Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović o curenju podataka: To je bio politički propust trebalo je da bude sakcionisan

Predsjednik Milo Đukanović nada se da će NATO i dalje da širi uticaj na Zapadnom Balkanu.

Crna Gora je vrijedna saveznica NATO-a koja daje značajan doprinos evroatlanskoj bezbjednosti, poručio je generalni Sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

On je na konferenciji za medije u Briselu poručio da Crna Gora doprinosi izgradnji stabilnosati na Zapadnom Balkanu.

Stoltenberg je pozdravio to što Crna Gora povećava izdvajanja za odbranu.

“Kako NATO može da računa na Crnu Goru, tako i Crna Gora može da računa na NATO”, poručio je Stoltenberg.

Đukanović je kazao kako vjeruje da će NATO nastaviti politiku proširenja. Crna Gora je, kako je naveo potpuno spremna da nastavi da realizuje sve preuzete obaveze.

“Spremni da do 2024. ispunimo obavezu izdvajanja 2% BDP-a za odbranu vojske”, naveo je Đukanović i dodao da će Crna Gora nastaviti da izdvaja za modernizaciju vojske.

Kolebanja su politička

Đukanović je kazao da je veoma zadovoljan saradnjom sa NATO-om. Naveo je da Crna Gora ima kvalitetno učešće u NATO mislijama.

Odluku o pojačanom učešću u misiji na Kosovu, kako ističe, mora donijeti Parlament. Predsjednik kaže i da je to odgovornost Crne Gore.

Vojska Crne Gore ove godine neće slati pješadijski vod u misiju KFOR-a na Kosovu

“Crna Gora je dvostruko odgovornija za stabilnost na Zapadnom Balkanu”, naveo je Đukanović i dodao da se tom pitanju mora oprezno postupiti.

“Ne postoji nijedan ozbiljan razlog zašto Crna Gora ne bi pojačano učestvovala u KFOR-u. Kolebanja su političke prirode. Kolebanja pokušavaju da učvrste protivnici nezavisnost Kosova”, naveo je Đukanović i dodao kako misli da je vraćanje točka unazad,  nemoguća misija.

“Crna Gora kao članica NATO treba da donese odluku o pojačanom učešću u misiji KFOR”, poručio je Đukanović.

Kazao je i da je veoma zadovoljan saradnjom sa NATO-om.

Đukanović je komentarisao curenje bezbjednosnih NATO podataka. Kaže da to nije završen proces.

“Politička odgovornost postoji, sa njom mora da se suoče Vlada i premijer. Mislim da to ipak ne ugrožava odnose Crne Gore i NATO. Imamo vlast koja je čekala šansu 30 godina i ne snalazi se na početku ali je sve manje razumijevanja za propuste. To je bio politički propust, trebalo je da bude sankcionisan. Ali to ne može da ugrozi povjerenje koje NATO ima prema Crnoj Gori”, ističe on.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve