Vlada Crne Gore i Ministarstvo javne uprave, nakon završetka dodatnih konsultacija o Nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama prihvatili su inicijativu više NVO i medija, pa će se, umjesto održavanja video konferencije, održati okrugli sto ili sličan događaj otvorenog tipa kada se za to steknu uslovi, kako je to inicijalno i bilo planirano.

Vlada CG

Iz MJU podsjećaju da je uključivanje javnosti i u ovoj fazi pripreme zakona proizašlo nakon razgovora predsjednika Vlade, NVO i medija u okviru dijaloga “Savez za Evropu”, kako bi se javnost upoznala sa inoviranim tekstom zakona i još jednom preispitala predložena rješenja prije upućivanja Predloga zakona na utvrđivanje Vladi.

“Međutim, imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju i nemogućnost održavanja okruglog stola, kako je inicijalno planirano, objavljen je javni poziv za dodatnim konsultacijama o inoviranom tekstu zakona. Dodatne konsultacije su produžene i trajale su do 13. aprila”, navode u Ministarstvu.

Naglasili su da je javni poziv za dodatne konsultacije, u okviru kojihe bi održali i video konferenciju sa svim zainteresovanim učesnicima, planiran u formi online konsultacija, koja je u ovim vanrednim okolnostima bila preporučeni, optimalni i bezbjedni kanal komunikacije koji se uspješno koristi i u redovnim okolnostima.

“Tokom čitavog procesa pripreme Nacrta zakona Vlada i MJU su uvažavali potrebe javnosti, prije svega, NVO i medija, kroz produžetak javne rasprave i organizaciju dodatnih konsultacija, iako to nije propisana obaveza niti dosadašnja praksa u pripremi zakona. Cilj je bio upravo da NVO i mediji kojima je ovaj zakon ključni alat u istraživačkom radu budu uključeni i u ovoj fazi pripreme zakona, jer su se već formalno stekli uslovi da Vlada razmatra predložena rješenja”, dodaju u Ministarstvu.

Podsjećaju i da u sadašnjoj verziji Nacrta zakona, koja po ocjenama Evropske komisije može da bude dostavljena Vladi, a u odnosu na prvi Nacrt zakona koji je bio na javnoj raspravi, usvojeni su brojni predlozi NVO i EK.

“Tako su dvije ključne sugestije razmotrene i prihvaćene i odustalo se od uvođenja instituta zloupotrebe prava i izmjene pravila o troškovima u upravnom postupku i upravnom sporu, po kojima bi svaka strana snosila svoje troškove, bez obzira na uspjeh. Vjerujemo da smo još jednom potvrdili iskrenu posvećenost Vlade i Ministarstva  saradnji i dijalogu sa NVO i medijima, posebno u kontekstu unapređenja transparentnosti javnih politika”, poručuju iz MJU.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve