Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Nema kvoruma za raspravu u Skupštini?

Jedan od poslanica vladajuće većine Maja Vukićević je u samoizolaciji zbog koronavirusa, a poslanici opozicije neće prisustvovati sjednici.

Ako je suditi po dokumentu koji smo dobili poslanici Skuštine Crne Gore danas najvjerovatnije neće raspravljati o izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti jer nema kvoruma.

Jedan od poslanica vladajuće većine Maja Vukićević je u samoizolaciji zbog koronavirusa, a poslanici opozicije neće prisustvovati sjednici. Za održavanje sjednice neophodno je prisustvo 41 poslanika. Kvorum se ne može obezbijediti online.

U Poslovniku Skupštine jasno je utvrđeno da sjednica parlamenta ne može početi bez većine ukupnog broja poslanika. Crnogorski parlament ima 81 poslanika, pa je za kvorum neophodno prisustvo njih 41, tačno koliko ima vladajuća većina.
“Kvorum je potreban za: početak sjednice, usvajanje zapisnika, utvrđivanje dnevnog reda i za odlučivanje. Predsjednik Skupštine otvara sjednicu Skupštine i utvrđuje da li je prisutna većina ukupnog broja poslanika. Kvorum nije potreban u toku pretresa na sjednici. Kvorum se utvrđuje primjenom elektronskog sistema za glasanje, na način što je svaki poslanik dužan da se lično identifikuje (prijavi) ubacivanjem identifikacione kartice u poslanički pult na svom sjedištu ili na osnovu evidencije generalnog sekretara Skupštine. Na zahtjev 10 poslanika, utvrđivanje kvoruma vrši se prozivkom poslanika. Predsjednik Skupštine obavještava poslanike koji su poslanici najavili, odnosno opravdali odsustvo, kao i ko je pozvan da prisustvuje sjednici”, precizirano je članom 90 Poslanika Skupštine Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
PODGORIČKA SKUPŠTINA 2020: Bečić tvrdi da imaju kvorum za raspravu o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti – Tutinske Novine
28.12.2020-17:04 17:04

[…] Sjednica je zakazana uz eksplicitno kršenje Poslovnika jer nije bilo kvoruma za održavanje plenuma… jer je jedna od poslanica vladajuće većine Maja Vukićević u samoizolaciji zbog koronavirusa, a poslanici opozicije neće prisustvovati sjednici. […]

PODGORIČKA SKUPŠTINA 2020: Nista od glasanja, DIK nije verifikovao mandat Suadi Zoronjić | Skala radio
28.12.2020-21:21 21:21

[…] Sjednica je zakazana uz eksplicitno kršenje Poslovnika jer nije bilo kvoruma za održavanje plenuma… jer je jedna od poslanica vladajuće većine Maja Vukićević u samoizolaciji zbog koronavirusa, a poslanici opozicije neće prisustvovati sjednici. […]