Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Najjača snaga Alijanse jedinstvo: Dakić na Vojnom komitetu NATO

Iz Ministarstva odbrane saopšteno je da je otvarajući drugu ovogodišnju sjednicu, Stoltenberg istakao da jedinstvo Alijanse predstavlja njenu najjaču snagu

Jedinstvo Alijanse njena je najjača snaga, saopštio je generalni sekretar NATO-a Jense Stoltenberg na sjednici NATO Vojnog komiteta najvišeg vojnog tijela Alijanse na kojoj učestvuje načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragutin Dakić.

Iz Ministarstva odbrane saopšteno je da je otvarajući drugu ovogodišnju sjednicu, Stoltenberg istakao da jedinstvo Alijanse predstavlja njenu najjaču snagu.

Stoltenberg je, kako se navodi, informisao načelnike generalštabova o trenutnom političkom kontekstu i dao je osvrt na ključne strateške izazove sa kojima se suočava Alijansa.

Navodi se da su načelnici generalštabova usvojili novu NATO Vojnu strategiju a osim toga glavne teme konferencije bile su izrada instrukcija i smjernica za odvraćanje i odbranu, bezbjednosna situacija u Ukrajini, projektovanje stabilnosti i izgradnja kapaciteta odbrane i misije i aktivnosti koje NATO sprovodi u svojoj zoni odgovornosti.

Vojni komitet načelnika generalštabova sastaje se u cilju definisanja zadataka vezanih za NATO operacije i misije i pružanja vojnih preporuka Sjeveroatlantskom Savjetu (North Atlantic Council-NAC) vezanih za rješavanje globalnih bezbjednosnih izazova.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve