Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Nedović: Ko zaista kupuje nikšićku Željezaru?

Postavlja se pitanje, navodi on, ''otkud Davidoviću 15 miliona eura za kupovinu Željezare'' kada, kako kaže,  ''znamo da izdašnije prihode od Željezare ne može brzo realizovati''?

Juče smo imali priliku da gledamo tzv. ceremoniju potpisivanja Ugovora o prodaji dijela kompanije „Neksan“ i to najvećoj ruskoj kompaniji „Beluga grupi“ specijalizovanoj za proizvodnju i trgovinu alkoholnim pićima. Pritom, ova transakcija logično upućuje i na potencijalnu kupovinu Nikšićke željezare od strane g.dina Davidovića i navodi na sumnju da se radi o netransparentnom i kontroverznom poslu, poručio je koordinator ekonomskog tima GI “21.maj” Andrej Nedović.

Postavlja se pitanje, navodi on, “otkud Davidoviću 15 miliona eura za kupovinu Željezare” kada, kako kaže,  “znamo da izdašnije prihode od Željezare ne može brzo realizovati”?

“Ili, kako je moguće da se krupni ruski investitor pojavljuje kao kupac dijela „Neksana“ kada znamo da je Rusija pod ekonomskim sankcijama od strane EU i Crne Gore, baš kao što je CG proglašena za neprijateljsku državu od strane zvanične Moskve ? Dalje, da bi g.din Davidović kupio Željezaru potrebno mu je 20 miliona eura koliko je tražio turski Toščelik”, dodao je Nedović.

Vlada Crne Gore je najavila podršku od pet miliona eura dok ostatak novca treba da isplati Davidović koji, prema riječima Nedovića,  “u svom vlasništvu, prema dostupnim informacijama vezanim za Crnu Goru, ima samo „Neksan“ kompaniju”.

“Obzirom da je „Neksan“ imao negativan poslovni rezultat u 2019. i 2021. god. i ako uzmemo u obzir imovinu firme kao i kreditne obaveze postavlja se pitanje za koliki iznos g.din Davidović može prodati udio ruskoj kompaniji ? Na osnovu medijskih izvještaja mogli smo samo da zaključimo da „Beluga grupa“ planira da investira 50 miliona eura ali i ne koliko će Davidović zaraditi od prodaje dijela „Neksana“ ? Kako do sada nije bilo riječi o tome da je jedna tako velika kompanija zainteresovana za „Neksan“ već se „preko noći“ potpisuje korporativni kupoprodajni ugovor i to u isto vrijeme kada treba da se prodaje Željezara, sve pobuđuje na sumnju da se radi o zakulisnoj transakciji u kojoj su premijer i vladini ministri potencijalni protivpravni saučesnici”, dodao je Nedović.

Napominje da ulazak ruskog kapitala u Crnu Goru ” otvara niz dilema  koje kompromituju državu”.

“Ulazak ruskog kapitala na ovaj način i to u okolnostima ruske agresije na Ukrajinu i uz prećutnu saglasnost „proevropske“ Vlade otvara niz opravdanih dilema koje potencijalno međunarodno kompromituju Crnu Goru, kao i najavljeni posao u vezi kupoprodaje Željezare.Dodatne sumnje pobuđuje i činjenica da se sve ovo odvija u susret očekivanim jesenjim izborima. Zato je neophodno da nadležna ministarstva odmah transparentno razjasne javnosti sve relevantne detalje oko zakonitosti najavljene ruske transakcije i njene naslućujuće povezanosti sa kupoprodajom Željezare”, zaključio je Nedović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve