Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

NEIZVJESNA POSJETA Borelj će AKO DOĐE umjesto integracija morati da odgovara na pitanja o crkvi, popovima i genocidu: Abazović svjesno zloupotijebio EU?

U EU su prepoznali ovaj pokušaj jeftinog populizma Abazovića pa su samo dva dana uoči posjete sve opcije moguće. Iz URA saopštili sinoć da nije isključeno da se posjeta visokih zvaničnika odloži

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj i komesar EU za proširenje Oliver Varhelji posjetiće Podgoricu 14. jula, zvanično je saopšteno prošle sedmice. Oni bi trebalo da učestvuju na sjednici Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje Crne Gore i Evropske Unije. Crnu Goru će predstavljati premijer vlade kojoj je uskraćena podrška Dritan Abazović. 

Međutim, nezvanične informacije govore, da su u Briselu šokirani posljednjim dešavanjima u Crnoj Gori i činjenicom da aktuelna Vlada više nema parlamentarnu podršku proevropskih partija, čime su u nezgodan položaj stavili visoke funkcionere Evropske unije. Spekuliše se da dio diplomata koje su u delegaciji odbile da prisustvuju sastanku zbog posljednjih poteza premijera Abazovića.

Diplomatski izvori iz Brisela, kako su prenijeli mediji, ističu da su ministri vanjskih poslova država Evropske unije, navodno, otkazali svoj najavljeni dolazak u Podgoricu. Ovu informaciju zvaničnici u Briselu još uvijek nisu htjeli zvanično da potvrde, ali ni da demantuju.

Da je posjeta neizvjesna potvrdio je i funkcioner pokreta URA Mileta Radovanić.

-Nevjerovatno je da Ministarstvo vanjskih poslova čini sve, koristeći svoju poziciju, da visoki zvaničnici Evropske unije ne posjete njegovu državu, samo da bi sprovodio svoj partijski interes i nestabilnost u zemlji. To, ni najmanje, nije evropska agenda, državnički stav i odgovorno ponašanje prema građanima CG – saopštio je Radovanić koji je i generalni sekretar pokreta URA.

Sjednica Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje Crne Gore i Evropske Unije prvi put se u istoriji pregovaranja održava u jednoj zemlji kandidatu. Upravo tim potezom Borelj je želio da pokaže posvećenost EU članstvu Crne Gore, ali pozitivan duh i namjera mogu se pretovoriti u noćnu moru.

Vlada ugrožava evropsku agendu

Evropska unija kao osnovni uslov za bilo kakav dogovor uvijek navodi unutrašnju političku stabilnost, a premijer Dritan Abazović je maltene nasilničkim usvajanjem “temeljnog” ugovora svjesno prouzrokovao da Vlada više nema podršku proevropskih parlamentarnih snaga.

Prema planu posjete, Borelj i Varhelji su namjeravali da porukama ohrabre crnogorske političare i institucije da se posvete dijalogu i usvoje potrebne reforme u pravosuđu, kako bi država mogla da se nada brzom ulasku u finalnu fazu pregovora sa EU koji već traju rekordnih deset godina.

Umjesto toga, Borelja će sačekati pitanja javnosti o popovima i SPC i tako će se sav fokus sa evropskih integracija prebaciti na teme koje uopšte nemaju veze sa tim. Takođe, jasno je da je Abazović namjerno usvojio ugovor sa SPC uoči posjete Borelja, iako su mu i ambasadori akreditovani u Podgorici prilično jasno predočavali da o svemu dobro razmisli. Ono sa čim će se suočiti visoki funkcioner EU jeste i sramna izjava Abazovića u Srebrenici za koju je ocijenjeno da je “relativizacija zločina”. 

Podsjetimo, Borelj i Varhelji su u nedjelju u zajedničkom saopštenju povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici saopštili da u Evropi nema mjesta negiranju genocida i veličanju ratnih zločinaca.

U EU su prepoznali ovaj pokušaj jeftinog populizma Abazovića pa su samo dva dana uoči posjete sve opcije moguće.

Takođe, potpuno je nečuveno da neka Vlada na samo nekoliko dana pred posjetu visokih zvaničnika EU usvaja odluke koje je ruše i tako razjedinjena dočekuje važne goste. Ali možda je najgore što Abazović misli da to u EU nijesu protumačili kao primitivan politički potez i dokaz njegove nezrelosti!

D.G.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Dpero
12.07.2022-09:39 09:39

Uhapsite ovog veleizdajnika,dzukela koja prodaje CG,!

BMX
12.07.2022-11:07 11:07

Bas zbog toga je i toliko insistirao i bulvalno na silu usvojio taj ugovor sa Crkvom Srbije, uprkos upozorenjima EU. Mozda je bio presudan sastanak sa Pompeom, bivsim državnim sekretarom Trampove administracije koji je izvrsio pritisak na Abazovića. Vučić radi sve da prekine, osujeti ili bar uspori napredak Crne Gore prema EU i to veoma uspjesno radi preko Abazovica i popova Crkve Srbije. Ulazak Crne Gore u EU prije Srbije je krah velike Srbije odnosno “srpskog sveta” a Otvoreni Balkan je opasna zamka koja se mora izbjeci ali bice tesko jer iz nekih nerazumljivih razloga to forsira SAD. Vjerovatno kao… Pročitaj više »

Evidence
12.07.2022-11:50 11:50

@Dpero – Slažem se. Da ima pravih institucija, ovaj izdajnik i dokazani agent stranih službi bio bi odmah uhapšen od DB Crne Gore. Za njega je gori scenario: svrgavanje od crnogorskih patriota, pristalica proevropske, sekuiarne CG i neizvjestna sudbina…

Evidence
12.07.2022-12:16 12:16

Po Mateju Juda je bio 13. Apostol koji je za 40 srebrnjaka izdao Isusa. U crnogoskom scenariju su svih 13 ‘apostola’ izdali svoju državu Crnu Goru. Pored njih je buljuk mnogo jevtinijih, za manje pare unajmljenih anonimusa, radovanića, etc., sramotnih izdajnika.