Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

MVP: Šofranac Ljubojević, imenovana za ambasadorku Crne Gore u Rimu

Ideja koja zahtijeva vrijeme i strateški odnos o profesionalizaciji naše diplomatsko-konzularne mreže pretočena u obećanje na početku mandata ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića, sa prvim imenovanjima karijernih diplomata dobija konkretne obrise, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova

Ideja koja zahtijeva vrijeme i strateški odnos o profesionalizaciji naše diplomatsko-konzularne mreže pretočena u obećanje na početku mandata ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića, sa prvim imenovanjima karijernih diplomata dobija konkretne obrise, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Stav da bi državu trebalo da predstavljaju državni službenici koji su obučeni i duži niz godina rade na diplomatskim poslovima, svojom biografijom dokazuje buduća ambasadorka Crne Gore u Republici Italiji.

“Milena Šofranac Ljubojević je karijerni diplomata, koja je profesionalni angažman u Ministarstvu vanjskih poslova započela 2010. godine. Diplomu magistra političkih nauka stekla je u Rimu, na Fakultetu političkih nauka Univerziteta „La Sapienza“, jednom od najvećih i najuglednijih na evropskom kontinentu”, navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, prije imenovanja za ambasadorku Crne Gore u Rimu, Šofranac Ljubojević je od 2019. bila na poziciji direktorice Direkcije za OEBS i Savjet Evrope u Generalnom direktoratu za multilateralne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova. Višegodišnje profesionalno iskustvo u inostranstvu stekla je kao II sekretar u Ambasadi Crne Gore u Kraljevini Belgiji od 2015-2019. godine, odakle Crna Gora na nerezidentnom nivou pokriva Kraljevinu Holandiju i Veliko Vojvodstvo Luksemburg, što podrazumijeva bilateralnu, političku i konzularnu saradnju sa tri zemlje Beneluksa, kao i intenzivne kontakte sa udruženjima iseljenika Crne Gore.

“Radila je i kao II sekretar u Direkciji za NATO u Generalnom direktoratu za NATO i politiku odbrane od 2011-2015, u tadašnjem Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija i bila je član Nacionalne pregovaračke grupe za proces pristupanja Evropskoj uniji, odnosno sekretar radne grupe za poglavlje 31 – Zajednička vanjska i bezbjednosna politika Evropske unije.

Profesionalnu karijeru je započela u Generalnom direktoratu za konzularne poslove i dijasporu 2010, a prethodno je, nakon završenih studija, sa odličnim znanjem italijanskog jezika, volontirala dvije godine u Ambasadi Crne Gore u Rimu, gdje je stekla prva znanja iz poslova u nadležnosti diplomatsko-konzularnog predstavništva”, dodaje se u saopštenju.

Buduća ambasadorka, kako je rečeno, ima položen diplomatsko-konzularni ispit, kao i savjetnički (viši) diplomatsko-konzularni ispit, a osim italijanskog, govori engleski i francuski jezik. Tokom profesionalne karijere, usavršavala se u Sjedinjenim Američkim Državama i Njemačkoj na prestižnim obrazovnim institucijama.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve