Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Nema strategije, kadrova i volje: Pokreću interpelaciju za smjenu Stijovića

Posljednja izjava premijera u kojoj je poljoprivredu izostavio sa liste prioriteta pokazala je stvarne namjere i stavove ove vlade, a da je sve do sada bio populizam i da se ne možemo nadati boljitku, poručio je Mugoša

Od agrobudžeta očekujem da do kraja ogoli nesposobnost ministra poljoprivrede Aleksandra Stijovića i njegovih saradnika da vode ovaj važan i složen sistem kao što je poljoprivreda i ruralni razvoj, saopštio je Pobjedi Budimir Mugoša, član Predsjedništva SDP.

Mugoša, koji je i sam poljoprivredni proizvođač, a bio je ministar poljoprivrede u prelaznoj vladi 2016. poručio je da će neminovno doći do kašnjenja subvencija, što će dovesti poljoprivrednike u tešku finansijsku situaciju i najavio pokretanje interpelacije za smjenu Stijovića.

“Od izbora nove vlade je prošlo sedam mjeseci, a nijesmo čuli nijednu riječ o viziji razvoja poljoprivrede, nijednu stručnu elaboraciju stanja, mogućnosti i planova za razvoj.

Nemamo strategiju, nemamo kadrove, nemamo volju”, kazao je Mugoša i ocijenio da je agrobudžet tajna o kojoj poljoprivrednici nijesu obaviješteni, niti su učestvovali u njegovom stvaranju osim nekih konsultacija, bez povratnih informacija.

“Znamo samo da je za ovu godinu da je manje sredstava opredijeljeno za direktna plaćanja, što je u ovoj situaciji nedopustivo i loša najava. Sama realizacija i takvog agrobudžeta će biti teška i u nevakat i već je donijela štetu”, tvrdi Mugoša i dodaje da skoro da nije bilo investicija u višegodišnje zasade i plastenike; posijano je manje krompira, o čemu svjedoči podatak da je 40 odsto sjemenskog krompira ostalo neprodato, pa se sada prodaje po deset centi za ishranu stoke; manje je zasađenog paradajza pa je cijena 1,5 eura.

Smatra da dobavljači nijesu spremni za realizaciju programa nabavke mehanizacije, stočnog fonda, prerade na gazdinstvu i sličnih programa u ,,nevakat“.

Tvrdi da je i u prethodnim godinama vođena katastrofalno loša agrarna politika, ali je postojao neki sistem i rutina.

“Bolje i loš sistem nego nikakav. To je trebalo mijenjati, ali ne preko koljena već stručno, planski, sa strategijom i vizijom. Samo jedan činilac u sistemu ako zakaže, sistem neće funkcionisati. Ovdje, siguran sam da će svi zakazati i poljoprivrednici i administracija najviše, a i dobavljači što će izazvati i već jeste ogromne štete”, naglasio je Mugoša, koji ocjenjuje da su ljudi koji vode ovaj resor pokazali, osim nekompetentnosti, nevjerovatan stepen bahatosti i nekooperativnosti, a u više navrata i nevaspitanja.

“Poljoprivrednici nijesu doživjeli toliko neprijatnosti i uvreda još od vremena Petra Ivanovića”, navodi Mugoša, koji smatra da je najveći problem crnogorske poljoprivrede što ima najteže uslove poslovanja – najmanje izdvajanje iz nacionalnog budžeta u Evropi, manje subvencije nego u regiji, najskuplji repromaterijal, problem oporezivanja i cijene pogonskog goriva.

“Nijedan od ovih problema nije uzet u razmatranje u Ministarstvu, čija je zakonska obaveza da isplaćuje subvencije i interveniše u slučaju poremećaja na tržištu”, rekao je Mugoša i dodao da je Vlada stav o poljoprivredi pokazala izborom ministra za koga niko u ovoj branši nije čuo, a nastavio se izborom saradnika po političkoj podobnosti, a ne kompetentnosti i stručnosti.

“Posljednja izjava premijera u kojoj je poljoprivredu izostavio sa liste prioriteta pokazala je stvarne namjere i stavove ove vlade, a da je sve do sada bio populizam i da se ne možemo nadati boljitku”, poručio je Mugoša.

Stočari traže sastanak sa premijerom

Predsjednik Unije stočara sjevera Milko Živković uputio je pismo premijeru Zdravku Krivokapiću tražeći susret sa njim prije današnje sjednice Vlade na kojoj je planirano usvajanje agrobudžeta.

“Ni poslije višemjesečnih nastojanja stočara, višekratnih zahtjeva za razgovor, protesta, realnih i argumentovanih zahtjeva, ni Vi ni Vaši saradnici nijeste nas udostojili ljudskog i stručnog razgovora o našim, a i Vašim problemima u sektoru poljoprivrede, a posebno u stočarstvu. Zato Vas molim da nas primite na razgovor prije sjednice na kojoj planirate usvojiti agrobudžet u kom poljoprivrednici, prema najavama službenika Ministarstva, ne vide nadu i rješenje problema”, stoji u pismu.

Na jučerašnjem sastanku zamjenika predsjednika Odbora za poljoprivredu Gencija Nimanbegua i člana Odbora Predraga Sekulića sa predstavnikom Unije stočara sjevera Crne Gore Vučkom Pešićem, Budimirom Mugošom i vlasnikom farme krava Milanom Ikovićem saopšteno je da su subvencije u poljoprivredi niske i da će dugoročno izazvati nesagledive posljedice.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve