Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Nema dokaza da je NSD primijenila nijednu od 11 preporuka

NSD je DRI izvijestila samo o šest preporuka, tvrdeći da su tri realizovane, jedna djelimično, a da su dvije u fazi realizacije, dok o preostalih pet nije bilo govora. Ipak, revizori se, na osnovu njihovog izvještaja, nijesu mogli uvjeriti u status nijedne od njih.

Državna revizorska institucija (DRI) nije se mogla uvjeriti da je Nova srpska demokratija (NSD), čiji je predsjednik Andrija Mandić, realizovala i jednu od 11 preporuka iz revizije godišnjeg konsolidovanog finansijskog izvještaja za 2020. godinu, jer ova partija za to nije dostavila dokaze.

Zato će, kako navode iz DRI, sprovesti dodatnu kontrolu svih preporuka i o tome izvijestiti kolegijum DRI-ja u roku od dva mjeseca, dok će izvještaj dostaviti skupštinskom Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu. Kolegijum kojim je rukovodio senator Nikola N. Kovačević sa senatorom dr Branislavom Radulovićem jesenas je dao negativno mišljenje na pravilnost poslovanja u 2020. godini, utvrdivši da je prekršeno više zakona, a dok je za finansijski izvještaj, koji je ocijenio pozitivno, skrenuta pažnja na adekvatno pravdanje troškova.

NSD je DRI izvijestila samo o šest preporuka, tvrdeći da su tri realizovane, jedna djelimično, a da su dvije u fazi realizacije, dok o preostalih pet nije bilo govora. Ipak, revizori se, na osnovu njihovog izvještaja, nijesu mogli uvjeriti u status nijedne od njih.

Tako NSD nije dostavio dokaze da adekvatno pravda troškove niti realno planira rashode i prihode, a nedefinisani su i statusi preporuka o plaćanju troškova izborne kampanje sa posebnog žiro računa, redovnoj uplati poreza na isplaćena lična primanja fizičkim licima i podnošenju obračuna Upravi prihoda i carina, poštovanju blagajničkog maksimuma i zakonskih procedura prilikom zapošljavanja.

Revizorima nijesu predočeni dokazi da su realizovane preporuke u vezi odobravanja, obračuna i isplate putnih troškova za službena putovanja niti oko zaključivanja ugovora o zakupu poslovnih prostora. Iako su iz NSD dostavili potvrde o ovjeri ugovora o zakupu prostora u Herceg Novom, Danilovgradu, Golubovcima, Nikšiću i Bijelom Polju, to nije učinjeno za ugovore na koje se preporuka odnosila, dok ugovor za zakup prostora u Mojkovcu, koji ih je koštao četiri hiljade eura, nije bio ovjeren kod notara, pa se revizori nijesu mogli uvjeriti da je ta preporuka realizovana.

NSD-ovu ocjenu da su usaglašeni podaci iz poslovnih knjiga sa izvještajima koje dostavljaju Agenciji za sprečavanje korupcije, revizori nijesu prihvatili.

NSD je 2020. godine iz državnog budžeta za redovan rad i izbornu kampanju dobila 1,15 miliona eura, a iz opštinskih još 128,1 hiljadu eura. Od priloga je prihodovala 366,9 hiljada eura, od čega su pravna lica uplatila četiri hiljade eura, koalicione članice 149 hiljada, a fizička lica 211,7 hiljada eura. Za dnevnice su podigli 95 hiljada eura sa računa, a od 1,8 miliona eura rashoda, 852,5 hiljada otišlo je na reklamiranje tokom parlamentarnih izbora.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve