Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Nacionalna strategija održivog razvoja do 2030. godine biće značajno unaprijeđena

U Podgorici je održana 35. sjednica Nacionalnog savjeta za održivi razvoj, klimatske promjene i integralno upravljanje obalnim područjem kojom je predsjedavao Milo Đukanović, predsjednik Nacionalnog savjeta

U Podgorici je održana 35. sjednica Nacionalnog savjeta za održivi razvoj, klimatske promjene i integralno upravljanje obalnim područjem kojom je predsjedavao Milo Đukanović, predsjednik Nacionalnog savjeta.

Kako je saopšteno iz kabineata predsjednika, Đukanović je podsjetio da početni rezultati implementacije Agende Ujedinjenih nacija za održivi razvoj do 2030. godine, na globalnom nivou, ukazuju na neophodnost kontinuiranog usmjeravanja transformativnog potencijala 17 ciljeva i 169 zadataka u pravcu unaprjeđenja upravljačkih mehanizama i reforme postojećih nacionalnih razvojnih modela.

U tom kontekstu iskazao je očekivanje da će implementacija Nacionalne strategije održivog razvoja do 2030. godine, kao našeg nacionalnog dokumenta kojim je izvršena transpozicija globalne UN Agende za održivi ravoj do 2030. godine, biti značajno unaprijeđena u predstojećem periodu.

“Crna Gora ima potencijal da slijedi Agendu zbog sopstvene potrebe da se kontinuirano mijenja kroz održive razvojne trendove, koji kratkoročno i dugoročno pomiču sve segmente društva u pravcu razvoja znanja, vještina, usvajanja pozitivne prakse i iskustava. U kombinaciji sa tradicionalnim vrijednostima društva, stvaranje uslova za implementaciju multilateralnih obaveza, treba da podstakne dugoročno održive razvojne modele”, navode iz kabineta.

Predsjednik je ocijenio da se efikasno djelovanje može postići uz optimalnu koordinaciju nacionalnih odgovora s relevantnim akcijama na međunarodnom nivou koje su usmjerene na uvođenje održivih razvojnih praksi i generisanje novih ideja i akcija za dostizanje Ciljeva održivog razvoja.

“Na današnjoj sjednici razmotrene su redovne aktivnosti koje su u nadležnosti Nacionalnog savjeta. Razmotreno je stanje u implementaciji nacionalnih strategija održivog razvoja i integralnog upravljanja obalnim područjem i najznačajnija pitanja u kontekstu primjene ovih dokumenata, s posebnim fokusom na održivo planiranje prostora morskog područja i zaštitu biodiverziteta”, dodaju oni.

Nalazi Prvog izvještaja o sprovođenju Nacionalne strategije održivog razvoja potvrđuju da je u prvom trogodišnjem periodu implementacije ovog strateškog dokumenta ostvaren umjeren napredak.

“Iskazano je očekivanje da će predstojeća izgradnja institucionalnog okvira za održivi razvoj značajno unaprijediti efikasnost implementacije nacionalne politike održivog razvoja, odnosno dati doprinos optimalnoj prezentaciji Crne Gore u globalnom kontekstu u okviru sprovoeđenja Agende o održivom razvoju do 2030. godine”, navode iz kabineta.

U cilju unaprjeđenja sprovođenja Nacionalne strategije biodiverziteta, te obaveza u kontekstu pregovora u okviru Poglavlja 27 koje se odnosi na životnu sredinu, ukazano je na neophodnost obezbjeđivanja održivog finansiranja biodiverziteta i dati su predlozi za unaprjeđenje procesa uspostavljanja mreže NATURA 2000 u Crnoj Gori.

U kontesktu sprovođenja Nacionalne strategije integralnog upravljanja obalnim područjem podržana je realizacija aktivnosti na pripremi Plana morskog područja u okviru Projekta GEF Adriatik, uključujući upotrebu rezultata ovog projekta u izradi novog Prostornog plana Crne Gore i Plana generalne regulacije. Takođe, ukazano je na neophodnost jačanja upravljačkih mehanizama za održivo integralno upravljanje obalnim područjem kako bi se sinhronizovale razvojne koncepcije sa potrebom očuvanja morkse sredine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve