Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Naknadna pamet: Da su od početka poslanici kažnjavani za bojkot, država bi uštedjela preko pola miliona eura

Kako je propisano izmjenama Poslovnika, poslaniku koji neopravdano odsustvuje sa jedne sjednice Skupštine, plata se umanjuje za 30 odsto, sa dvije ili više sjednica u toku mjeseca, umanjuje se za 50 odsto

Skupština Crne Gore usvojila je na zasjedanju u srijedu izmjene skupštinskog Poslovnika prema kojim je predviđeno novčano kažnjavanje poslanika koji ne dolaze na plenarne sjednice. Izmjenama Poslovnika koje je predložio poslanik Liberalne partije Andrija Popović predviđeno je da će se poslanik, koji neopravdano ne učestvuje u aktivnostlma parlamenta duže od 30 dana, kazniti novčano 50 osto od plate. Ova odluka je došla, čini se, sa velikim zakašnjenjem, jer da je usvojena prije dvije i po godine kad je počeo opozicioni bojkot, država i građani bi uštedjeli preko pola miliona eura.

foto Arhiva

Kako je propisano izmjenama Poslovnika, poslaniku koji neopravdano odsustvuje sa jedne sjednice Skupštine, plata se umanjuje za 30 odsto, sa dvije ili više sjednica u toku mjeseca, umanjuje se za 50 odsto.

Trenutno samo devet poslanika bojkotuje u potpunosti rad parlamenta – osam poslanika Demokrata i poslanik URA-e Dritan Abazović. Na osnovu zavničnih podataka Skupštine, u koje je Standard imao uvid, izračunali smo da je prosječna plata poslanika oko 1.500 eura, zavisno od mjeseca. To znači da na mjesečnom nivou za plate devet poslanika koji ne dolaze na posao izdvaja 13.500 eura.

Ako to pomnožimo sa 33 mjeseca, koliko već traje mandat koji su dobili na izborima 2016. godine, ispada da su građani  samo ovih devet poslanika platili oko 445.500 eura da ne rade posao za koji su izglasani!

Svaki od ovih predstavnika naroda za više od dvije i po godine bojkota dobio je iznos za koji može kupiti po jednosoban stan, a da pri tom nije ni kročio na radno mjesto. Suvišno je pitati da li to može proći ikome u Crnoj Gori, ili bilo gdje drugo na svijetu.

Ovim ciframa treba dodati i plate još 30 opozicionih poslanika DF-a, Demosa, SNP-a i SDP-a koji su bokotovali parlament do kraja 2017. godine. Prema skupštinskoj evidenciji u koju je Standard imao uvid, ti poslanici su primal takođe u prosjeku 1.500 eura mesečno tokom godinu i dva mjeseca bojkota.

To znači da je za nedolazak na posao država ovim poslanicima izdvojila 630.000 eura!

Ako sve ovo uzmemo u obzir ispada da je poreske obveznike (građane Crne Gore) skupo koštao “plaćeni bojkot” opozicije – za poslanike koji nijesu kročili na svoje radno mjesto iz budžeta je izdvojeno 1.075.500 eura. Izmjene Poslovnika Skupštine očigeledno su došle sa velikim zakašnjenjem. Da su usvojene 2016. kada je tek sazvana Skupština, primjenom tih odredbi država i građani bi, na osnovu kazni za nedolaženje u parlament, uštedjeli 537.750 eura.

Sada nakon dogovora parlamentaraca oko učešća u Odboru za reformu izbornog zakonodavstva, sve su prilike da će se bojkot u potpunosti prekinuti i da neće biti velike koristi od ove “naknadne pameti”. Ali, ako je za utjehu, novousvojene odredbe Poslovnika će sigruno natjerati poslanike da razmisle dva puta prije nego što krenu u novi bojkot.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve