Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Nema para za otvaranje tri nove ambasade

Uprkos najavama da dio planiranih ambasada neće biti otvoren, Ministarstvo vanjskih poslova, koje predvodi Đorđe Radulović, predložilo je nekoliko novih ambasadora

Crna Gora do kraja ove godine, usljed činjenice da budžet još nije usvojen, neće otvoriti ambasade u Holandiji, Danskoj i Izraelu. Kako saznaje Dan u Vladi, zasad nema finansijskih mogućnosti da budu otvorene nove ambasade, s tim da je otvaranje ambasade u Izraelu i ranije odlagano. U januaru ove godine iz Ministarstva vanjskih poslova je najavljeno da će u cilju racionalizacije diplomatske mreže ambasade u pojedinim zemljama biti zatvorene, a da će biti otvorene ambasade u Kopenhagenu, Hagu i Tel Avivu. Međutim, pri sadašnjem stanju, do kraja ove godine od toga neće biti ništa. Sama odluka o otvaranju ambasada u Holandiji i Danskoj donijeta je prije maltene tri godine. Te odluke donijela je vlada bivšeg premijera Duška Markovića.

U obrazloženju odluke o otvaranju ambasada u Hagu i Kopenhagenu navedeno je da je Holandija važna država za nastavak našeg procesa evropske integracije, dok u Danskoj živi značajan broj pripadnika crnogorske dijaspore, što je razlog više za otvaranje prve ambasade Crne Gore u jednoj skandinavskoj zemlji.

Uprkos najavama da dio planiranih ambasada neće biti otvoren, Ministarstvo vanjskih poslova, koje predvodi Đorđe Radulović, predložilo je nekoliko novih ambasadora.

Za ambasadora u Kini predložen je Srećko Crnogorac, dok je za novog ambasadora u Vatikanu predložen Filip IvanovićMilka Tadić je kandidat za ambasadora u SAD, dok je za šefa Misije pri UN u Njujorku predložen Vladimir Vučinić. Za novog ambasadora pri EU predložen je Petar Marković, dok je Džemal Perović kandidat za novog crnogorskog ambsadorau Albaniji.

IzvorDan

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Cetinjanka
06.06.2021-11:19 11:19

Djordje ti nijesi Normalan koga predlazes najvise negatore CRNE GORE -Milka ce radit protiv svih interesa CG -Matica Srbija – DZemal Perovic zlo koji nikad u ruke nije uzeo CG zastavu on je najbolji za sume uzgoj Koza i proizvodnju mlijeka !