Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

MVP Hrvatske oštro osuđuje izjavu gradonačelnika Tivta: Očekujemo od crnogorske vlade da zaštiti svoje građane

Hrvatska vlada očekuje od crnogorske vlade da zaštiti svoje građane od svih manipulacija i neutemeljenih napada, a hrvatskoj manjinskoj zajednici osigura dostojanstven i miran život, stoji u saopštenju

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova oštro je u petak osudilo potez čelnika opštine Tivat u Crnoj Gori koji je pozvao na bojkot predavanja o Domovinskom ratu, što je dovelo do manjeg protesta predvođenog pravoslavnim sveštenikom, piše Index.

U Domu kulture Josip Marković u Donjoj Lastvi, u kojemu je sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore (HNVCG), održana su stručna, edukacijska predavanja o Domovinskom ratu namijenjena učiteljima hrvatske nastave u inostranstvu, učiteljima istorije i svim zainteresiranima.

Suorganizator je bio Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske, saopštilo je Ministarstvo.

-Bez ikakve prethodne komunikacije s predsjednikom HNVCG-a, predsjednik opštine Tivat javno je pozvao građane na bojkot predavanja koje je ocijenio “bijednim pokušajem sticanja političkih bodova Hrvatske građanske inicijative (HGI)”, a Domovinski rat nazvao građanskim i samu manifestaciju provokacijom dijela građana Tivta-  kažu u saopštenju.

Ministarstvo ističe da su takvi pozivi na bojkot, kao i protest manjeg broja građana predvođenih lokalnim sveštenikom Srpske pravoslavne crkve neprihvatljivi jer predstavljaju pokušaj zastrašivanja autohtonog hrvatskog naroda, posebno pred parlamentarne izbore koji se održavaju 11. juna, a na koje samostalno izlazi (HGI).

Hrvatska vlada očekuje od crnogorske vlade da zaštiti svoje građane od svih manipulacija i neutemeljenih napada, a hrvatskoj manjinskoj zajednici osigura dostojanstven i miran život, stoji u saopštenju.

Podsjetimo, juče u Tivtu je pop Crkve Srbije Mijajlo Backovic predvodio protest građana koji se protivi skupu koji je održan u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća.

foto Radio Tivat

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
02.06.2023-21:36 21:36

…sramno -nece srbijanci ISTINU !
koja i kakva crna Vlada CG da reaguje …
đe god se pojavi “ pop “ Backovic /diverzant/ treba ocekivati nevolje i podmetanja…
takvi su svi srb.popovi -okupatori , birani da “sluze” u CG po NAŠIM Crkvama i Manastirima !

Merlin
02.06.2023-22:30 22:30
Reply to  RIR

Hrvoje ne dipr..Prepali ste se demokratskog protesta i jednog popa zato što širite ustašku i genocidnu propagandu…

Merlin
02.06.2023-23:26 23:26
Reply to  RIR

Zašto ne uđeš u “svoje” crkve i manastire junačino ? Tu su ti ispred nosa …

Vojo
03.06.2023-01:01 01:01

Od Backovića popa je još grđi Komnenović četničina.