Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

USTAVNI ODBOR Maslenjak: U Ustavu iz 1905. u knjaževini Crnoj Gori, naša Crkva je autokefalna

Saslušanja su za danas završena, biće nastavljena sjutra

Konsultativna saslušanje kandidata prijavljenih na Javni poziv za izbor četvoro sudija Ustavnog suda Crne Gore nastavljena su danas pred Ustavnim odborom Skupštine.

Saslušanjima je danas prisustvovala i ambasadorka Karen Medoks. Predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić ranije je najavila da će danas početi i dijalog pozicije i opozicije o izboru kandidata, s obzirom na to da se proces saslušanja bliži kraju.

Pred Odborom danas su saslušane kandidatkinje: Sanja Maslenjak, Jelena Ružičić i Momirka Tešić. Saslušanja su za danas završena, biće nastavljena sjutra.

Maslenjak: Predsjednik države ima veću političku snagu od predsjednika Vlade

Sanja Maslenjak koju su prvu saslušali, istakla je da je završila Pravni faklultet. Prvo radno angažovanje joj je bilo u Privrednom sudu.

“Direktno sam sarađivala sa OEBS-om, učestvovala sam u izdradi strategije međunarodne saradnje, radila sam aktivnosti kao lokalni ekspert.. Licencirani sam trener trenera od EU za poslove vladavine prava. Na meni je da opravdam da li sam zavrijedila da budem licencirani trener trenera. Polaznik sam brojnih obuka kako CG upravlja finansijama i finansijskim sredstvima iz IPA fondova. Mi smo primjeri dobre prakse od strane OEBS-a, i dobili smo priznanje za to, zbog čega smo prepoznati kao lider dobre prakse. Karakterisitčno je da smo mi bili uzor i ponos. Crna Gora toliko može, a sad je pitanje kako ćemo da izađemo iz ekonomskih i socijalnih uslova u kom se nalazimo”, poručila je Maslenjak.

Predsjednik države ne može da ima samo protokolarnu funkciju.

Poslanika DF-a rada Bojovića zanimalo je kakav je stav Maslenjak, da li predsjednik , ko god on bio, može da ne da mandat nikome, po Ustavu Crne Gore.

Maslanjak je kazala da predsjednik države ne može da ima samo protokolarnu funkciju.

“On sprovodi kontrolnu i upravnu, i odlučuje. Svaka odluka, posebno odluka predsjednika, mora da bude u skladu sa postupanjem koji mu dozvoljava Ustav. Vlast se zasniva na kontroli i ravnoteži.Ovlašćenja predsjednika nisu u punom kapacitetu shvaćeni, da institut predsjednika države ima snagu. Predsjednik države ima jaču snagu od predsjednika Vlade, tu političku snagu mu daju neposredni izbori, jer mu građani daju povjerenje, i ta snaga je na istom nivou kao i snaga zakonodavnog organa Skupštine”, odgovorila je ona.

Svaka odluka, posebno one koje donosi predsjednik, mora da bude u skladu sa postupanjem koje mu dozvoljava Ustav.

U konkretnoj stvari, kaže ona, predsjednik ima diskreciona ovlašćenja.

“On odlučuje kome će da da mandat, a kome ne, ali mora da obrazloži svoju odluku”, navela je Maslenjak.

Bojović je kazao da njemu aktuelni predsjednik države nije šef, te da je došlo do “zbrke”, jer ne živimo u predsjedničkom sistemu već u sistemu parlamentarne demokrtaije, gdje dominantnu ulogu ima demokratija.

“Vrlo je važno da u toj kohabitaciji ne dođe do blokade sistema. Postoje procedure na koji način će se uspostaviti Vlada, ali predsjednik države ne može da blokira sistem, nema to pravo po Ustavu. Vrlo mi je bitno da naglasim da za mene predsjednik države nije šef”, naveo je Bojović.

Poslanica DF-a Jovanka Bogavac je nastup Maslenjak ocijenila kao energičnim i samouvjerenim.

Zamjerila je Maslenjak što ne koristi rodno senzitivni jezik kazavši da je bila “trener” a ne “trenerica”, te dodala da joj zamjera što ne odgovara konkretno na pitanja.

Maslenjak kaže da ne može da mijenja svoj sertifikat koji je označen kao trener. Smatra da smo svi jednaki.

Ona je pitala Maslenjak, kakav je njen stav, da li ocjene na fakultetu treba da budu uslov za kandidate za sudiju, navodeći da smatra da onaj ko je imao prosjek 7, ne može biti sudija Ustavnog suda.

Maslenjak je kazala da je mala razlika u senzibilitetu između desetke i šestice.

-To su nijanse. Vi znate kako i koji su uslovi, kako se polaže i to mjerilo znanja, koje steknemo na univerzitetu, ako dalje ne istražujemo, to nam ništa ne znači. jer zaboravljanje je prirodan proces – ddoala je ona.

Kad bi bila u komisiji za odabir kadrova, Maslenjak je rekla da bi se vodila time, koje je rezultate kandidat postigao, i na koje rezultate su ponosni i on i država, te koja su mu međunarodna priznanja.

Poslanica DF-a Suada Zoronjić pitala je Maslenjak da li misli da građani trpe zbog toga što nemamo funkcionalan Ustavni sud?

“Kako da se građanima povrati izgubljeno povjerenje u ovu instituciju”, upitala je Zoronjić.

Maslenjak kaže da je US glavni zaštitnik prava i sloboda građna Crne Gore.

“Ne možemo biti zadovoljni samim funkcionisanjem US, ali nije samo problem u njemu već se radi o sistemskom problemu u samom funkcionisanju ustavno-pravnog sistema”.

Jovanku Laličić iz DPS-a zanimalo je kako Maslenjak reaguje na rad pod stresom.

Maslenjak odgovara da je sve stres ako je u pitanju nešto što je značajno za državu.

“Državni službenik nema pravo na grešku. Sistem je složen i krut. Za upravljanje stresom je razgovor. Mi smo urušili sistem državne i javne uprave na najniži mogući nivo, uz prećutnu saglasnost EU mi smo urušili sistem Javne uprave”.

Poslanik SNP-a Dragan Ivanović pitao je Maslenjak kako će se odnijeti prema Temeljnom ugovoru.

Maslenjak kaže da je inicijativa njena i da stoji iza nje.

“Treba razmrotriti da li je temeljni ugovor u skladu sa SPC i pravom. Kad se sve ovo dešavalo, mene je zanimalo šta se ovo dešava u našoj državi i ko je odgovoran, kakvi su procesi i problemi, jer moramo da stojim svijetlog obraza pred građanima. Konkretno, ja sam krenula u istraživački dio koji sadrži elemente istraživačkog dijela – ovdje se radi o Ustavu iz 1905. U knjaževini Crnoj Gori, naša Crkva je autokefalna. Ako budem izabrana za sudiju US moja odluka će biti u skladu sa ustavnim i konvecijskim pravima, jer me povrijeđuje da građani budu podijeljeni”.

Moma Koprivicu iz Demokrata zanimalo je da li je Maslenjak član političke partije i od kada.

Maslenjak kaže da dolazi kao profesionalac i da joj članska karta nije potrebna.

“Od 2004. sam član DPS-a, na moje veliko zadovoljstvo mogu to reći. Dala sam doprinos za sticanje države što ne znači da ne puštujem i one koji su drugačije mislili. Ustavni sud nije politički sud. Ja nemam namjeru nikome da se pravdam po pitanju bilo čega. Izvolite, diskvalifikujte me po osnovu ovog dijela. To je lično pitanje, koje zadire u moju ličnost. Ponosim se zbog svega što sam uradila za ovu državu”, navela je Maslenjak.

Poslanik DF-a Milun Zogović poručio je da ne zamjera kandidatima koji jasno i prinicipijelno izražavaju svoj stav, te da smatra određenim kvalitetom samo priznanje da se iskreno pripada nekoj političkoj partiji.

“To ne treba ni na koji način da diskvalifikuje bilo kog kandidata, i profesionalizam je jedini reper za kvalifikacije prilikom izbora svo četvoro kandidata za sudije US”, rekao je Zogović.

Poslanik DPS-a Luiđ Škrelja kazao je da podržava Maslenjak u tome što  pripada jednoj političkoj strani, čime je, kako navodi,  pokazala da je odvažna i hrabra.

Ružičić: Ustav treba da se brani u svim institucijama

Poslanica Vesna Pavićević iz DPS-a pitala je Ružičić da li misli da treba izmijeniti regule u vezi sa nasiljem nad ženama na internetu te da li femicid treba tretirati kao posebno krivično djelo.

Ružičić smatra da je takvo ponašanje već sankcionisano.

“Mislm da je pisanje po društvenim mrežima određeno kao prekršaj, a ja se nijesam bavila krivičnim postupkom. Podržavam projekat protiv online nasilja, jer se takvim projektima stvara svijest kod ljudi da ne čine takve prekršaje. Što se femicida tiče mislim da bi to trebalo da se uvede kao krivično djelo ali opet ponavljam da se nijesam bavila krivičnim pravom”.

Poslanica GP URA Suada Zoronjić kazala je da je presedan i rušenje Ustavnog poretka i Ustavnog suda to što su dva puta imali šansu da izaberemo sudije US, a nijednom nisu našli za shodno da se izaberu sudije US.

Poslanica DPS-a Jovanka Laličić reagovala je na izjavu Zoronjić, kazavši da je greška predsjednice Odbora što joj je dala pravo da ustvrdi da su za neizbor sudija krivi neki drugi poslanici a ne sama Zoronjić.

“Meni je degutantno slušati nastup koleginice Zoronjić koja je 17 puta bila uzdržana, da sebi da za pravo da proziva poslanike DPS-a da se osjećaju krivim što nijesu izabrane sudije”, kazala je Laličić.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica pitao je da li je prema njenom mišljenju predsjednik države nosilac jedne grane vlasti ili jedan od nosilaca jedne grane vlasti, Maslenjak je na to odgovorila da predsjednik ponjenom mišljenju nije izvršna vlast, već vlast sa posebnim ovlašćenjima.

Laličić je kazala da se Ustav brani u Skupštini ali i da je članom 52 Ustava kao pravo predviđeno mirno okupljanje, što je jedan dio građana iskoristio da bi iskazao svoj stav o Izmjenama Zakona o predsjedniku, “kojim je učinjen ustavni puč u CG.

Na njeno pitanje kako komentariše to što je veliki broj ustavnih žalbi odbačen, Ružičić je rekla da ne bi mogla da se izjasni o tome, prije nego što pogleda te žalbe.

Ružičić je kazala da Ustav treba da se brani u svim institucijama ne samo u Skupštini.

“Ustav kao krovni akt obavezuje sve na koje se odnose da se ponašaju u skladu sa Ustavom”, kazala je Ružičić.

Poslanik DF-a Milun Zogović pitao je Ružičić da li je miješanje u unutrašnje stvari države ako neko sebi da za pravo da poništava volju izbornu volju građana, Ružičić je kazala da vlast treba da vrše oni kojima su građani na izborima dali legitimitet.

Tešić: Treba sankcionisati svako nezakonito bogaćanje javnih funkcionera

Momirka Tešić radi u Osnovnom sudu u Kotoru.Na pitanje da li smatra da joj nedostaje još teorijskog znanja ili obuka za ovu funkciju, Tešić je kazala da bi sudije Ustavnog suda trebale da imaju položen pravosudni ispit.

“Što se tiče dodatne edukacije, mi se konstantno edukujemo. Naravno da bih samoinicijativno gledala da se dobro edukujem, jer je to drugačija vrsta posla od ove koju sad obavljam”, kazala je Tešić.

Zogović je pitao kandidatkinju da li je potrebno uvesti sankcije za nezakonito bogaćenje javnih funkcionera.

“Ne bih imala ništa protiv da se to krivično djelo odredi, jer sam sve ove godine radila časno i pošteno. Neka se sankcionišu svi javni funkcioneri, nemam ništa protiv”, kazala je Tešić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Damjanovic
24.01.2023-15:14 15:14

Bravo gospođo Maslenjak, DPS za nju da glasa, ako je ne prihvate ništa od izbora sudija Us, jedna pametna, temperamentna i energična žena!

Bravo
24.01.2023-19:27 19:27

Suverenisti je budete li glasali za maslenjak necete glasa dobit od moje familije,patriota I treba kad je izaberu da ukine temeljni ugovor

Mahmut
24.01.2023-23:36 23:36

Aktuelno za svaku ste pohvalu oce jezik napravo za pitanje -Poslanica DF-a Suada Zoronjić pitala je Maslenjak da li misli da građani trpe zbog toga što nemamo funkcionalan Ustavni sud?100% ona je clan DF i za onu pjesmu o turcima Cetnika Kovacevica ona je bila u drustvo te slave SRPSKE NOVE GODINE!