Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Završen je sastanak ‘stare’ većine: Dogovora još nema, nastavak sjutra

U Skupštini je nastavljen sastanak na kojem predstavnici 'stare' većine pokušavaju da postignu dogovor o uspostavljanju nove Vlade

U Skupštini je završen sastanak na kojem su predstavnici ‘stare’ većine pokušavali da postignu dogovor o uspostavljanju nove Vlade.

Sastanak, kojem je prethodila pauza, trajao je oko sat i po.

Po završetku sastanka, lider Prave Crne Gore Marko Milačić kazao je kako dogovor nije postignut, ali da će pregovori biti nastavljeni sjutra.

On je saopštio i kako još nema potpisa poslanika URE na inicijativu da lider Demosa Miodrag Lekić bude mandatar za sastav nove Vlade.

“Mislim da smo bliži dogovori nego sada. Sjutra treba da imamo potpise kako bi ih ponijeli predsjedniku države jer imamo rokove. Lekić ima tri mjeseca, nakon što mu se da mandat, da odredi program i sastav vlade. To je najbolje rješenje. URA treba sjutra da pokaže veću želju za dogovorom. Razgovori se nastavljaju, idemo naprijed. Ništa nije važnije od formiranja vlade u ovom trenutku. Pozivam sve kolege, a naročito iz URA, da sjutra imamo 41 potpis za mandatara”, rekao je Milačić nakon sastanka.

Podsjetimo, za razliku od pregovora prošle noći, današnjem sastanku ne prisustvuju lideri URE i Demokrata Dritan Abazović i Aleksa Bečić.

”Devet poslanika URE, CIVIS-a i SNP-a je 19. avgusta nudilo rekonstrukciju Vlade, što su odbile kolege iz Demokratske Crne Gore, Prave Crne Gore i Ujedinjene Crne Gore. Rekli su da je logično da većina koja je srušila Vladu napravi novu, dok smo mi sada došli za sto da probamo da nađemo rješenje za političku krizu”, rekao je danas izvršni direktor Građanskog pokreta URA Zoran Mikić.

Rečeno nam je, kazao je Mikić, da URA, CIVIS i SNP ne mogu da predlažu kandidate.

„Prešli smo i preko tog nedemokratskog pristupa. Prvi smo izašli sa konkretnim prijedlozima i iznijeli svoju poziciju. Rečeno nam je da ćemo se, ako se Abazović povuče, dogovoriti za pet minuta. Dritan se povukao, a dogovora još nema. Rečeno nam je potom da nam ne pripada predsjednik Skupštine. Smatrali smo da je logično da ako nemamo nijednu od najviše dvije funkcije, imamo veći broj ministarstava i neku formu kontrolnog paketa, ali i to je odbijeno“, naveo je Mikić.

Tražili smo, kaže, da nastavimo da vodimo borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i da u tom cilju pokrijemo pozicije u sektoru bezjednosti, ali i to je odbijeno.

„Tražili smo učešće predstavnika nacionalnih manjina i u novoj vladi i to je odbijeno od svih uz argumentaciju da su pojedini neprihvatljivi, a pojedine stranke nemaju poslanike i zato ne mogu. Nudili smo da potencijalni mandatar Lekić ima neku vrstu zlatnog glasa i odluči. I to je odbijeno. Zbog svega toga, ne vidimo svrhu da učestvujemo u daljim razgovorima”, istakao je Mikić.

On je kazao da su ponudili kolegama iz DF-a i Demokrata da im saopšte što je njihov dogovor i da oni ponude šta je to što bi pripalo URI po njihovom mišljenju.

„O toj njihovoj ponudi mi ćemo se izjasniti na našim stranačkim organima. Logično je da ako su Dritan i URA napravili ustupke i ako se svaki naš zahtjev osporava, da onda kolege postignu dogovor i oni naprave prijedlog kako vide strukturu dogovora. Međutim, ono što je važno zbog javnosti da kažem jeste da jedna stranka od početka minira dogovor i da do danas nijesu izašli ni sa jednim jedinim prijedlogom. Predlagali su čak kandidate iz drugih partija bez njihovog pristanka. Mi sada čekamo dogovor DF-a i Demokrata i naravno drugih kolega“, rekao je Mikić.

On je istakao da DF i Demokrate ne mogu da postignu dogovor između sebe, i da zbog toga krivicu svaljuju na URU.

„URA neće biti ničija moneta za potkusurivanje. Znate li zašto se svi kriju iza URE? Jer DF i Demokrate ne mogu da se dogovore između sebe i traže u drugima krivce. Neka nesposobnost ne kriju iza nas. Neka naprave ponudu, oni odrede što misle da nama pripada i neka nam dostave ponudu. U kratkom roku, naši organi će se izjasniti. Ako nijesu u stanju da se dogovore, neka to objasne crnogorskoj javnosti“, zaključio je Mikić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
15.09.2022-12:54 12:54

Grabe se ko će se dokopati pendreka i tajne policije jer su gotovi ako to ispušte. Prvo neće moći da programski i vremenski tempirano hapse koga im se prohtje, drugo ako se neko drugi dokopa tih mjesta isplivat će tu svašta nešto i treće mlra da su nekom zbog nečega tvrdo obećali da će oni kontrolisati pendrek, tajnu, a po svemu sudeći i tužilaštvo.

Pasima
15.09.2022-14:52 14:52

NE DAJ BOZE DA SE OVI SLOZE.