Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Najaktuelnije hibridne, sajber prijetnje i migracije

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Ivanović je istakao da sve zemlje članice imaju isti cilj – stabilan, integrisan i napredan region, kao i da se sve suočavaju sa sličnim bezbjednosnim izazovima

Savremeni bezbjednosni koncept nameće potrebu intenzivne saradnje partnera i saveznika na regionalnom i međunarodnom nivou i iziskuje aktivan doprinos suočavanju sa prijetnjama koje prevazilaze nacionalne granice, a među kojima su trenutno najaktuelnije hibridne i sajber prijetnje, kao i migracije, naglasio je generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane Ivica Ivanović na sastanku Multinacionalne savjetodavne grupe MAG Centra za bezbjednosnu saradnju RACVIAC u Hrvatskoj.

Foto: Ministarstvo odbrane

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Ivanović je istakao da sve zemlje članice imaju isti cilj – stabilan, integrisan i napredan region, kao i da se sve suočavaju sa sličnim bezbjednosnim izazovima.

Takođe, kazao je da je zadovoljan što su sve zemlje regiona prepoznale mehanizam regionalnih inicijativa kao efikasan model za jačanje povjerenja, produbljivanje saradnje i unaprjeđenje nacionalnih odbrambenih kapaciteta.

“Saradnja sa RACVIAC-om traje niz godina, kada su sprovedene brojne aktivnosti iz oblasti kontrole naoružanja, neproliferacije oružja za masovno uništenje, reforme sektora bezbjednosti, međunarodne i regionalne saradnje, sa posebnim akcentom na evropske i evroatlantske integracije. Rad RACVIAC-a naša zemlja će nastaviti da podržava”, kazao je Ivanović i dodao da ćemo i ubuduće ispunjavati obaveze koje proizilaze iz članstva u toj organizaciji.

Direktor Centra, general-major Jeronim Bazo istakao je značajnu ulogu RACVIAC-a u jačanju evroatlantske perspektive zemalja Jugoistočne Evrope i zahvalio se Ivanoviću na značajnom doprinosu Crne Gore jačanju regionalne saradnje.

“Bazo je Ivanoviću poželio uspješno predsjedavanje MAG-om, ističući uvjerenje da će grupa u narednom periodu donositi političke odluke afirmativne za sve zemlje Jugoistočne Evrope. U skladu sa Godišnjim programom RACVIAC-a, proljećnje zasijedanje MAG-a najavljeno je za april 2020. godine u Crnoj Gori”, dodaju u Ministarstvu odbrane.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve