Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

“Ne želi da ugrožava bratske odnose”: Božović otkazao polaganje vijenca u Budvi

Ostajući čvrsto privržene građenju najboljih bratskih i prijateljskih odnosa Srbije i Crne Gore, ne želeći ničim da to dovodimo u pitanje odlažemo planiranu aktivnost polaganja vijenca. Istovremeno izražavamo nadu i želju da će se u skoroj budućnosti steći uslovi da se to obavi na adekvatan i prihvatljiv način, kao što se to inače obilježava u cijelom slobodarskom i civilizovanom svijetu

Ministarsvo vanjskih poslova Crne Gore pozvalo je sinoć ambasadora Srbije Vladimira Božovića na razgovor povodom najave da će danas da polože vijenac “srpskim oslobodiocima” u Budvi i saopštilo stav da tu aktivnost smatraju kao grubo miješanje u unutrašnje stvari suverene države, istorijski falsifikat, i da shodno, tome tu aktivnost kao zemlja domaćin ne odobravaju i ocjenjuju je neprihvatljivom, saopšteno je iz Ambasade Srbije.

Božović pozvan na razgovor u MVP: Laž da falsifikujemo istoriju

Podsjetimo, isped zidina Starog grada danas je, kako je najavljeno, trebalo da bude položen vijenac i odata počast “oslobodiocima Budve i palim za slobodu u Prvom svjetskom ratu povodom oslobođenja Budve 8. novembra 1918.“. Jutros su se ispred Starog grada u znak protesta okupili članovi Komitskog pokreta.

Ambasada Srbije u Crnoj Gori shodno dosadašnjoj praksi i ustaljenoj tradiciji planirala da obilježi 11.novembar, Dan primirja u Velikom ratu, na način kako je to i do sada činila -polaganjem vijenca na Spomen ploču na ulazu u Stari grad Budvu.

“Na njoj piše: „pokoljenja djela sude P.P. Njegoš ,na uspomenu dolaska hrabre i pobjedonosne Srpske vojske koja poslije junačkih pobjeda oslobodi Budvu na Mitrovdan 8.novembra 1918, postavlja Opština Budvanska“. Dakle, na ploči koja simbolizuje pobjedu ,oslobođenje kao univerzalnu vrijednost, sve bitke i veliko stradanje za slobodu”, navode iz ambasade.

Ambasada je o planiranim aktivnostima shodno diplomatskoj praksi, uredno obavijestila Ministarsvo vanjskih poslova Crne Gore.

“Ministarsvo je tim povodom sinoć pozvalo ambasadora na razgovor i saopštilo stav da tu aktivnost smatraju kao grubo miješanje u unutrašnje stvari suverene države, istorijski falsifikat, i da shodno, tome tu aktivnost kao zemlja domaćin ne odobravaju i ocjenjuju je neprihvatljivom. Republika Srbija i njena Ambasada u Crnoj Gori, takve tvrdnje i navode odbacuju kao zlonamjerne i netačne, a naročito neutemeljene tvrdnje da je riječ o istorijskom falsifikatu”, ističu iz ambasade.

Pošto je danas Dan primirja i Pobjede u Velikom ratu, smatraju da to treba da bude i dan mira i pomirenja i među braćom i među narodima.

“I zato ostajući čvrsto privržene građenju najboljih bratskih i prijateljskih odnosa Srbije i Crne Gore, ne želeći ničim da to dovodimo u pitanje odlažemo planiranu aktivnost polaganja vijenca. Istovremeno izražavamo nadu i želju da će se u skoroj budućnosti steći uslovi da se to obavi na adekvatan i prihvatljiv način, kao što se to inače obilježava u cijelom slobodarskom i civilizovanom svijetu”, saopšteno je iz Ambasade Srbije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

7 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
11.11.2020-11:20 11:20

Ko prica o istoriji Crne Gore zet ili snaha(ne zna se sto je)Bozovic Vladimir ljubavnik ili ljubavnica sina “prvijenca”ratnog profitera i prevaranta Dake Davodovica,Bozovic bez ljudskog morala,spijun Vucica protiv kojeg se u Srbiji vodi krivicni postupak,a koji je Vucic “sklonio”i poslao ovu bagru Bozovica “po zadatku”u nasu Crnu Goru,sto se tice Davidovica “ne kopa se kuca kazmom”nego takvim sinom kao Davidovica,blago taju.

Rovca
11.11.2020-11:44 11:44
Reply to  gagi

Više je nas grbljana,paštrovića i brđana u Budvu no vas montenegrina.UA!

@@@@
11.11.2020-13:28 13:28
Reply to  Rovca

Vi ste Grbljani imali srecu da umjesto vas u krvavim i stravicnim borbama oko Budve ispogiba Srbijanska vojska.CEGA SE PAMETNI STIDI BUDALA SE PONOSI

Jelena
11.11.2020-11:33 11:33

Neka krene ,čekaju ga Crnogorske i Crnogorci.Bravo uz vas smo Da branimo sve što je Crnogorsko ,to je Crna Gora!

TV-EU
11.11.2020-12:28 12:28

Nismo mi braća nego susjedi . Srbija je loš susjed svim zeljama u okruženju i stalni faktor nestabilnosti .

Milica
11.11.2020-12:43 12:43

Sram te bilo Bozovicu!

Jelena
11.11.2020-15:55 15:55

Persona non grata!