NVO u ovoj oblasti. Konkretno, u skladu sa članom 32v Zakona o nevladinim organizacijama, javni konkursi za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija u prioritetnim oblastima od javnog interesa, trebalo je da budu  objavljeni najkasnije do 1. marta ove godine. Nijedan konkurs nije objavljen u zakonom propisanom roku. Nadležna ministarstva su najveći broj konkursa u priooritetnim oblastima od javnog interesa objavila u oktobru i novembru mjesecu”, navodi Marković.

Podsjeća, kašnjenje u objavljivanju konkursa i zanemarivanje obaveza iz Zakona o NVO ne dovodi u pitanje samo realizaciju finansiranja projekata i programa NVO, već istovremeno dovodi u pitanju realizaciju javnih politika (zakona, strategija, akcionih planova itd.) u prioritetnim oblastima, sa kojima podržani projekti moraju biti povezani.

“Iako je novi način finansiranja trebalo direktno da poveže prioritete Vlade sa projektima nevladinih organizacija, ovakvom praksom se u potpunosti obesmišljava cjelokupni koncept finansiranja programa i projekata NVO. Stoga pozivamo ministarstva koja su bila obavezna da objave konkurse u prioritetnim oblastima od javnog interesa da donesu odluke u najkraćim mogućim rokovima kako bi sredstva za finansiranje projekata i realizaciju javnih politika mogla biti dodijeljena u ovoj godini”, zaključila je Marković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve