Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore oštro osuđuje usvajanje Deklaracije o zaštiti prava Srpske pravoslavne crkve na slobodno ispovijedanje vjere i prava na njenu imovinu u Crnoj Gori u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

foto Arhiva

“Ovaj akt predstavlja grubo miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore i nastavak je orkestriranog pritiska i kampanje iz centara srpskog nacionalizma protiv naše zemlje. Deklaracija sadrži neutemeljene i netačne tvrdnje koje, po već dobro poznatom scenariju iz prethodnog perioda, a pod izgovorom ugroženosti položaja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, njenog sveštenstva, kao i srpskog naroda u Crnoj Gori, imaju za cilj izazivanje podjela i političke nestabilnosti u Crnoj Gori”.

Kako dalje navode, retorika korišćena tokom zasijedanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske, obilovala je nacionalističkim i anticrnogorskim stavovima, kao i grubim uvredama na račun najviših zvaničnika Crne Gore, što svakako ne doprinosi duhu dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa.

“Kao što smo više puta do sada ponovili, Zakon o slobodi vjerospovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica u Crnoj Gori je dugo, temeljno i promišljeno pripreman. Zakon je usaglašen sa najvišim međunarodnim standardima, počev od relevantnih Konvencija UN, preko Evropske konvencije o ljudskim pravima sa pratećim protokolima Evropskog suda za ljudska prava, do smjernica i mišljenja Venecijanske komisije. On ni na koji način ne uskraćuje vjerske slobode u Crnoj Gori, niti pravo korišćenja crkava i manastira od strane SPC i njenih vjernika, koje su ih i do sada slobodno koristili. Sve ostale tvrdnje predstavljaju grubu manipulaciju i obmanu srpskog nacionalnog korpusa u Crnoj Gori. O tome dovoljno govori činjenica da je SPC vođena prije svega političkim ciljevima, bez razmišljanja i razmatranja, odbila ponudu državnog vrha Crne Gore da se primjena Zakona odloži do izjašnjenja Ustavnog suda Crne Gore i Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu”.

Crna Gora, kako navode, ostaje privržena principima prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa koje razvija sa svim državama u regionu, i vjeruje da i ovaj pokušaj njihovog narušavanja, neće ostaviti ozbiljniji trag na ukupne odnose Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

“Povodom usvajanja pomenute Deklaracije od strane Narodne Skupštine Republike Srpske, ambasador Bosne i Hercegovine u Podgorici će biti pozvan na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova”, navedeno je u saopštenju.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve