Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

UŽIVO Poslanici vlasti i opozicije podržavaju da dan rođenja Njegoša bude državni praznik, BS će biti uzdržana

Klub poslanika Demokrata predložio je da se 13. novembar, dan rođenja Njegoša, proglasi za državni praznik. Tokom rasprave poslanici DPS, DF, SDP podržale su predlog zakona

Skupština Crne Gore raspravljala je danas o izmjenama Zakona o državnim i drugim praznicima, kojima se predlaže da dan rođenja Petra II Petrovića Njegoša, bude državni praznik.

Izmjene Zakona podnijele su Demokrate, a juče je Odbor za politički sistem podržao taj predlog. Klub poslanika Demokrata predložio je da se 13. novembar, dan rođenja Njegoša, proglasi za državni praznik. Tokom rasprave poslanici DPS, DF, SDP podržale su predlog zakona.

Poslanik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović kazao je da izmjenama zakona Njegoš konačno dobija status u Crnoj Gori, kakav je odavno trebalo da ima, te da bi ta tačka trebalo sve poslanike da ujedini.

– Njegoš je naš brend. Izglasavanjem datuma njegovog rođenja za državni praznik kuture mi mu omogućavamo da tako nastavi da bude. Predstavljamo se Evropi i cijemo svijetu kao država koja drži do svoje kulture, istorije tradicije i identiteta – poručio je Martinović i dodao smo sa Njegošem bili i jesmo Evropa.

– Oko čega bismo se okupili ako ne bi oko Njegoša – poručio je Martinović i pozvao sve poslanike da podrže predlog zakona.

Poslanici koalicije “Za budućnost Crne Gore”, ali i Demokratske partije socijalista najavili su na sjednici da će podržati predlog zakona.

Poslanik DPS-a Dragutin Papović kazao je da će ta partija podržati izmjene zakona i podsjetio da su u prethodnom mandatu oni prelagali sličan akt. Tada je kako kaže od Bošnjačke stranke nijesu imali podršku.

– Danas, bez obzira ko je predlagač mi podržavamo zakon, jer smatramo da je u skladu sa onim što je naša politika – poručio je Papović.

On je naveo da je DPS u kontinuitetu odavala počast Njegošu i Petrovićima.

Papović je pitao Demokrate da li će podržati rušenje mauzoleja na Lovćenu “što je projekat i cilj Vlade i većeg dijela parlamentarne većine”.

Poslanica SDP, Draginja Vuksanović Stanković kazala je da Njegoš svima u Crnoj Gori treba da bude na ponos.

– Njegova nagrada za književnost je najviše priznanje na južnoslovenskom području, a kao zajednica se njemu, ni mnogim drugim nismo dovoljno odužili. Naša je želja da ovaj praznik ujedini sve građane i da 13. novembar bude datum koji će se slaviti kao istinski dan kulture – kazala je poslanica SDP.

Slaven Radunović (DF) kazao je da prvi put iz DPS nisu čuli uvredu da je Njegoš bio “blentav” koga je Sima Milutinović naučio da je Srbin.

– To je velika stvar i zato je ovo svečani dan. Nadam se da će konačno Njegoš, i njegovi preci i potomci biti vraćeni u crnogorsku stvarnost kako zaslužuju – rekao je Radunović.

On je kazao da niko nije pominjao rušenje mauzoleja.

– Na vrhu Lovćena ima dovoljno mjesta kakav je htio i za onaj koji su htjeli ljudi iz vremena jednoumlja koji su mislili što je vladika želio i iz kojeg su ga iz kapelice u kojoj je sahranjen po hrišćanskim običajima u jedan objekat koji bi imao umjetničku vrijednost. Kad kažemo da e vrati kapela, kažemo da se ostavi i spomenik jednoumlju, i kako jednom najvećem Crnogorcu nije ispoštovana želja. Originalna kapelica kakvu je on želio, kratki period nesojluka koji se desio će da bude kap u moru, njegovog mjesta koje je tražio i koliko treba tamo da počiva – rekao je Radunović.

Aleksandra Vuković (DPS) kazala je da je Crkava Srbije imala cilj da ostvari predmoć Karađorđevića nad Petrovićima i Srbije nad Crnom Gorom.

– Ako Njegoš počiva u kapeli dinastije koja je ukinula Crnu Goru i CPC taj cilj se ostvaruje i to je čisto političko pitanje. Podgorička skupština, ukidanje Crne Gore i CPC i ono najgore detronizacija Petrovića koju danas slavite. Zato crkva nije dozvolila da se obnovi originalna kapela već sagradi nova posvećena svetom Đorđu. Aleksandar Karađorđevć je jasno saopštio simboliku takve kapele – rekla je Vuković.

– Njegoš je vrh Crne Gore, to znaju i današnji i sadašnji obnovitelji kapele pa žele da vrate kapelu koja je predstavljala slom crnogorske nezavisnosti. A mauzolej je bio i ostaće simbole obnovljene nezavisnosti i današnji obnovitelji kapele su nasljednici onih koje je Veselin Đuranović nazvao velikosprskim šovinistima. Današnju vlast uspostavila je crkva i zato u gradovima imamo bilborde sa obnovom navodne Njegoševe kapele – dodala je ona.

Poslanik Dragutin Papović (DPS) ocijenio je da je izmještanje Njegoša iz mauzoleja na Lovćenu varvarski čin, ruganje sa Njegoševim značajem.

– Lovćen je u svijesti Crnogoraca Olimp, a Njegošev mauzolej jedan od najvećih crnogorskih svetinje. Onaj ko to hoće to uruši udara na crnogorsku državu i identitet i svako mora da zna da se to neće dozvoliti – poručio je on.

Poslanik Boris Mugoša (SD) pozvao je poslanike da se uozbilje i vrate tački dnevnog reda, odnosno uvođenje Njegošev dana – praznik crnogorske kulture, jer je rasprava dovedena na nivo da li je Njegoš bio Srbin ili Crnogorac.

– Molim vas da na maltretiramo građane, jer je ovo klasično mučenje. O kakvom mi pomirenju pričamo, mi ovdje danas raspravljamo je li Njegoš bio Srbin ili Crnogorac – rekao je, pored ostalog, on.

Predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić ocijenio je da je Crna Gora bez kapele na Lovćenu obezglavljena.

Lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović istakao je da Crnoj Gori najmanje treba politizacija Njegoša.

– Njegova djela su dovoljna sama po sebi, nemojte da ih koristimo u političke svrhe. Neki su njegova djela koristili kao političke pamflete i za nastraje na druge narode – istakao je on.

Kazao je da Bošnjačka stranka neće glasati protiv inicijative, već da će biti suzdržani tokom glasanja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve