Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Ne mogu da prihvatim izdaju Crne Gore i njenih interesa

Program GP URA je potpuno ideološki i partijski suprotan od orjentacije Demokratskog fronta i ući u politički flert sa tom grupacijom je za mene bilo apsolutno neprihvatljivo, kaže Mirjana Pajković, advokatica iz Berana.

Ulazak u postizbornu koaliciju sa Demokratskim frontom biće za građanski pokret URA njegovo političko samoubistvo, izdaja onih građana koji su bili njihovi simpatizeri i glasači”, kaže za Dnevne novine Mirjana Pajković, advokatica iz Berana, mlada uspješna žena, majka dvoje djece, koja je prije nedjelju dana napustila Abazovićevu stranku.

Pajković je, podsjetimo, 14. avgusta obavijestila javnost da odlazi iz GP URA, gdje je bila članica Predsjedništva Foruma žena, članica beranskog odbora, zbog najave lidera koalicije “Crno na bijelo” Dritana Abazovića da će “nakon izbora, ako mu se ukaže prilika, koaliciju praviti sa negatorima Crne Gore i poštovaocima četničke ideologije, čime je ova stranka prestala da bude građanska i crnogorska”.

“Jasno je da se svaka politička partija bori za što bolji rezultat i veću participaciju u vlasti, ali i tu bi trebalo da postoje neke granice koje su definisane i programskom orjentacijom političkih subjekata. Program GP URA je potpuno ideološki i partijski suprotan od orjentacije Demokratskog fronta i ući u politički flert sa tom grupacijom je za mene bilo apsolutno neprihvatljivo, bez pretjerivanja izdaja naših programskih načela i svega onoga za što smo se, kao građanska partija, zalagali. Ne mogu da prihvatim da je mržnja prema nekom političkom subjektu ili političkoj ličnosti bila jača od prosperiteta države. GP URA i njen lider znaju pred kakvim je izazovima Crna Gora, što je ulog na ovim izborima”, ističe Pajković.

Na naše pitanje kako su reagovali njeni prijatelji, poznanici, sredina u kojoj živi, na napuštanje GP URA, kaže da su joj svi čestitali.

“Iste večeri kada sam napustila URU sam dobila veliki broj poruka, poziva i čestitki od istaknutih intelektualaca, političara i privrednika kako iz Berana tako i iz čitave Crne Gore. Čestitali su mi na ispravnosti odluke i hrabrosti. Ja ne mislim da sam bila hrabra, uradila sam ono što je bilo normalno i pošteno – napustila sam stranku kad sam vidjela kuda ide i sa kime. Kada je u pitanju ljubav prema nezavisnoj Crnoj Gori i njenim proevropskim, građanskim, multietničkim vrijednostima nemamo luksuz za politički avanturizam i lutanje”, kaže Pajković.

Komentarišući naše pitanje o litijama protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti koje su vrlo česte u Beranama, naša sagovornica naglašava da su protesti legitimna stvar u demokratskim državama, ali da se mora voditi računa da borbom za neko svoje pravo, ne ugrozite prava drugih.

“Crna Gora je demokratska država i građani koji se sa nečim ne slažu imaju pravo da to i putem protesta iskažu. Dakle, protesti su jedan dio demokratskog života, civilizacijski iskorak. Međutim, ne razumiju svi da protestima ne smijete da ugrožavate prava drugih. Ono što je najbitnije jeste, da su te litije mirne, ali veliki doprinos što je tako, daje druga strana – građani koji ne podržavaju litije, ne žele zastave drugih država na sopstvenoj teritoriji, ali ne reaguju, već su uzdržani. Ti građani su zaslužni što su ovi protesti mirni, jer svojim postupcima nijesu dali argument drugoj strani da dođe do incidenta i nestabilnosti”, poručuje Pajković.

Naša sagovornica podsjeća na dešavanja na Dan nezavisnosti – 21. maja, kada je bilo očigledno da neko pokušava da isprovocira građane Berana, posebno one koji se izjašnjavaju kao Crnogorci, a koji su bili prinuđeni da na taj praznik gledaju zastave druge države.

“Na Dan nezavisnosti Beranama je prošla kolona automobila sa crnogorskim zastavama, slaveći ovaj veličanstveni praznik. Istog dana, nekoliko sati kasnije, pojavila se nova kolona sa automobilima iz kojih se vijorila trobojka i četiri slova “S”. To je bila čista provokacija. Tim performansom poslali su poruku da njima ništa ne znači 21. maj, da ne poštuju sugrađane kojima je taj datum jedan od najvažnijih državnih praznika. Pokušali su na ovaj način da ponize druge nacionalnosti, a da svoju predstave kao superiornu. Ovakvi postupci ne doprinose razumijevanju među građanima, toleranciji, poštovanju različitosti, svega onoga što Crna Gora kao građanska država njeguje. Ne može se razvijati tolerancija i razumijevanje ako pokušavate da ponizite Crnogorce, a ljude drugih vjera da uplašite”, kaže Pajković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Djoka
22.08.2020-05:47 05:47

Ha,haha