Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Nacionalistički skupovi pokazali šta ko misli o Crnoj Gori

Rezolucija povodom 100-godišnjice Podgoričke skupštine o kojoj će se sjutra raspravljati u crnogorskom parlamentu neće produkovati nove diobe u Crnoj Gori, poručio je juče, odgovarajući na pitanja novinara nakon premijerskog sata predsjednik Vlade Duško Marković.

Prema njegovim riječima, treba sačekati epilog u Skupštini, a rezolucija će, kako je kazao, stvoriti priliku za sve u državi da kažu šta misle o tom datumu i događaju.

“Jasno je da je tog datuma prije 100 godina Crna Gora izgubila državu, da je njen suveren protjeran, i više nikada nećemo dozvoliti da budemo u toj situaciji. Rezolucija će pomoći boljem razumijevanju tog datuma i tog događaja sa ključnim ciljem da se u Crnoj Gori to više ne ponovi”, naglasio je Marković.

OGOLJENA POLITIKA OPOZICIJE

Ranije u plenumu poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran Radonjić je, u polemici sa Markovićem, kazao da je u posljednjih par mjeseci glavna tema 1918. godina.

“Kako da ne konstatujem da postoji razdor i mržnja kad predsjednik države govori o izdaji, o izdajnicima. To je najveća moguća tenzija i poziv na sukob. Svako ima pravo da misli o svakom pitanju kako želi i to mu ne smije biti olakšavajuća, niti otežavajuća okolnost za ostvarivanje bilo kojeg prava. Država može da postoji jedino ako je svih nas. Ako je neko u getu, ponižen, sreće neće biti ni za koga od nas”, rekao je Radonjić.

Marković je, komentarišući riječi Radonjića kazao da “nikada iz Crne Gore, ni od poslanika, ni od članova Vlade, ni od bilo kojeg drugog političara nije bilo ozbiljne uvrede institucija i vlasti druge države”.

“A naša država i ova vlast je ponižavana i izložena svakoj vrsti poruge. I ne samo vlast, već i državni potencijal. Mi se tu razlikujemo, samo zbog toga što smo ukazali na to”, rekao je Marković.

Osvrćući se na skupove na kojima se slavi Podgorička skupština, u Budvi i Nikšiću, premijer je kazao da je upravo na tim događajima “ogoljena svaka politika”.

“Građani sada znaju ko šta misli o Crnoj Gori i kako će to vrednovati na izborima. Bilo koja politička propaganda nije mogla da nam da taj rezultat”, rekao je Marković.

On je naglasio da Crna Gora ne reaguje na isti način.

“Na poziv predsjednika Vlade Vojvodine na obilježavanju 100 godina pobjede u Velikom ratu i ujedinjenja Srbije i Vojvodine poslao sam delegaciju Vlade na taj skup. Da sam reagovao emotivno, ne bih imao razloga za to. Mi na takav način odgovaramo na nezdravu politiku koja se vodi prema Crnoj Gori”, rekao je Marković.

Nakon sjednice, novinari su pitali premijera da li je razriješeno pitanje crkve na Rumiji, na šta je on odgovorio da je postupak u toku i da je nadležna inspekcija izdala naređenje za uklanjanje materijala kojim je crkva nezakonito obložena.

VIDAMO RANE CIJELI VIJEK

Ranije, tokom premijerskog sata, polemišući sa poslanikom Miodragom Lekićem, premijer je rekao da podjele u Crnoj Gori nijesu nastale po dolasku sadašnje vlasti, već prije sto godina. Lekić je premijera pitao „da li mu se desilo da zauzet državotvornim poslovima ne vidi vrijednosno propadanje države – od dubokog socijalnoekonomskog rascjepa stanovništva do sve veće dezintegracije društva po etnonacionalnim osnovama“.

Marković je rekao da ne vidi vrijednosno propadanje države.

“Država je obnovljeni i ojačani vrijednosni sistem verifikovala članstvom u NATO, daleko najvećim napretkom u pristupanju Evropskoj uniji, kroz nikada snažniji ugled na međunarodnoj sceni, koliko god da ste bili zauzetni ne može biti da to ne vidite. Može biti jedino da ne želite”, rekao je Marković.

Prema njegovim riječima, podjele u crnogorskom društvu nijesu nastale po dolasku sadašnje vlasti, već da je do najvećeg rascjepa došlo prije 100 godine i da crnogorsko društvo, sa manje ili više uspjeha, “vida te rane cijeli vijek”.

“Dijelili smo se mnogo puta tokom ovih 100 godina. Trebaće nam još mudrosti, strpljenja, dobre volje i vremena da izađemo iz začaranog kruga podjela i ojačamo koheziju u društvu”, poručio je Marković, koji je pozvao na “dijalog i davanje predloga, rješenja, inicijativa kojima bi se bavili „bez dnevno političkih kalkulacija i usko stranačkih interesa”.

Prema riječima Markovića, vlast ne podstiče podjele i razdore u Crnoj Gori.

“Ako mislite da treba da oćutimo da je prije 100 godina Crna Gora izgubila državu na brutalan način, da je naš suveren protjeran, da je okupirana, da je ovo srpsko, a ne crnogorsko more, onda se razlikujemo”, kazao je Marković, koji je poručio da će vlast državu braniti svim političkim i demokratskim sredstvima.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve