Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Nenezić: Tumačenje pravnih praznina uvijek ide na stranu onoga ko vrši izvršnu vlast

Zloupotreba vođenja izborne kampanje iz zemalja regiona jedan je od, kako ističe, gorućih oproblema koje je potrebno što prije riješiti

Zabrinutosti u vezi izbornog procesa, pored već poznatih izvještaja o nedostacima, vezuju se za ono što je neizveden zakonski okvir, odnosno pravne praznine koje su podložne tumačenju, a tumačenje uvijek ide na stranu onoga ko drži izvršnu vlast, istakla je izvršna direktorica Centra za monitoring i istraživanje Ana Nenezić, u emisiji “Znam da znaš” Gradske RTV.

U ovom izbornom procesu su, kako dodaje, ti mehanizmi tumačenja bili dostupni svim učesnicima i oni su pokušali da iz njih izvuku ono što im najviše odgovara.

“Nedostatnosti su se pokazale i kada je u pitanju finansiranje političkih partija. Kod nas je zakonom zabranjeno finansiranje iz inostranstva, ali način na koji je to moguće kontrolisati je vrlo ograničen”, upozorava Nenezić.

Zloupotreba vođenja izborne kampanje iz zemalja regiona jedan je od, kako ističe, gorućih oproblema koje je potrebno što prije riješiti.

“Postoje mehanizmi da se to kontroliše, i mi ćemo,izaći sa preporukama kada se završi čitav izborni ciklus. Evidentno je da imamo medije iz regiona, prevashodno iz Srbije, koji često izvještavaju na način što favorizuju određene kandidate, i vi to ne možete podvesti pod marketinški prostor, a zapravo je agitacija koju zakon definiše kao marketinšku kampanju”, kazala je Nenezić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve