Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Najmanje jedan potpredsjednik Skupštine biće iz opozicije

Na današnjoj sjednici te Radne grupe dogovoreno je da i grupe birača koje su učestvovale na izborima mogu obrazovati klub poslanika, jer su do sada, kako je kazao Koprivica, bile diskriminisane

Najmanje jedan potpredsjednik Skupštine će se birati iz reda parlamentarne opozicije i na predlog parlamentarne opozicije, kazao je danas predsjednik Radne grupe za izmjene i dopune Poslovnika Skupštine Momo Koprivica.

Na današnjoj sjednici te Radne grupe dogovoreno je da i grupe birača koje su učestvovale na izborima mogu obrazovati klub poslanika, jer su do sada, kako je kazao Koprivica, bile diskriminisane.

“Samo su poslanici iz političkih partija koje su učesnici na izborima mogli da ostvare pravo na obrazovanje poslaničkog kluba”, pojasnio je Koprivica.

Kako je istakao, Klub poslanika Mir je naša nacija je potencirao da izborne liste manjinskih nacionalnih zajednica mogu obrazovati poslaničke klubove sa manjim brojem poslanika nego što je to predviđeno dosadašnjim Poslovnikom, koji je tražio da to budu najmanje tri poslanika.

“Jedan broj predstavnika poslaničkih klubova u Radnoj grupi se saglasio sa tim, ali je ostalo otvoreno pitanje da se to do kraja definiše”, kazao je Koprivica.

Dodao je da je Klub poslanika Mir je naša nacija predložio i da se definiše pitanje održavanja elektronskih sjednica, s obzirom na to da je prethodni model definisan za period do kraja godine.

“Imamo potrebu zbog vanredne situacije i primjene mjera zaštite stanovništva od zarazne bolesti da definišemo pitanje održavanja elektronskih sjednica, uključujući i način njihovog sazivanja, održavanja, način rada i način odlučivanja”, naveo je Koprivica.

To će, nada se, na nekoj od sljedećih sjednica biti razmatrano.

Naglasio je i da je ovo prvi put da se prilikom izmjena i dopuna Poslovnika Skupštine konsultuju stručnim licima iz radnih tijela.

“Na taj način smo pokazali otvorenost, fleksibilnost kako bismo došli do najboljih mogućih rješenja”, zaključio je Koprivica.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve