Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Napredak na putu izborne reforme zavisi od dogovora svih političkih aktera

Članovi Radnog odbora 1 Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, zajedno sa predstavnicima nevladinog sektora susreli su se, 5. i 6. novembra 2019. godine, sa ekspertima ODIHR-a Oleksi Ličkovah (Oleksii Lychkovakh), izbornim savjetnikom u sjedištu ODIHR-a u Varšavi i Elenom Kovaljovom (Yelena Kovalyova), ekspertkinjom za izborne procese

Članovi Radnog odbora 1 Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, zajedno sa predstavnicima nevladinog sektora susreli su se, 5. i 6. novembra 2019. godine, sa ekspertima ODIHR-a Oleksi Ličkovah (Oleksii Lychkovakh), izbornim savjetnikom u sjedištu ODIHR-a u Varšavi i Elenom Kovaljovom (Yelena Kovalyova), ekspertkinjom za izborne procese.

U okviru posjete eksperti su se sastali i sa potpredsjednikom Skupštine Crne Gore i predsjednikom Odbora, Branimirom Gvozdenovićem

Posjeta je organizovana u cilju pružanja podrške članovima Radnog odbora 1, konkretno u odnosu na način implementacije preporuka OEBS/ODIHR-a povodom parlamentarnih izbora 2016. godine i predsjedničkih izbora 2018. godine, a koje se odnose na Nacrt zakona o izboru poslanika i odbornika.

Tokom dvodnevnih sastanaka vodio se konstruktivan dijalog, predstavljen je rad Odbora i sublimirane dosadašnje aktivnosti na unapređenju izbornog zakonodavstva. Cjelovito su razmatrana rješenja iz Nacrta zakona, naročito ona koja se, između ostalog, odnose na: organe za sprovođenje izbora, sa posebnim osvrtom na način izbora članova izbornih komisija, prikupljanje potpisa podrške potrebnih za registraciju izbornih lista, pristup biračkim mjestima licima sa invaliditetom, postupke na dan izbora, kao i postupak prigovora i žalbi.

U okviru posjete eksperti su se sastali i sa potpredsjednikom Skupštine Crne Gore i predsjednikom Odbora, Branimirom Gvozdenovićem. Tim povodom izrazili su zadovoljstvo rezultatima koji su postignuti kroz intenzivan rad tokom samih sastanaka, kao i napretkom koji se ostvaruje u radu radnih odbora i Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva i ocijenili da dalji napredak na putu izborne reforme zavisi od dogovora svih političkih aktera.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve