Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

MVP: Neprihvatljiv istup Dačića, ovakve poruke mogu se tumačiti kao poziv na rušenje državnog poretka u zemlji

Neprimjereno je, ali i krajnje pogrešno, da se crnogorski građani, srpskog nacionalnog predznaka, iznova tretiraju kao pripadnici i ''briga'' Republike Srbije, saopštili su iz MVP-a

Rezolucija o Srebrenici koju je usvojila Skupština Crne Gore nije, i ne može ni u kom slučaju biti usmjeren ni protiv jednog naroda i nijedne države, a ponajmanje protiv srpskog naroda i Republike Srbije, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova (MVP).

Reagujući na napade državnog vrha Srbije i tamošnjih tabloida na Vladu Crne Gore, premijera i predsjednika crnogorskog parlamenta, iz MVP-a poručuju da ne postoje genocidni narodi, već samo pojedinci, što je, kako kažu, jasno i eksplicitno rečeno u tekstu dokumenta.

“Jasnije i preciznije nego što je to učinio bilo ko, pa i Skupština Republike Srbije prije jedanaest godina. Dakle, odgovornost za genocid, kao što i propisuje međunarodno pravo i kao što se konstatuje u odluci Tribunala u Hagu, može snositi i za njega odgovarati isključivo pojedinac. Sve ostalo sto slušamo i čitamo ovih dana samo je nerazumljivi i čudnim motivima inspirisani pokušaj političkog i medijskog spinovanja teksta Rezolucije, usmjeren, ponavljamo, direktno ka vladajućim strukturama Crne Gore”, saopštilo je MVP.

Brine, kažu, činjenica da je predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, pozvao svešteno lice u Crnoj Gori “da se ‘pozabavi’ predsjednikom Vlade nezavisne i suverene, susjedne države, koja, pri tome, i ustavno i suštinski uspostavljena i definisana kao sekularna država svih njenih građana”.

“Ovakav neprihvatljiv i neshvatljiv istup, ne samo što je suprotan svim obrascima odgovornog državničkog ponašanja, već je, u trećoj deceniji 21. vijeka, zapanjujuće anahron, jer se njime dovodi u pitanje koncept moderne, sekularne i demokratske države i isto takvog društva. Neshvatljivo je da jedan ovakav stav dolazi od predsjednika Parlamenta države, koja je kandidat za članstvo u EU i može se samo pretpostaviti šta o ovome misle naši EU partneri, saveznici i prijatelji. Da i ne pominjemo da to što bi se ovakve i slične poruke mogle tumačiti i kao poziv na rušenje državnog poretka u zemlji, iako iskreno vjerujemo da to nije bila namjera gospodina Dačića. O nedopustivosti takvog ponašanja, najbolje ilustruje hipotetička situacija i neprikladnost u kom bi Crna Gora pozvala nekog vladiku SPC da se ‘pozabavi’ predsjednikom Narodne skupštine Republike Srbije”, kazali su iz MVP.

Neprimjereno je, smatraju, ali i krajnje pogrešno, da se crnogorski građani, srpskog nacionalnog predznaka, iznova tretiraju kao pripadnici i “briga” Republike Srbije.

“Crna Gora je država svih njenih građana, bez izuzetka, ma kako se oni nacionalno i vjerski osjećali i koje god političke i vrijednosne svjetonazore dijelili. Oni su lojalni građani naše države, Crne Gore, stoga brigu o njima, kao i o svim našim građanima, vode crnogorske institucije. Institucije koje su tu za njih i zbog njih. Niti jedna država ne može dozvoliti da se odrekne jednog jedinog čovjeka, a ne 30% svojih građana”, poručuju iz MVP.

Za razliku od srbijanskog ministra policije Aleksandra Vulina, koji prijeti zabranama ulaska, Crna Gora nudi, kako su kazali iz MVP, građenje mostova među nama.

“Umjesto nesporazuma, kao i mnogo puta do sada, od 4.decembra – pozivamo na dijalog. Zarad prošlosti, ali i budućnosti naših pokoljenja, mi pružamo ruku prijateljstva. Kroz istoriju, niko tako snažno nije stajao uz Srbiju, kao Crna Gora, plaćajući čak i najskuplju cijenu. Ponavljamo, Srbija i srpski narod su za Crnu Goru i njene građane, kao i za njenu aktuelnu vlast i Vladu, više od prijatelja, te da pogotovo zbog toga ovo ne smije biti manir međudržavne komunikacije i sveukupnih odnosa. Stoga smo više puta, a i nastavićemo u tom smjeru, pozivali na mir i stabilnost. Svjesni smo da ne možemo promijeniti prošlost, koja je svakako teška i bolna, ali možemo učiti iz nje, tako što ćemo se sa najvećim pijetetom i dubokim poštovanjem odnositi prema žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije, ma koje nacionalnosti i vjere one bile”, istakli su iz resora Đorđa Radulovića.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve